PB43 lukker: Fra drømmelager til lagerhotel

Arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43 på Amager lukker om to dage, d. 28. februar. De sidste 5 år i andelsselskabet har budt på en unik realisering af bl.a. nytænkende, tværfaglige projekter, bæredygtig udvikling af byrummet og festivaler med massiv publikumssucces. Derfor hylder Netudgaven i eksklusive kunstneriske portrætter det fællesskab og sted, som blev til så meget mere end blot faldefærdige fabriksbygninger.

Fra grønne fingre til SygKlister

Arnes Dækservice, billedkunstnere, bådebyggere.

Filosoffer, forfattere, fotografer.

Kaospiloter, keramikere, koreografer.

Kunsthåndværkere, LerLøjer, en musikforening, træmænd.

Et forlag, to pladser i Lokaludvalget og en redaktionsplads på lokalavisen.

Nogle med grønne fingre, nogle med motorcykelfingre, nogle med cirkusben.

En pibemager, en rumorkestrator, en økonom, en spiludvikler.

Ski & Snowboard Service, SygKlister osv.

Sådan var arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43 i sit nok korte, men farverige liv på Amager, Prags Boulevard 43. Om 2 dage, d. 28. februar kl. 24, skal disse mange mennesker forlade de asbest- og kærlighedsramte bygninger, som har givet dem husly de sidste 5 år. De gav selv et bud på grunden, et tocifret millionbeløb, som ifølge en uvildig ejendomsmægler lå over markedsprisen, men det var desværre ikke nok. Ind rykker i stedet Pelican Self Storage med deres grønne opbevaringsrum og med deres plads til alt vores uundværlige tingeltangel.

Et udsnit af festivalområdet under lydkunstfestivalen LAK 2012. Mon de grønne containere vidste, hvad fremtiden ville bringe ...
Lydkunstfestivalen LAK 2012. Mon de grønne containere vidste, hvad fremtiden ville bringe …

PB43 skifter nok adresse, men de beholder ganske sikkert deres navn, som er blevet så meget mere end bare en adresse for både de mennesker, som har arbejdet der, og for alle os, som er kommet der. Det fortæller Steen Andersen, medstifter og koordinator, som også afslører, at fællesskabet opdeles i en mindre og en større gruppe, som begge lige har underskrevet kontrakt med nye udlejere andre steder i byen – et i Sydhavn og et i Nordhavn. PB43 forgår heldigvis ikke så let, men genopstår nu i dobbelt forstand.

For at hylde det fællesskab og det sted, som blev til så meget mere end blot tomme og faldefærdige fabriksbygninger, kan du over de næste dage her på Netudgaven møde dødedigte, prosastykker, fotogallerier og et postludium, alle lavet af mennesker, som har haft et nært og kært forhold til PB43. Helt i PB43’s ånd.

Kunstportrætter af PB43

I morgen d. 27. bringer vi første del af vores hyldest til stedet PB43 med to forfattere, som begge har et tæt forhold til PB43: Forfatteren Claus Høxbroe, som flere gange har optrådt på PB43 og tit har lagt sin bytur forbi, har skrevet en personlig og sanselig skildring af sine oplevelser, Hullet i hækken, og digteren Johannes Bech Dalsgaard, som er tilknyttet kunstnerakademiet FUKK på PB43, har skrevet et dødedigt over det sted, der gennem flere år har haft så stor en plads i hans hjerte; prags.

Lørdag d. 28. bringer vi en helt særlig fotoserie af fotograf Martin Kurt Haglund, som tit er kommet på PB43, bl.a. som fotograf for et af PB43’s udstillingssteder, BETON art space. Fotoserien er en blanding af visuelle tilbageblik og nye skildringer af PB43’s sidste dage, som til sammen giver et indsigtsfuldt og stemningsfuldt portræt. Kig og læs med her.

Følg med fra i morgen 27. feb. til 2. marts.

Fakta om PB43:

PB43 er et selvstændigt arbejdsfællesskab bestående af en række virksomheder, foreninger og grupper med tværfaglig ekspertise inden for kulturproduktion, produktudvikling, iværksætteri, formidling og byudvikling.

Siden 2010 har PB43 haft en tidligere lakfabrik på Amager som kreativ platform og tilholdssted. Stedets 6.400 m2 og fire store bygninger danner rammen for et tværfagligt samarbejde i tæt samspil med lokale og internationale partnere.

PB43 tæller hen ved 150 kreative iværksættere og er en selvfinansieret non-profit organisation.

Læs mere på PB43’s hjemmeside eller deres Facebookside.

Plantegning af PB43.
Plantegning af PB43.
More from Christel Sunesen

Hvorfor Tom Kristensen ville have været kongen af onlinepoesi

Hvis Tom Kristensen havde levet i dag, ville han uden tvivl have...
Læs mere