Flygtninge

Festivalgæster laver solhilsner mod tortur

af

Gennem Heartland Festivals treårige lange liv har festivalgæster fyldt området Riverside med yogamåtter, zen og tømmermændsramte kroppe i hundestræk. Men hvorfor egentlig? Hvem står for de tre yogatimer om dagen, og hvad er det, de prøver at fortælle? Det har Nina Visholm fra DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur forsøgt at forklare.

Europas synkende stjerner

af

Næppe siden Anden Verdenskrig har en fælles europæisk løsning været mere påtrængende. Fraværet af en politisk løsning på flygtningekrisen vil have uoverstigelige økonomiske, politiske og menneskelige konsekvenser; for de mange nødlidende flygtninge, som flygter fra krig og ødelæggelse, for de mange mennesker som drømmer om et bedre liv, for Danmark og for Europa.

Under den samme himmel?

af

Haarløv laver, som hun fortæller, ikke film for at presse et budskab ned i halsen på folk. ”Det er for at dele min bevægelse. Jeg bliver megarørt over livet, over at det er så hårdt og brutalt. Så det er nogle voldsomme følelser jeg vil kommunikere videre, bearbejde ud af mig og hive dem ind i verden – med håbet om at de lander et sted.”

BERLIN: STÅR TOLERANCENS HØJBORG FOR FALD?

af

På Turmstrasße i Berlin ligger kontoret for sociale anliggender, og det er her, man skal registrere sig, hvis man ønsker at søge asyl i Berlin. Hver eneste dag står op mod 550 mennesker i kø foran bureaukratiets hellige haller for at påbegynde deres asylansøgning. For de mange krigsflygtninge er det bestemt ikke en urealistisk drøm at få asyl i Berlin, for alene i år forventes byen at tage imod 25.000 flygtninge.

Ukraines patriotiske flygtninge

af

I Ukraine lever over en million mennesker på flugt. De er flygtet fra deres hjem i den krigshærgede østlige del af landet eller fra det russisk annekterede Krim. Mange er flygtet på grund af deres støtte til Ukraine og modstand mod russisk kontrol.

Omid Shams: Kunstneren har brug for frygten

af

I 2014 ankom kunstneren Omid Shams Gakieh til Aarhus efter at have været forfulgt og truet i Iran på grund af sin systemkritiske kunst. Netudgaven har mødt ham til en snak om religionen, kunsten og menneskets rolle i en verden, hvor vi kommer tættere og tættere på hinanden hver dag.

Arkitekter og flygtninge

af

Gennem de sidste 5 år har elever og undervisere på Kunstakademiets Arkitektskole i København arbejdet med de globale flygtningeproblematikker. Erfaringer peger mod en række komplicerede problemstillinger i forhold til arkitekters professionelle rolle som rådgivere.

HYTTEBYEN

af

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet navngivet efter mig. Her overnattede jeg en god uges tid, mens jeg skildrede menneskene og livet på det midlertidige asylcenter.

Flygtningekrisen: Håbløst underbelyst i filmkunsten – og dog…

af

Mens man kan svømme i film og tv-serier om islamisk terror, er filmverdenens fortolkninger af problemet med flygtningene, som krigene i Irak, Afghanistan, Irak og Libyen har skabt, sørgeligt få. Dog finder vi to europæiske film, der turde tage fat i bådflygtningeproblemet fra start: Italienske “Terrafarma” af Emanuele Crialese og “Miraklet i Le Havre” af den mesterlige finske instruktør Aki Kaurismäki, begge fra 2011, flere år før den farefulde tilstrømning over Middelhavet for alvor tog til.

Er vi blevet en generation af handlingslammede, selvudråbte aktivister?

af

Det er en forfærdelig opgave at skulle skrive om os, når det handler om dem.
Det føles som om verden er ved at falde sammen omkring os. Nærmest imploderer. Sådan rigtigt og bogstaveligt. Mennesker – ofre for krig – drukner i havet omkring os, isen smelter, havene fyldes med sammenflydte plastikposer og en ufattelig mængder af mennesker lider en trist og uretfærdig skæbne. Mens vores regering – ja den vi selv har valgt – køber kampfly (til flere flygtningeproducerende krige) og indrykker annoncer for at holde flygtningene væk.

Den europæiske drøm bliver til virkelighed

Den europæiske drøm bliver til virkelighed

af

Hver gang lyden fra et større køretøj høres længere oppe på bjergskråningen, vender de afghanske og syriske familier sig instinktivt for at se, hvilken bus det er. Denne gang ændrer udtrykket sig i folks ansigter, da det ikke er endnu en stor og skinnende turistbus. Selvom det slidte klistermærke med Læger Uden Grænsers røde og hvide logo ikke syner af meget, afslører bussens stand og mængden af støv, at den har taget mange ture tværs over den græske ø Lesbos med flygtninge.

Flygtningenes stemmer

af

I dag synes flygtningesituationen mere presserende end nogensinde, og aviser og skærme er fyldt med frygtelige billeder – billeder af overfyldte både, en dynge af mennesker med én samlet fortælling. I litteraturen…

Spor af bådflygtninge

af

Hvordan lyder en strand fuld af forladte flygtningebåde? Ellen Wiborg har mødt lydkunstneren Ingeborg Okkels til en samtale om hendes og fotografen Søren Zeuths rejse til Sicilien i forbindelse med deres kunstprojekt ”Spor af bådflygtninge”. Lyt til den smukke og foruroligende lyddokumentation, mens du læser om hendes oplevelser og tanker fra det flygtningeramte Sicilien.

Fotografiets evne og begrænsning

af

Jeg har fotograferet siden jeg var 11 år, min erfaring siger mig at virkeligheden er virkelig og kun eksisterer i det nu, som eksempelvis en flygtning oplever på sin færd. Når vi…

Medfølelse – kynismens modgift

af

”A human being is a part of the whole called by us ”the universe”, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separate from the rest – a kind of optical delusion of consciousness.

At forstå andres smerte

af

I 1993, under krigen i Bosnien-Hercegovina, mødte den amerikanske forfatter Susan Sontag en kvinde i Sarajevo, der fortalte: ”I oktober 1991 sad jeg her i min lejlighed i fredelige Sarajevo, da serberne invaderede Kroatien.