Bunker af døde gravet op på Assistens Kirkegård

Det ville være Netudgavens første breaking news – hvis det ikke lige var fordi, sagen ‘blot’ drejer sig om et kreativt kommunikationsbureau, der har fundet de 25 mest interessante begravede skæbner på den gamle kirkegård og fortalt deres historie gennem en række små film.

Julie Byskov Gade, der er chef for bureauet bag – Storyfield – forklarer hvorfor:

“De døde kan inspirere os. De fleste af dem vi har lavet film om har gjort sig umage i deres liv. Mange af dem er gået imod strømmen for at ændre ting, skabe ny viden eller kunst. De har bidraget til, at vores samfund ser ud som det gør i dag. De fortjener, at vi kender dem, og måske kan de inspirere os til selv at gøre en indsats for at blive husket.”

Én af dem der har gjort sig umage er Danmarks dancehall-dronning Natasja Saad, hvis grav i dag er en af de mest levende og dagligt fornys med blomster, sutter og smøger, som sangerindens mor fortæller i videoen her:

På en måde er projektet “Bag den gule mur” breaking news. Det er ihvertfald et nyskabende og interessant formidlingskoncept, der sætter den 250 år gamle kirkegårds funktion i nyt lys. Da Assistens Kirkegården blev anlagt i 1760 var det, som navnet indikerer, for at assistere kirkegårdene inden for voldene, som var voldsomt overfyldte efter pestepidemien i starten af århundredet. I lang tid var gravstedet kun for fattigfolk, men siden er det blevet endestation for alverdens berømtheder. Den kendteste af dem alle er vel gravgårdens ukronede konge, Søren Kierkegaard, som forresten ville have kunnet fejre sin 200-års fødselsdag i søndags, da udstillingen åbnede. Hans historie gøres nærværende gennem skuespillere og rekonstruktioner:

Blandt de mindre kendte – men mere kuriøse – skæbner er historien om Dronning Dagmars russiske livskosak, der endte som blomsterhandler i Valby. Og om en kvinde, der styrtede ned i et opvisningsfly foran 8000 tilskuere.

Scan dig gennem gravene
Man behøver ikke sidde stille for at opleve filmene. Der er sat QR-koder på eller ved de udvalgte grave, så man kan kalde dem frem direkte på sin smartphone. Og netop sammenhængen med kirkegårdens fysiske rum er en grundsten i projektet, forklarer Julie Byskov Gade:

“Jeg kan enormt godt lide at hænge ud på Assistens Kirkegård, og jeg ville selv blive glad for at få lidt ekstra viden og underholdning. Så jeg håber, at de folk der bruger kirkegården, bliver glade for den ekstra oplevelse, de nu kan få.”

Det blev undertegnede i hvert fald. De døde på kirkegården (og på Den Mosaiske Gravplads i Møllegade) er Nørrebros vigtigste attraktion, skriver Pernille Steensgaard sin klassiker om Københavns Folk og Kvarterer. Og de er bestemt ikke blevet mindre interessante nu.

Du kan læse mere om projektet, der er lavet for Kulturcenter Assistens, og få flere smagsprøver på filmene her

Men det kan klart anbefales at putte smartphonen i lommen og gå en berigende tur under de forårsklædte frugttræer i den smukke have bag den gule mur.

Skrevet af
More from Tobias Moe

Byernes musik

Arkitekturpodcasten BYLYD, som i sin tid udsprang fra Netudgaven, er klar med...
Læs mere