Podcast

Tintin Podcast #10 – Enhjørningens hemmelighed

af

Vi tager fat på én af de helt store klassikere i Tintin universet – Enhjørningens hemmelighed. I ét af de absolut bedst skrevet Tintin-historier folder Kaptajn Haddocks farverige karakter sig fuldt ud, og han tager os med tilbage til d. 17. århundrede og hans forfader Ridderen af Hadoque, der kæmper mod blodtørstige pirater.

Tintin Podcast #9 – Den mystiske stjerne

af

Det mest mystiske album i Tintin-universet er måske ikke så ringe alligevel? For er Den mystiske stjerne i virkeligheden en allegori på datidens rædsler og frygt under 2. Verdenskrig? Lauge og Mads tager i denne episode dansklærer-brillerne på og overfortolker det album, som var det første der blev udgivet i Danmark.

Tintin Podcast #5 Det Knuste Øre

af

Et mord og tyveriet af en sjælden Arumbaya-fetich bringer Tintin til den sydamerikanske republik San Theodoros. Tintin bliver hurtigt viklet ind i de evindelige magtkampe, der udgør sydamerikansk politik og snart befinder San Theodoros sig i en krig om oliefelter.

På tur i historien

af

Tag på tur i historien med Stephanie Appolone. Igennem syv afsnit guider hun dig igennem slavernes København. Alle afsnit ligger klar til lyt nu. #4 Amalienborg, Det Gulde Palæ & Rytterstatuen af…

Krisebarometeret #3 Påskekrisen 1920

af

Påskekrisen var en stor parlamentarisk krise i Danmark, hvor Kong Christian 10. imod Folketingets flertal afskediger Zahle-regeringen og indsætter en ny midlertidig i stedet. Det får store konsekvenser, hvor arbejderne truer med generalstrejke og råber slagord som ”Kong Christian skal væk, vi vil have Republik” foran Amalienborg.

Poesipuls #1 Menneskedyrs sympati med andre levende væsner

af

Økopoesi og blandingsgenrer er en stærk tendens i tidens litteratur, men
hvordan lyder det, når en roman vokser musikpoetisk?
Lyt med, når en forfatter lader saftspændte ord og grønne toner få rødder og spørger, hvem mennesket er i naturen. Er vi det, der kaldes menneskedyr? Og hvad er et menneskedyr egentlig?

Krisebarometeret

af

Krisebarometeret er en podcast, der behandler nogle af de største og mest afgørende politiske kriser i Danmarkshistorien. Vi redegør for udvalgte kriser og analyserer konsekvenser heraf for Danmark og det danske samfund.

Tintin Podcast

af

Tintin Podcast går i hver episode i dybden med et Tintin-album. Mads Strandberg og Lauge Hendriksen snakker om albummets tilblivelse og de historiske, politiske og samfundsmæssige perspektiver. Både i den tid som albummet er lavet i, og hvorfor det gældende album stadig er interessant og relevant i dag.

1-0 til Danmark

af

Journalisterne Morten Olsen og Michael Ørtz Christiansen tager et nostalgisk tilbageblik på alle de EM- og VM-slutrunder, det danske landshold har været med til.

Jacobs Slum

af

Vi lader Jacob A. Riis føre os igennem New Yorks labyrintiske slum. I fortællingerne om storbyens slums, hvis årsager og konsekvenser for første gang blev kortlagt i disse år, finder vi måske spor af nutidens diskussioner om paraboler og parallelsamfund.

EUfori

af

EUfori er en podcastserie om identitet, nationalisme og fællesskab i den Europæiske Union. Vi rejser rundt i Europa og undersøger medlemslandenes indgang til det fælleseuropæiske projekt.

De 95 Procent

af

De 95 Procent handler om alle de valg, du ikke ved, du træffer. Her får du redskaberne til at tage bevidste valg, så du kan finde tilbage til kernen af dig selv.

Velfærdsland TALK #20 Bare tag dig sammen…

af

Alene i Danmark lever 825.000 med daglige kroniske eller hyppigt tilbagevendende smerter. Og om nogen, ved film-, tv- og stuntmanden Lasse Spang Olsen en del om smerter. Han har nemlig, sådan ca. 30 år som stuntmand, brækket nærmest samtlige knogler, fået revet et øre af og smadret sit bækken.

Indblik #4 – Helvedes Hotel (del 1)

af

I 2007 deltager Julie Østbjerg i Paradise Hotel på TV3. Det kommer til at ændre hendes liv for altid. Men kun til det værre. Kom med under overfladen på et af de mest grænseoverskridende realityprogrammer på TV og tag med Julie en tur i kendiskarrusellen, når hun fortæller om snyd, sex, intriger og taktik.

Sæt Lyd På Smag #3 Smagsapparatet II

af

Vi kan kende langelænderen på knækket, men betyder det noget for smagen, hvor højt den knækker, eller hvordan chipsene knaser mellem tænderne? Hvorfor foretrækker du Bloody Marys i det støjende fly på vej til Mallorca?
Tredje afsnit af Sæt Lyd på Smag giver svar på sådanne undringer ved igen at zoome ind på smagsapparatet, og denne gang i særdeleshed på høresansen.

Harald dør på das

af

Dette er et uddrag fra bøgerne “Kongerækken”, der er skrevet af Anders Olling og Hans Erik Havsteen mfl… Bøgerne er blevet til i forbindelse med podcasten Kongerækken, som udkommer på Netudgaven. Bøgerne…

Velfærdsland TALK #18 kære SKAT

af

De kommer strømmende fra hele verden til Danmark for at opleve vores unikke velfærdsland. Alligevel er det en folkesport at betale mindre i SKAT. Men hvorfor nu det, når SKAT betaler for netop velfærden?

Velfærdsland TALK #17 dumme SKAT?

af

I TALK #17 dumme SKAT? undersøger Nalle Kirkvåg derfor i en samtale med Sara Jespersen fra ngo’en Oxfam IBIS verdens nok mest usexede emne: SKAT. Og måske Sara og Nalle kan reframe, dvs. omformulere SKATs ringe image til noget positivt?

Kongerækken: Reformationen #3

af

Den kommende danske konge Christian III overværede Luther forsvare sine standpunkter og blev vildt imponeret. Da han efter en voldsom borgerkrig kom til magten i Danmark var reformationen en realitet i hele riget. Det fik vidtrækkende politiske og teologiske konsekvenser.

Badminton & piger

af

Året er 2000. Caspar og Nikoline er på blind date i København. De skal i Scala og se Scary Movie, spise syrligt slik og på romantisk middag på Pasta Basta. 15 år senere mødes de igen.

Kongerækken: Reformationen #1

af

Den unge Martin Luther skulle være jurist, men et heftigt tordenvejr fik ham efter sigende til at afbryde sine studier og gå i kloster. Her kæmpede han hårdt for sin fromhed, men efterhånden begyndte han at anse den katolske kirkes begreber om frelse og idéer for overfladiske.

Sæt Lyd På Smag #2 Smagsapparatet

af

Andet afsnit af Sæt Lyd på Smag giver dig svar på de undringer ved at zoome ind på smagsapparatet, ikke bare grundsmagene på tungen men den måde smagssansen, lugtesansen, følesansen og den kemæstetiske sans spiller sammen om at give smagsindtrykket.

Velfærdsland TALK #14 Psykiatri, sædpletter og anerkendelse

af

Velfærdsland TALK handler denne gang om 24-årige Anna Øhlenschlæger, der fra slutningen af barndommen og langt ind teenageårene gik til psykiater pga. tvangslidelsen OCD. Men til forskel fra mange andres møde med psykiatrien, fik Anna Øhlenschlæger netop den nødvendig tid til at blive rask.

Hvem ejer byen?

af

Det nyeste afsnit af arkitekturpodcasten BYLYD forener hele to af Netudgavens tidligere By&Rum-redaktører. Tobias Moe er vært og redaktør for BYLYD, og Kasper Lægring er en af de to debattører, der diskuterer…

Sæt Lyd På Smag #1 Smagsoplevelsen

af

I dette første afsnit af Sæt Lyd På Smag dykker vi ned i smagsoplevelsen og en tendens til at kokke og kunstnere i højere grad skaber multisensoriske oplevelser. Undervejs svinger vi forbi et smagfuldt og musikalsk drejende bord, og interviewer kokken Jozef Youssef og psykologen Charles Spence for at forstå hvad “multisensory interaction” egentlig er.

BYLYD #22 Styr på lortet

af

Podcasten BYLYD tager denne gang fat på kloakernes betydning for udviklingen af den moderne storby. Den er ikke så lille endda. Det er måske ikke noget, man tænker over i hverdagen. Men…

Velfærdsland TALK #11 Karina Willumsen og nødvendighedens vanvid

af

I denne anden Velfærdsland Podcast med Karina Willumsen kan du også høre om konsekvenserne ved at ytre sig kritisk. Om at insistere på plads til den demokratiske samtale, det urummelige arbejdsmarked, lidt om at se Gilmore Girls på Netflix. Og om at være mønsterbryder eller mønsterforløser. Samt et helt nyt ord: jasundelse og romantisering af lavtlønnede, der arbejder 14 timer om dagen for at få det hele til at løbe rundt…

Byernes musik

af

Arkitekturpodcasten BYLYD, som i sin tid udsprang fra Netudgaven, er klar med et nyt afsnit om byernes musik. Her tager de to værter, urbanist Niels Bjørn og journalist Tobias Moe, dig med…

Kongerækken Appendiks #4 – Tycho Brahe

af

Den sagnomspundne videnskabsmand grundlagde den moderne observerende astronomi, men lavede også tvivlsomme horoskoper og alkymi. Han blev via sine opdagelser en international berømthed og opbyggede et af verdens førende forskningscentre på øen Hven i Øresund (indtil han blev offer for den så velkendte danske forskningspolitik).

Kongerækken Appendiks #3 – Adelsvældet

af

Tiden mellem reformationen i 1536 og enevældens indførelse i 1660 kaldes populært adelsvældet, fordi rigsrådet i denne periode ofte havde mere at sige end kongen. Blandt de prominente skikkelser fra denne tid finder du store statsmænd, udspekulerede rænkesmede og glubske adelige, som mest var ude på at mele deres egen kage.

Indblik #1 – Fra Lis til Catalina

af

Numerologi vinder frem som aldrig før og numerologernes svingdører står i disse år sjældent stille. Flere og flere smider deres oprindelige navn væk og vælger et nyt og numerologisk energirigt navn via talkombinationer og lange udregninger. Indblik taler med en kvinde, der med sit nye navn og fik et væld af gode energier med sig. Men selv de bedste energier kommer med en pris.

Kongerækken #47 – Margrethe II

af

Danmarks første rigtige kvindelige regent er enormt populær blandt danskerne, selvom kongehuset efterhånden er blevet en eksotisk anakronisme. Mens samfundet har udviklet sig drastisk, sidder Margrethe II som et disciplineret nationalt samlingspunkt uden den mindste politiske indflydelse.

Kongerækken #45 – Christian X

af

Christian havde svært ved at holde fingrene fra folkestyret og udløste i 1920 Påskekrisen, som nok er det tætteste Danmark har været på revolution. Alligevel blev han i forbindelse med genforeningen og under besættelsestiden et stærkt samlende symbol for folket.

Kongerækken #44 – Frederik VIII

af

Den evige kronprins Frederik stod alle måder i modsætning til sin far med sit liberale og demokratiske sindelag. Da han blev konge i 1906 klinkede han skårene med Venstre og accepterede den radikale regerings pacifistiske politik, selvom han var lodret uenig. Det blev dog ikke til mange år på tronen for Frederik, hvis søn Carl blev konge før ham.

Kongerækken #42 – Frederik VII

af

To koner forlod den lunefulde og umodne Frederik, inden den jævne Grevinde Danner fik sat skik på ham. Da han blev konge i 1848 fik de borgerlige gennemtrumfet grundloven og fik indført delvist demokrati i Danmark. Forfatningsændringen blev dog en anledning for de tysksindede i hertugdømmerne at forsøge en løsrivelse, og dermed var Treårskrigen en realitet.

Kongerækken #39 – Christian VII

af

Historien om Christian er en trist omgang. Han mistede sin mor som lille, faderen var en fraværende alkoholiker og hans opdrager var decideret sadist. Der er ikke så meget at sige til, at Christian er kendt som den gale konge og oplevede at være statist til tre statskup i løbet af sine 42 år som konge.

Mere På Spil #5 The Resistance

af

Denne gang ser vi nærmere på det populære co-op og forræder-spil: The Resistance – eller Avalon, som den stort set identiske efterfølger hedder. Det er et spil, der kan gå mange veje, når de gode (The Resistance) skal fuldføre deres missioner og undgå at blive saboteret af de onde imperialister. Du skal lyve, du skal overbevise og du skal sørge for ikke at blive afsløret – og det kan skabe mange gyldne øjeblikke og ikke mindst virkelig dårlig stemning, når det lykkes at tage røven på dine modspillere. Lyt med til dette afsnit, som er sidste inden sommerferien, og få et par gyldne tips til vinde over de gode – eller de onde. God sommer fra os til dig!

Velfærdsland TALK #9 Om kunst der ændrer verden

af

Kan kunst ændre vores tanker om og hvordan, vi færdes i verdenen? Det spørgsmål, undersøger den danske kunstnergruppe Superflex på Roskilde Festival 2016. Her spejler kunstinstallationen Flagship Shelters/Bottle Collectors VIP konflikten mellem…

Kongerækken #34 – Frederik III

af

Frederik fik sin sag for i to krige mod den nærmest uovervindelige svenske hær, som med kong Karl Gustav i spidsen en iskold vinter gik over isen for endegyldigt at udradere det engang så stærke Danmark. Dårlige odds for den danske konge, men alligevel endte Frederik som enevældig fyrste. Hvordan det gik til, kan du høre i dagens afsnit.

BYLYD #12 om selvbyggeri

af

I dette afsnit undersøger podcasten BYLYD, selvbyggeri. Tag med til Svendborg og besøg selvbyggeren Emil Andersen og til den hollandske by Almere, hvor kommunen har planlagt et helt specielt selvbyggerkvarter.

BYLYD #9 Om anti-terrorarkitektur

af

BYLYD #9 er på gaden. Det handler om, hvordan vi beskytter det fysiske rum mod terroranslag. Tag med en tur rundt i terrorsikringens København, hør om Verdens Sikreste Hus – som danske arkitekter står bag – og bliv klogere på sammenhængen mellem mursten og ideologi.!

Velfærdsland – Verdens største idiot

af

  I #4 Verdens største idiot undersøger Nalle Kirkvåg, hvordan han fortæller en personlig historie om et langt liv med kroniske smerter og manglende hjælp fra velfærdssystemet. Målet er en fortælling, der vedrørende og interessant…

BYLYD på flugt

af

Den nye udgave af podcasten BYLYD tager et fysisk greb om flygtningekrisen og ser på, hvordan arkitekturen kan bidrage til at bedre asylansøgeres livsvilkår.

BYLYD flytter hjemmerfra

af

For godt et år siden opstod BYLYD som Danmarks første podcast om arkitektur og by, i et samarbejde med Netudgaven. Nu har BYLYD fået støtte til at udkomme professionelt i 2016 og…

BYLYD #7 Om hjem

af

I dette afsnit undersøger BYLYD, hvad det egentlig vil sige at ‘høre hjemme’. Mød litteraten Martin Baake Hansen, der fortæller om sammenhængen mellem hjem og nostalgi, og arkitekten Anne Pind, der blev husvild efter en voldsom vandskade.

KONGERÆKKEN #4 Harald II OG KNUD DEN STORE

af

Gorm den Gamle, Harald Blåtand, Svend Tveskæg…Kan du din kongerække? Hvis ikke, så er hjælpen her nu. Denne podcastserie fortæller historien om de danske konger. Med afsæt i de danske regenter fremmaler værterne på Netudgavens nye podcastserie Kongerækken, historiker Hans Erik Havsteen og journalist og cand.mag. Anders Olling, et billede af Danmarkshistorie, på og udenfor slottene.

KONGERÆKKEN #3 SVEND TVESKÆG

af

Gorm den Gamle, Harald Blåtand, Svend Tveskæg…Kan du din kongerække? Hvis ikke, så er hjælpen her nu. Denne podcastserie fortæller historien om de danske konger. Med afsæt i de danske regenter fremmaler værterne på Netudgavens nye podcastserie Kongerækken, historiker Hans Erik Havsteen og journalist og cand.mag. Anders Olling, et billede af Danmarkshistorie, på og udenfor slottene.

Kongerækken #2 Harald Blåtand

af

Gorm den Gamle, Harald Blåtand, Svend Tveskæg…Kan du din kongerække? Hvis ikke, så er hjælpen her nu. Denne podcastserie fortæller historien om de danske konger. Med afsæt i de danske regenter fremmaler værterne på Netudgavens nye podcastserie Kongerækken, historiker Hans Erik Havsteen og journalist og cand.mag. Anders Olling, et billede af Danmarkshistorie, på og udenfor slottene.

BYLYD special – om CPH:DOX

af

I denne særudgave af BYLYD ser vi frem mod dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der starter i næste uge. Programlægger Mads Mikkelsen giver tip til de film, der er særligt interessante at se, hvis man har hang til arkitektur.

Kongerækken #1 Gorm den gamle

af

Gorm den Gamle, Harald Blåtand, Svend Tveskæg…Kan du din kongerække? Hvis ikke, så er hjælpen her nu. Denne nye podcastserie fortæller historien om de danske konger. Med afsæt i de danske regenter fremmaler værterne på Netudgavens podcastserie Kongerækken, historiker Hans Erik Havsteen og journalist og cand.mag. Anders Olling, et billede af Danmarkshistorie, på og udenfor slottene.

Velfærdsland – Kassetænkning

af

I tredje afsnit af Velfærdsland kan du møde socialrådgiveren Puk Sabber. Hun fortæller om, hvordan velfærdsstaten ser ud set fra hendes side af skranken; om kassetænkning og om hvordan hun oplever mange…

SPILDTID: PAUSEN

af

I denne podcastserie er vært Karen Straarup på en personlig mission for at blive klogere på begrebet tid.

BYLYD#5 Om storytelling

af

I dette afsnit af podcasten BYLYD sætter vi fokus på, hvordan branding og kommunikation kan være med til at forme byudviklingen – både på den gode og den mindre gode måde. Og så ser vi på, hvad der sker, når helt almindelige borgere tager fortællingen om byen i egen hånd.

Velfærdsland – Med hatten i hånden

af

Danmark er et delt land. På den ene side tænker mange, at velfærdsstaten jo selvfølgelig træder til, når
mennesker er i nød. Mens andre tværtimod synes, det er alt for nemt at få velfærdsydelser; at der nærmest
uddeles penge til højre og venstre.

Velfærdsland – Første del.

af

I denne nye podcastserie kan du høre fortællinger fra velfærdssamfundet og komme helt tæt på mennesker, som pga. sygdom eller handicap har brug for velfærdsstatens hjælp. I dette første afsnit møder du to mennesker, der hver især levende beskriver deres behov for hjælp

BYLYD #4 Om midlertidighed

af

Alt for meget kreativ og økonomisk værdi går tabt i overgangen mellem midlertidige projekter og permanent byudvikling. Det mener landskabsarkitekt og forsker ved Københavns Universitet Bettina Lamm, der er en af de…

BYLYD podcast #3 Om film og arkitektur

af

Hvordan kan film fungere som tænkehat om byen? Det udforsker BYLYD #3, som denne gang er et personligt lydessay om byen og filmkunsten. Tag lyttebøfferne på og lad dig rive med ned i nørderiet.

PROCES #3 Sigurd Hartkorn Plaetner

af

I denne uges PROCES har jeg mødt debuterende romanforfatter Sigurt Hartkorn Plaetner, der må siges at lide af det modsatte af en skriveblokade. Sigurt er på 20. udkast af sin debutroman Noget…

PROCES #2 Nynne Roberta Pedersen

af

I denne episode af PROCES møder vi teaterinstruktøren Nynne Roberta Pedersen, som vil gøre teaterforestillinger ligeså populære som tv-serier. Derfor er hun i gang med at udvikle en teaterserie, hvor publikum kan…

PROCES #1 Frederik Kjems

af

PROCES handler om kreative skabelsesprocesser. Her møder vært Oliver Riel den næste generation af kunstnere og kulturpersonligheder midt i deres værkers udformning. Det er et opgør med den traditionelle anmeldelse, som ikke…

BYLYD PODCAST #1 – Natur i byen

af

En ny podcast er klar – og én, vi har glædet os meget til at præsentere! BYLYD er Danmarks første podcast om stederne, vi bor og lever i – bymidten, forstaden og landsbyen.

BYLYD – ny podcast om byen

af

BYLYD er Danmarks første podcast om stederne, vi bor og lever i – ­storbyen, forstaden og landsbyen. BYLYD er fortællinger fra det byggede miljø. Både det gennemdesignede og det selvgroede bymiljø. Fra menneskene,…