Bedste musik 2012

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik. Netudgaven vil derfor se tilbage på de to musikudgivelser, der virkelig rykkede 2012. Det bedste danske og det bedste udenlandske album.

ÅRETS UDENLANDSKE ALBUM
– The Shins – Port of Morrow
(Produceret af Greg Kurstin & James Mercer)

Amerikanske The Shins har med Port of Morrow leveret et sandt overflødighedshorn af et album, deres fjerde i diskografien. Bandets mastermind James Mercer har, efter en række andre projekter med bl.a. Broken Bells, fundet tilbage til sit udgangspunkt, som frontfigur og sangskriver for The Shins. Albummet er spækket med iørefaldende indie pop perler, lækre arrangementer og vokal-harmonier. Adelsmærker, som har kendetegnet The Shins siden gennembruddet med albummet Chutes Too Narrow fra 2003.

Adskillige numre på Port of Morrow sætter sig fast på nethinden efter første gennemlytning. ”Simple Song” kalder på at blive braget ud over de store festivalscener, ”No Way Down” vugger stilsikkert afsted i et cathy groove, ligesom Mercer demonstrerer, hvilken fortrinlig popsnedker han er på den inderlige ”It’s Only Life” og den Paul McCartney-influerede ”Fall of ’82”. Et mere afdæmpet udtryk finder vi på ”September” og ”For a Fool”. Foruden det melodiske overskud emmer teksterne af finurlige sprogbilleder: ”You sublimate yourself/Granting us a wish/A primitive mural on the wall to fortify your grim resolve/Amid the glitz of a shopping mall” (The Rifle’s Spiral) og ”Hide from my physic derailleur/Drive this car to the sea/Spend my night as high as I can/In a towering hemlock” (Switch And Bait).

The Shins har gennemgået en række udskiftninger i bandet, og albummet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Mercer og producer Greg Kurstin, som bidrager med de mange keyboard-lækkerier. Men både tidligere og nuværende medlemmer af The Shins har medvirket, hvilket har bevirket at Port of Morrow udstråler en musikalsk alsidighed på instrument-paletten. Bemærk bl.a. det luftige flygelhorn i føromtalte ”Fall of ’82”. Det er dog stadig James Mercers vision og agenda, som bærer albummet sikkert i havn. Denne udgivelse understreger hans indiskutable sangskriver-talent, og at The Shins har leveret årets udenlandske album.

768px-The_Shins_-_Port_of_Morrow_cover_jpg_630x768_q85

ÅRETS DANSKE ALBUM
– Lise Westzynthius – Tæt På En Kold Favn
(Produceret af Søren Bigum, Nikolaj Nørlund, Henrik Balling, Solveig Sandnes & Lise Westzynthius)

Året bød på flere markante dansksprogede albums. Det mest vellykkede og helstøbte af slagsen stod Lise Westzynthius for. Den tidligere Luksus-vokalist sendte sit fjerde soloalbum ud på en baggrund af personlige omvæltninger. En skilsmisse er omdrejningspunktet for de ti numre på albummet, og titler som ”(Når Du Vil) La’ Mig Elske Dig”, ”Lukker Mig Om Dig” og ”Jeg Glæder Mig (Til At Slå Dig Ihjel)” vidner om en renselsesproces af de mere markante.

Når der synges på nationalsproget retter man automatisk fokus på tekstsiden, og her har Tæt På En Kold Favn talrige stjernestunder. Westzynthius blotlægger sine følelser ligeså tydeligt som sin nøgne barm på coveret. ”Du stjæler hele tiden sandheden fra min maveregion/Men det er ikke det værste/Det værste er at jeg er ligeglad” (titelnummeret), ”Jeg lukker mig om dig/Det gør at jeg mister dig/Og jo mere jeg mister dig/Jo mere lukker jeg mig om dig” (Lukker Mig Om Dig) og ”Den eneste løgn, jeg vil ha’ fra dig/Er at du altid vil blive hos mig” (Den Eneste Løgn) er linjer, det er svært ikke at blive berørt af. På ”Alt Hvad Du Gør” får hun ydemere lyrisk assistance af Lone Hørslev, som selv har udgivet skilsmisse-digtsamlingen Jeg Ved Ikke Om Disse Tanker Er Normale.

Westzynthius har altid været en stærk sangskriver, og på dette album er hun atter leveringsdygtig i melodiske perler, smagfuldt arrangeret i atmosfærisk lyddesign og omsluttet af hendes smukke stemme. ”Malurten I Mit Blod” lukker albummet fornemt ned og med ”Se! Uden Hænder” har Lise Westzynthius skrevet sin hidtil mest iørefaldende sang. Nummeret sitrer med sine enkle effektfulde piano-anslag og den rytmiske fremdrift af hitpotentiale i hver en strofe. Med sine musikere og sparringspartnere (bl.a. Nikolaj Nørlund, Henrik Balling og Sebastian) har Lise Westzynthius kreeret et helstøbt album af høj klasse, spækket med stærke og vedkommende sange, som kryber under huden på lytteren. En bedrift, vi på Netudgaven honorerer med ”Årets Danske Album”.

lisewestzynthius

More from Martin Gronemann

Sonar er kommet til København

Den har allerede været en stor succes i flere hippe storbyer, heriblandt...
Læs mere