Nørrebro er under forvandling

At Nørrebro har ændret sig markant over de seneste år, kan kun være gået de færreste københavnersnuder forbi. Men det er ikke kun et hurtigtvoksende vandfald af barnevogne, der strømmer ned ad den ny bilfri hovedgade, som fortæller historien. Eller for den sags skyld kulturkalejdoskopiske “Superkilen”, der har vakt opmærksomhed blandt byplanlæggere i alverdens storbyer.

Sidste dag i januar blev også sidste arbejdsdag for folkene bag områdeløfts-projektet i Haraldsgadekvarteret. Gennem en årrække har de arbejdet for at skabe bedre fysiske og sociale relationer mellem beboerne i et kvarter, som længe har bakset med integrationsproblemer, nedslidte bygninger og begrænsende trafik. Der er bygget grønne lege- og samlingspladser, et sted er klimaskærme sat op for at dæmpe os og motorlarm, ligesom kvarterets største og tættest befolkede almene boligbyggeri, “Den Grønne Trekant”, har fået et nyt beboerhus.

Det er blot få eksempler på de mange superfine tiltag, der har skabt grønnere og sjovere oaser i den blakkede bydel, men måske endnu vigtigere har sat fokus på behovet for bedre infrastruktur og lettere adgang til Nørrebros største grønne rum: Fælledparken.

Videoen “Hullet i Hegnet” gør status over 6 års arbejde, og projektleder Birgitte Kortegaard viser urban ekspert Niels Bjørn rundt i kvarteret, som det var før, og som det er blevet nu. Se den for få et interessant kig ind i maskinrummet på kreativ og borgernær byudvikling.

Områdeløftet har valgt at basere en stor del af deres formidling på videoreportager. Let spiseligt og meget illustrerende, man bliver en del af processen på en anden måde. Se flere af de små film på: www.haralds.tv

Niels Bjørn er ph.d. i urban kompleksitet og blogger blandt andet på Arkitektens Forlags hjemmeside. Læs hans seneste indlæg om social bæredygtighed i arkitekturen her

Skrevet af
More from Tobias Moe

BYLYD #9 Om anti-terrorarkitektur

BYLYD #9 er på gaden. Det handler om, hvordan vi beskytter det...
Læs mere