PB43 lukker: Tour de PB43

I aften kl. 24 slukker og lukker PB43 lyset og dørene for sidste gang. I Netudgavens kunstneriske serie i anledning af deres lukning har fotojournalist Martin Kurt Haglund i sin personlige hyldest til PB43 været fotoredaktør på dette smukke portræt af PB43 fra fire sider: hverdagen, den grønne nyttehave, naturligvis de mange forrygende og fascinerende fester og kunsteksperimenter og til slut billeder fra de sidste dage. Følg med her på en unik og smuk tour de PB43 fra start til slut.

Hverdagen på PB43

Et cirkustelt, en sauna i en campingvogn, en gipselefant… En almindelig dag på PB43 er ikke som en almindelig dag på de fleste andre arbejdspladser. De mange forskellige mennesker, som arbejder og har haft deres daglige gang på den gamle lakfabrik, er nemlig alt fra kaospiloter over snowboardmagere til nycirkusartister.
Alle disse forskelligartede mennesker har haft den samme drøm om at skabe og udvikle stedet PB43 – og det har krævet mange arbejdssomme hænder og lange arbejdsdage at vedligeholde og udvikle de asbest- og kærlighedsramte bygninger.

“Det er inspirerende at gå med andre faggrupper rundt sig. Det skaber noget nyt for fællesskabet.” Julie Bitsch, billedhugger og medlem af PB43.

“Hvis PB43 kan bibeholde, at folk er så forskellige, så kan vi virkelig blive vigtige for lokalområdet og for København.” Jim Q. Holm, arrangør af musikfestivalen PB43 Præsenterer og medlem af PB43.

Festerne og eksperimenterne

PB43 har skabt sig en unik kunstnerisk profil med alt fra musikfestivaler til afsindige og smukke installationsprojekter. LAK Festival, Smag Verden, PB43 Præsenterer, cirkus, havedage, julemarked osv. Publikum strømmer til, og selv hundene danser her.

“Lokaliteten var dét, der inspirerede til pludselig at blive festivalarrangør, selvom det ikke lige var ens plan. Jeg havde i hvert fald ikke lige drømt om at arrangere en festival, før jeg så de muligheder, som stedet hér giver.” Kasper Find, Musikforeningen, arrangør af musikfestivalen PB43 Præsenterer og medlem af PB43.

Den grønne nyttehave

Et af de steder, hvor PB43 virkelig har adskilt sig fra andre arbejdsfællesskaber, er den grønne nyttehave, Prags Have, som både har inviteret til havedage, haft samarbejde med skoleklasser og workshops om alt fra urtehonning til gammeldags sylteteknikker. De har bl.a. haft en hønsegruppe, en kaffecontainer og en bigruppe. Ønsket har været et urbant eksperiment for en bæredygtig levevis, æstetisk udnyttelse af et tomrum og en anderledes måde at møde hinanden på i bydelen.

”Vi vil vise, at det kan lade sig gøre at lave et byrum på en anderledes måde. Et mulighedsrum, hvor alt ikke på forhånd er planlagt, men som langsomt og kontinuerligt bliver til”.
Citat fra Byen bliver til – en urban håndbog (2012) fra en af initiativtagerne i Havegruppen.

“Forleden mødte jeg én i Prags Have, og vi fandt ud af, at vi faktisk bor i den samme ejendom. Men vi har bare aldrig talt med hinanden før.”
Citat fra Byen bliver til – en urban håndbog (2012) fra en af de lokale brugere af haven.

De sidste dage

Som afsked til PB43 har de bl.a. holdt flyttemarked og en totalinstallation med opbrudte og ødelagte genstande fra stedet.

I aften kl. 24 lukker PB43.

Læs videre i Netudgavens kunstneriske serie om PB43

Litteraturredaktør Christel Sunesens præsentation af PB43 og deres lukning: Fra drømmelager til lagerhotel

Digter Johannes Bech Dalsgaards prosadigt til PB43: prags

Forfatter Claus Høxbroes erindring og hyldest af PB43: Hullet i hækken

Fotos: Flora Tosti, Maria Dembek, Bjørn Fabricius Hansen, Vladyslav Kamenskyy, Steen Andersen, Ingrid Bugge, Anders Hollen Nielsen, Martin Kurt Haglund m.fl.

More from Christel Sunesen

Afsløring: Det store containerkup

Journalist Lars Abild er aktuel med skandaleafsløringen “Det store containerkup”. Bogen går...
Læs mere