Tema om flygtninge

Antallet af flygtninge og internt fordrevne er ifølge UNHCR oppe på omkring 60 millioner mennesker, svarende til hele Italiens befolkning. Ifølge EU-kommissær Johannes Hahn venter omkring 20 millioner flygtninge på at krydse Europas grænser. Tyrkiet og Ungarn bygger mur og pigtrådshegn for at afskærme sine grænser til Syrien og Serbien. Den danske regering strammer asylpolitikken.

I sidste uge fandt man 71 døde mennesker stuvet sammen i ladet på en lastbil, efterladt på en vej i Østrig. Det sendte chokbølger gennem Europa og fik den tyske kansler Angela Merkel til at udtale, at ”det er vores (red. Europas) historiske pligt at give ly.” EU-medlemslandene er endnu ikke blevet enige om en fælles plan og strategi for at tackle flygtningestrømmene.

Verden står overfor den største humanitære krise siden Anden Verdenskrig. Den sætning har vi hørt gentaget af organisationer og politikere mange gange. Men på trods af erkendelsen, står vi stadig magtesløse og handlingslammede.

I den kommende uge bringer Netudgaven et tema om flygtningesituationen. Med udgangspunkt i de respektive redaktioner, belyser vi problematikker og fortæller historier med fodbold, kunst, politik og filosofi som prisme, og ikke mindst forsøger vi at se på begreber som angst, tolerance, ansvar og frygt for at komme lidt nærmere på en forståelse af den komplekse krise, verden står overfor.

Vi håber du vil læse med,
Netudgaven

Temaets artikler

More from Annette Max Hansen & Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding

Hanois gadekøkken

Der lever knapt syv millioner mennesker i Hanoi, Vietnams hovedstad og politiske...
Læs mere