Litteratur

Litteraturen findes ikke

af

Kristian Leth har skrevet et debatindlæg med en forestilling om, at litteratur bare lige sådan lader sig entydigt definere. Men litteratur er mere ustyrligt og mangfoldigt end det – du skal bare kigge ordentligt efter.

Poesi er sansning af det væsentlige

af

I går var det Verdens Poesidag – en dag, der er særlig væsentlig i en tid, hvor information er i overskud, men indsigt er en mangelvare, skriver sognepræst ved Marmorkirken og formand for foreningen Poesiens hus, Mikkel Wold.

Harald dør på das

af

Dette er et uddrag fra bøgerne “Kongerækken”, der er skrevet af Anders Olling og Hans Erik Havsteen mfl… Bøgerne er blevet til i forbindelse med podcasten Kongerækken, som udkommer på Netudgaven. Bøgerne…

Hvad er det egentlig Mette Høeg vil?

af

Her er Mette. Mette bader. Mette drikker vodka. Mette vil gerne være forsker. Mette danser nøgen på stripperstand i Tijuana. Mette Høeg har lavet en film om sig selv sammen med sin identitetsperformende mand. Netudgaven har set den, og vi ved ikke hvad vi skal mene.

Del 3: Stress & litteratur

af

Både Kierkegaard og Tom Kristensens Jastrau kendte til stress, blot ikke dens navn. I 3. del af artikelserien ”Stress & litteratur” dykker Camilla Zuleger ned i stressens egentlige væsen – hvad er den for en størrelse, og hvor og hvordan findes den i litteraturen?

Pariserhjul

Del 2: Stress & litteratur

af

Vi tænker tit, at stress kan løses med mindfulness, gåture ved stranden og at lære at sige ord som nej og pyt. Men hvad hvis litteraturen har et bedre svar – hvis…

Skyggen går forbi et ur

Del 1: Stress & litteratur

af

Vi tænker tit, at stress kan løses med mindfulness, gåture ved stranden og at lære at sige ord som nej og pyt. Men hvad hvis litteraturen har et bedre svar – hvis…

Forfatterne spirer i Gellerup

af

De seneste år er der begyndt at spire et forfattervækstlag i Gellerupområdet nær Århus. Et netværk af forfattere, der er både dygtige og meget aktive, danske og udenlandske talenter, der dog ikke…

Madame Nielsen: ”Jeg bliver aldrig mig selv!”

af

15 år efter kunstnerens død vandrer en kvindelig skikkelse op gennem det kriseramte Europa i den krop, Claus Beck-Nielsen efterlod. Skikkelsen er forfatteren til den nye roman INVASIONEN – en fremmed i flygtningestrømmen og kalder sig selv for Madame Nielsen. Men hvem er hun egentlig, denne på én gang døde og levende kvindemand?

Med på en læser

af

Når der skrives om litteratur, er det som oftest store tanker om genrer, temaer, metaforer og ismer, der kommer i spil. Og de litterære referencer står i kø. Meget sjældent skriver vi om det allervigtigste. Læseoplevelsen.

At spørge, at overraskes, at undres – en rejse til Polen

af

Det er 2016 og Netudgavens første litteratur-artikel er denne: En reportage fra en rejse til Polen. Ikke blot for rejsens skyld men for at gå i fodsporene på forfatteren Witold Grombrowizc. Det er et essay, der undersøger Grombrowizc’ litteratur og tænkning. En artikel der tænker sammen med dén litteratur, der beskrives.

Adventskalender: at bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 4
Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie. I del 4 kan du læse om forlaget Virkeligs begyndelse. En begyndelse som Tomas Espedal blandt andre var medvirkende til.

Adventskalender: at bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 3
Netudgavens Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie. Det norske dagblad Klassekampen har netop sat Andreas’ Antroprocæn Kreatur på en liste over de bedste bøger i 2015. I del 3 kan du læse klassekampens anmeldelse, samt den poetologiske tekst om Frans af Assisi – som er publiceret i tidsskriftet Ny Jord.

Adventskalender: At bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 2
Netudgavens Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie – og om at skrive for at kunne få vejret. Samtalen er knopskudt og fortsætter stadig, måske mange år endnu. Første del sluttede med spørgsmålet om, hvorvidt kunsten kan være med til at genoprette, hvad vi som civilisation har ødelagt. Andreas Vermehren Holms svar følger her; i anden del af Netudgavens adventskalender.

Valgdigt

af

“Dagens (op)sang” er skrevet i anledning af valget om retsforbeholdet d. 3. december 2015. Stemmer du?

Adventskalender: At bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 1
Litteraturredaktøren Mikkel Andersen boede engang på forfatter og forlægger Andreas Vermehren Holms værelse på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie – og om at skrive for at kunne få vejret. Samtalen er knopskudt og fortsætter stadig, måske mange år endnu, her får du første afsnit af Netudgavens adventskalender.

Kunstnerpar: Kahlo og Rivera

af

Netudgaven kigger i en serie af artikler nærmere på nogle af historiens forfatter- og kunstnerpar. Nummer 2 dykker ned i kunstnerne Frida Kahlo og Diego Riveras omtumlede ægteskab, præget af stor aldersforskel,…

Rankine og racismen

af

Det betændte forhold mellem hvide og sorte i USA har fået fornyet kraft med sammenstødene mellem hvide betjente og sorte, unge mænd. Det har desværre kun gjort Claudia Rankines fremragende digtsamling Citizen:…

Rana Zeid: En digter, et menneske

af

Den syriske digter Rana Zeid har netop fået udgivet sin debutdigtsamling En tøvende engel på dansk. I den anledning besøgte hun København, og Netudgaven mødte hende til en snak om at være digter og menneske, syrer og flygtning.

Forfatterpar: Sartre og Beauvoir

af

Netudgaven kigger i en serie af artikler nærmere på nogle af litteraturhistoriens forfatterpar. Denne artikel er den første i serien og stiller skarpt på Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoirs nødvendige kærlighed.

Omid Shams: Kunstneren har brug for frygten

af

I 2014 ankom kunstneren Omid Shams Gakieh til Aarhus efter at have været forfulgt og truet i Iran på grund af sin systemkritiske kunst. Netudgaven har mødt ham til en snak om religionen, kunsten og menneskets rolle i en verden, hvor vi kommer tættere og tættere på hinanden hver dag.

Flygtningenes stemmer

af

I dag synes flygtningesituationen mere presserende end nogensinde, og aviser og skærme er fyldt med frygtelige billeder – billeder af overfyldte både, en dynge af mennesker med én samlet fortælling. I litteraturen…

Director’s cutup

af

Det ligner et deja-vu
der hopper aber rundt på vognen
de spinkle træer strækker hals
mentale lidelser, hjemløse og folk af forskellige religioner
det er ikke følelserne, der gør dem vanvittige.
Dyret er kommet for at blive. Der er ingen tid at spilde.

4 korte. Interview med Caspar Eric

af

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i interviewserien ”4 KORTE” dykker vi ned i forfatterens tanker uden for bogens sider. De er nemlig i den grad også…

Poesipotpourri

af

Indrømmet: at skrive om poesi (!) og blomster (!) og ligefrem kalde det for poesipotpourri (!) må være den klæbrigste poesibogsfælde, man kan gå i. Men nu gør jeg det ikke desto mindre, for det gik fornyligt op for mig, at det faktisk var blomsternavnene, der førte mig til lyrikken.

Den dag, min bog svarede igen

af

Når jeg går på biblioteket, låner jeg aldrig bøger, som jeg ikke kender i forvejen. Men da jeg var på Roskilde Festival for en uges tid siden, endte jeg med at låne to bøger, som jeg slet ikke kendte, og som endda kunne tale, gå og svare igen.

De gode undertekster

af

– en hyldest til de ubesungne helte DEL 3 AF 3 I NETUDGAVENS SERIE OM UNDERTEKSTER Hvis du skal rose en undertekst, fremhæver du sikkert geniale ordspil som “Nej, ikke Buko’en; Ruko’en!”. Hvorfor…

Da Harry mødte Malfoy (uegnet for børn!)

af

Har du nogensinde tænkt over, hvordan en hed affære mellem Harry Potter og hans ærkefjende Draco Malfoy ville udspille sig? Hvad enten svaret er ja eller nej, så giver slash-fiktion dig svaret. Og de to troldmænds sexliv er ikke bare glimrende underholdning, det er også en solid udfordring af de klassiske kønsnormer.

KBH’s Hovedbibliotek: Hvor blev bøgerne af?

af

På Københavns Hovedbibliotek har en lang række forandringer fundet sted de sidste 5-10 år, som betyder, at der er væsentlig færre bøger på hylderne. Men er det stadig muligt at finde interessante titler på hylderne, og hvad er Københavns Hovedbibliotek overhovedet for en størrelse, når en stor del af litteraturen ikke er tilgængelig?

4 korte. Interview med Birgitte Krogsbøll

af

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i interviewserien ”4 KORTE” dykker vi ned i forfatterens tanker uden for bogens sider. De er nemlig i den grad også værd at lytte til. Og måske giver de dig endda lyst til at læse nogen af deres bøger?

Slip e-bogen fri!

af

E-bogen er et paradoksalt medie: I princippet er det åbent for alle forfattere og skribenter med en selvudgiver i maven, men samtidig også begrænset af klodset teknologi og enkelte firmaers kommercielle interesser. Netudgaven har mødt projektlederen for det nyudviklede e-bogsprogram Scripler, David Walther Birk og talt med ham om drømmen om et frit e-bogsmarked og, nåja, om varulve-erotica.

Thomas Bernhards Wien – denne rædselsfulde by

af

At gå i forfatteren Thomas Bernhards fodspor er ikke en lykkelig slentren gennem de Wienske gader. En både djævelsk og fascinerende følelse af, at de allerede er fyldt med Bernhards vrede ord. Som om han ligger på Stephansdoms mønstrede mosaiktag og vrider sproget ud mellem de majestætiske bygninger. Er der overhovedet plads til, at jeg kan lide byen, når mit litterære idol ikke kan?

PB43 lukker: Tour de PB43

af

I aften kl. 24 slukker og lukker PB43 lyset og dørene for sidste gang. I Netudgavens kunstneriske serie i anledning af deres lukning har fotojournalist Martin Kurt Haglund i sin personlige hyldest til PB43 været fotoredaktør på dette smukke portræt af PB43.

PB43 lukker: hullet i hækken

af

Forfatter Claus Høxbroe har i anledning af arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43’s lukning skrevet en personlig og sanselig skildring af sine erindringer om stedet. Fordyb dig i de mørke kældre og buldrende olietønder, og efter det må du unde dig selv at læse digter Johannes Bech Dalsgaards flagrende, lyse og kærlighedsramte prosadigt til PB43, prags.

PB43 lukker: Fra drømmelager til lagerhotel

af

Arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43 på Amager lukker om to dage, d. 28. februar. De sidste 5 år i andelsselskabet har budt på en unik realisering af bl.a. nytænkende, tværfaglige projekter, bæredygtig udvikling af byrummet og festivaler med massiv publikumssucces. Derfor hylder Netudgaven i eksklusive kunstneriske portrætter det fællesskab og sted, som blev til så meget mere end blot faldefærdige fabriksbygninger.

Folkekunsten der blev væk

af

Folkekunsten med dens forunderlige og enestående energi lever et dulgt liv herhjemme, mens den boltrer sig på andre landes kunstmuseer. Er folkekunsten ikke fin nok, eller passer den bare ikke ind i vores kuraterede andedam?

Smag for ødelæggelse

af

I Arenas nye udgivelse af Antonin Artauds Den endegyldige afskaffelse af guds dom opløses sproget til lyde, der taler kroppen frem for bevidstheden. Men er det overhovedet værd at lytte til, og hvor let er det nu lige Gud er at komme af med?

Lister i litteraturen

Lister i litteraturen

af

Dyr med værdifulde stoffer i navnet, en flerstemmig misteliste, Robinsons vragfund, Borges’ umuligheder. En gang imellem – hvis man er heldig – lister en liste sig ind i skønlitteraturen. Litteraturredaktøren går i bogreolen med listebriller på.

Tegneserier til børn, tak!

af

Engang var tegneserier god, gedigen underholdning for børn. I dag er den finkultur for de voksne. Men hvordan fanger vi den næste generation af tegneserielæsere, spørger tegneserieverdenen sig selv.

Den digitale tegneserie I – selvudgiverne

af

I denne miniserie præsenterer Netudgaven den digitale tegneserie og dens nytænkning af tegneseriemediet. Først følger vi webcomics og selvudgiverne, som med de mange nye distributionsmuligheder og den større platform har givet rum til…

Den digitale tegneserie II – de store udbydere

af

I denne miniserie præsenterer Netudgaven den digitale tegneserie og dens nytænkning af tegneseriemediet. I sidste artikel kiggede vi på selvudgiverne og webcomics, og denne gang retter vi blikket mod to af de store digitale udbydere: comiXology og Madefire.

Sibylle Berg og den trætte kærlighed

af

Hun er oversat til mere end tyve sprog, men indtil nu har hun ikke været oversat til dansk til trods for, at hun har vundet mængder af priser og har bestsellerstatus i Tyskland. Netudgavens Camilla Zuleger har talt med Sibylle Berg, der foragter verden og dens mennesker, men skriger efter kærlighed.

Leikvoll – En sjælden, norsk fugl

af

Følsomme fabuleringer, drømmere i postapokalyptiske affaldsdynger, voldsmænd og blomsterskrøner – Jan Roar Leikvolls forfatterskab blev kort, men intenst: Fra 2008 til 2013 udgav han fire romaner, som alle skildrer menneskets mørke sider i et særdeles poetisk nynorsk. I august døde den unge, norske forfatter, og ved årsskiftet bliver hans sidste roman udgivet på dansk.

Eksklusivt uddrag fra “Det store containerkup”

af

”Det store containerkup” af journalist Lars Abild handler om salget af 36.000 containere, der aldrig har eksisteret. Bogen afslører hårrejsende skandalehistorier om firmaer som Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Læs her et eksklusivt uddrag, som går tæt på den nu 80-årige restauratør Peder Smidt – en af ofrene for den store svindelsag.

Afsløring: Det store containerkup

af

Journalist Lars Abild er aktuel med skandaleafsløringen “Det store containerkup”. Bogen går hårdt til særligt Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Det drejer sig om 36.000 solgte containere, som aldrig har eksisteret. En statskasse, der er blevet snydt for et 3-cifret millionbeløb. Bestilte rockeroverfald og mafiametoder. Her følger Netudgavens dybdegående interview med Lars Abild om den hårrejsende sag.

Med Pessoa i hånden gennem Lissabon

af

Den portugisiske forfatter Fernando Pessoa er mest kendt for sine utallige navne og digte. Men i 1988 udkom hans guidebog ‘Lisboa: What the tourist should see’. hvor turisten følges med en ivrigt informativ Pessoa langs Lissabons havnepromenade, forbi byens mange monumenter og ud i det bakkede opland. Det kræver et par søsygepiller, en del historisk interesse og generel accept af at forfatteren, foruden hans mange poetiske heteronymer, også har en patriotisk side – her hedder han bare Fernando Pessoa.

Løsark fra et liv

af

Om keglerejseren og den onde stedmoder, den berusede opdagelsesbetjent, finske mavekneb, polske baroner og andre ”løse ender til erindringer”.

Nye væltede skove

af

Forfatterne Rasmus Graff og Rasmus Halling Nielsen har på én dag skrevet, redigeret og udgivet et navnløst fællesværk fyldt med kæmpeparanteser, feltundersøgelser, låger i jorden og væltede skove. Netudgaven har mødt de to forfattere for at få en snak om det der gule hæfte.

Den gode og sande historie fra knokkelhulerne

af

Den største kliché af dem alle, at virkeligheden overgår fantasien, understreges i den sande historie om den danske naturforsker P.W. Lund (1801-1880), der fra Brasiliens dybeste huler skrev sig ind i evolutionens verdenshistorie. Den dybt dedikerede faglitteraturlæser Erik Nicolaisen Høy anbefaler her P. W. Lund og knokkelhulerne i Lagoa Santa.

I radioen med Per Petterson

af

Hvordan foregår det, når en meget norsk forfatter interviewes af BBC? Det britiske radioprogram World Book Club har været på besøg i Oslo hos Per Petterson og en lille skare af hans læsere for at indspille en udgave af det prestigiøse bogklubprogram. Netudgaven var med som publikum.

Mød Niels Lyhne

af

Hvorfor er det så svært for Niels at eksistere? Er det kvinderne, der ødelægger ham? Skriveblokeringen? Krigen? Næ, det er såmænd hans lod som litterær skabning. En litterær skabning født ud af…

Litteraturen gisper på nettet

af

Netudgaven har været til E-lit-debat på litteraturfestivalen TXT.VILLE. Det er fedt at se at gode idéer bobler frem, diskussionerne raser og både forfattere og forlæggere eksperimenterer. Det tegner lovende. Måske skal vi bare…

Provolitteratur, obskønitet og tidernes grænsesøgning

af

Litteraturen har en lang historie med at provokere og forarge læsere. Mange bøger er løbende blevet censureret og erklæret forbudte, og forfattere er hevet i retten, anklaget for obskønitet. Men hvad er det ved litteraturen, der kan provokere og rykke ved vores opfattelse af, hvad der er normalt? Er det den virkelighed, vi genkender i litteraturen, der provokerer, eller er det den rystende uigenkendelige fiktion?

Alfred Jarry – Hinsides skildpadden

af

Den symbolistiske forfatter, avantgardist og excentriker Alfred Jerry udgav i 1898 den neo-videnskabelige roman Patafysikeren Doktor Faustrolls bedrifter og betragtninger. Det er en besynderlig, sjov og skarp bog, der har inspireret både Burroughs og Ballard.

Albert Camus – en fødselsdagshyldest til et uundværligt intellekt

af

Albert Camus ville i år være fyldt 100 år. Han døde i et biluheld i 1960, men hans historier, hans karakterer og hans sætningskonstruktioner er stadig tilgængelige og hans tanker er yderst aktuelle, relevante og essentielle i dag! Algieren, rank, modig, tynget, storrygende, filosoffen, kunstneren, kvindevennen, realisten, pacifisten, drømmeren. Hvem var han? Hvad tænkte han? Og hvad kan hans tanker og fortællinger bruges til i forståelsen af mennesket og verden?

Flakkende fugle

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning.

Dagenes skum

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning. Vi følger serien og starter med Boris Vians surreale og satiriske eventyr univers, Dagenes Skum, som Annemari Broggard har læst og genlæst. Kom med indenfor i den store litteraturs verden.