Papirøen skal ikke dræbes med dyre boliger

Det er slut med avispapir på Christiansholm. Øen går en ny fremtid i møde. Forhåbentlig bringer fremtiden ikke kun eksklusive boliger, men tiltag der skaber mere liv ved vandet.

Den ligger der midt i det hele, midt i København, med udsigt til Operaen, Skuespilhuset, Noma, Knippelsbro og Den Sorte Diamant. Christiansholm eller ”Papirøen”, som den også bliver kaldt, ligger et fantastisk sted i byen. Det er en af de få grunde der er tilbage i indre havn, hvor industrien ikke har gennemgået en æstetisk transformering. Det har været Den Danske Presses fællesindkøb, der har lejet de store lagerhaller med de store røde porte, men nu er lejemålet opsagt og det er før 2017, hvor det egentligt skulle ophøre. Tilbage er kun Nettobådene og Canal Tours.

Så hvad skal der nu ske?
Umiddelbart er der ikke rigtig nogen, der ved det. By & Havn, der råder over øen, er ikke kommet med andet, end at de overvejer at forsætte udlejningen af lagerbygningerne. Som det ser ud nu, er der derfor ikke planer om at ændre noget ved området før 2017. Men mon ikke der bliver tænkt over, hvad udviklingspotentialet for Papirøen er? For det er sikkert ikke hvad som helst, tegnet af hvem som helst, der får lov til at ligge lige der i smørhullet.

Københavns havn har de sidste 20 år gennemgået en transformation fra at være et industriområde og arbejderkvarter til, at der nu ligger eksklusive boliger, kontorlandskaber og markante kulturinstanser lige ned til vandet. Kalvebod Brygge bliver ofte brugt som et skrækeksempel på, hvordan offentlige/private konstruktioner har udviklet et byrum med et sterilt arkitektonisk udtryk, der ikke giver nogen lyst til at opholde sig der længere end højest nødvendigt. På den anden side har vi Islands Brygge, der bortset fra Bryggen Syd, har udviklet sig til et rekreativt område, og hvor havnebadet vidner om vandkvalitetens forbedring i Københavns Havn. Det var beboerne på Islands Brygge, der selv tog initiativet til at lave en midlertidig park i 1984, som så siden er blevet udviklet til havneparken.

Kultur og arkitektur sætter København på verdenskortet

Papirøen2Byg billige boliger, rekreative områder og et stort kulturhus på Papirøen, foreslår Camilla Engbo.

Den Sorte Diamant, Skuespilhuset og Operaen er bygninger, der sætter København på verdenskortet, både det kulturelle og det arkitektoniske. Dér vil København – som de fleste andre storbyer – gerne være. Så måske der pønses på en ny fremtrædende kulturel bygning på Christiansholm. Den kunne være tegnet af Ando, Hadid, Foster, Gehry, Nouvel, COBE eller BIG. Ikke fordi disse arkitekter nødvendigvis kan skabe det, der er bedst for Christiansholm eller for København, men fordi et nyt vartegn kan brande København. Allerede i 2001 havde Henning Larsen øje på Christiansholm i sine volumenstudier, som en betydningsfuld byggegrund for et nyt centralt kulturcentrum. Henning Larsen foreslår, at der på Papirøen bliver bygget et ”Byens hus”. Det kunne være spændende.

København vokser
Befolkningsvæksten i Købehavn, skyldes ikke kun nye tilflyttere, men også at flere og flere vælger at blive boende i byen længere. Der vil derfor, som det ser ud nu, komme et behov for flere boliger. København har ikke nødvendigvis godt af at blive større i bredden. Derfor kunne man godt forestille sig, at der vil blive bygget boliger på Papirøen, men med den beliggenhed bliver det nok ikke boliger den almene københavner har råd til.

Man kunne også forstille sig, at der vil blive bygget til erhvervslivet. Som det sker lige nu på Krøyers plads, hvor NCC hamrer og banker netop for at lave eksklusive boliger og erhvervsliv. Hvis Københavns indre havn skal være en levende del af byen, er det ikke nok med boliger og erhverv. Det er også nødvendigt at sørge for, at der er plads til grønne områder og liv ved vandet. Hvilket man kan håbe på, at By & Havn eller hvem den fremtidige ejer bliver, vil have for øje, når de endelige planer skal lægges fast.

Hvad synes du, der skal ske med Papirøen? Skriv din mening på Netudgavens facebook-side.

More from Camilla Engbo

Husk at havnen er din

Netudgavens udsendte har været til debat og udstilling om havnen på DAC....
Læs mere