En cheeseburger med kingsize-kulturarv

Franchise-folkekøkkenet McDonald’s nye filial på Kgs. Nytorv har skabt en skøn debat om kulturarvens betydning.

Hvis vejen hjem fra weekendens julefrokost går forbi Kgs. Nytorv og hullet i maven efter den brændevinsopblødte buffet af saltet fisk og flæsk skulle begynde at skrige på kompensation fra samme skuffe – så kan du jo passende skrå ind forbi den nyåbnede McD. på hjørnet af Lille Kongensgade. Men før du sætter tænderne i den første cheeseburger, så løft lige blikket og tænk på, at du står i en af Københavns allerførste og mest klassiske beværtninger.

Et konditori og senere cafe åbnet første gang i 1792, og drevet af de utallige schweitziske kagegourmeter, der strømmede til landet på denne tid. Luk øjnene og lad den nu behageligt aftagende snapseeufori føre dig tilbage til dengang, hvor uniformerede tjenere serverede dyre kager og flydende chokolade til byens bedre borgerskab her. Eller gå udenfor og tag et opfriskende sug af Kgs. Nytorvs historiske vingesus. Pladsen er født fornem, luksuriøs helt ind til benmarven. Den blev skabt efter prangende parisisk forbillede, og kun elegante, dyre palæer kunne trænge igennem grundlægger Christian V.s strenge byggekontrol.

Mens Rådhuspladsen i den modsatte ende af Strøget traditionelt set står for flade fadøl, kareoke og nudler i papæsker, holder cremen af kulturen til på Kgs. Nytorv med Det ligeså Kongelige Teater i spidsen. Side om side med D’Angleterre, Danske Bank og Charlottenborg, som huser kunstakademiet og i øvrigt er en af byens sjældne og ypperlige barokke mesterværker. Og klods op og ned af dét C.F. Hardorffs hus, som har dannet skole for adskillige klassicistiske byggerier i København.

Ramaskrig på Facebook
Med alt det in mente er det ikke så mærkeligt, at burgerkædens indtog i den gamle Cafe A Portas historiske lokaler har skabt et veritabelt ramaskrig i aviser og på sociale medier, som stadig runger. Først gennem facebook-gruppen “Fandme nej til McD. på Kgs. Nytorv”, som lynhurtigt samlede flere end 13000 likes – og siden med modsvaret fra flere fremtrædende debattører. “Fandme Ja”, skriver fx sociolog Ulla Holm i en forsvarstale for McD. på Kommikationsforum: “Alle elsker det. Selv Kasper Bech Holten (tidl. operachef på Det Kgl. Teater, red.) elsker det. Elsk med.” Hun ser udviklingen som et folkeligt gennembrud i borgerskabets højborg.

McDonald’s har lovet at indrette filialen med respekt for stedets historie. Med det hentydes formentlig til en række svulstige 1700-talsagtige lysekroner, nu pakket ind i plastikklokker, samt nogle plancher på væggen med Kierkegaard-citater og hurtige oprids af Torvets historie. (Godt det samme, det “oprindelige” interiør var i forvejen blevet udskiftet flere gange, senest i 1990’erne, og var således ikke meget andet end pastiche.)

Om McDonalds på Kgs. Nytorv ligefrem er lig en sejr for dansk folkelighed, eller om de gyldne måger er en katastrofe for den ædle plads, skal vi ikke gøre os til dommere over her på Netudgaven. Det lader vi jer om. Men hvor er det dog skønt, at sagen formår at sætte fornyet fokus på kulturarvens betydning og får så mange sind til at flyde helt ud over kogepunktet. Vi håber, at det forsætter sådan, selv når den første rus har lagt sig.
God weekend og bon appetit!

Skrevet af
More from Tobias Moe

En cheeseburger med kingsize-kulturarv

Franchise-folkekøkkenet McDonald’s nye filial på Kgs. Nytorv har skabt en skøn debat...
Læs mere