Ludere, længsler og tagrendelæber

Tredje afsnit af modeskandaler drager atter til Italien. Denne gang skal det handle om modehusenes svar på Horton Sagaen. Her er både blodtørstige massemordere, skænderier med flyvende møbler og mafiaforbindelser.

Milanos ludere tændte noget i ham. Ikke noget seksuelt. Men noget modigt. Noget nyt. Gianni Versace så noget helt særligt i de brugte gadeludere, der holdt til på Milanos mørkere gadehjørner.

Deres påklædning var rå og prangende. De overlod kun en smule til fantasien, og virkede som farverige tiltrækkende sommerfuglevinger på de frådende mænd, der søgte deres nærhed efter fyraften.

Som mellembarnet i en søskendeflok på fire voksede Gianni Versace op i Reggio Calabria i Italien. Det blev hurtigt klart for ham, at han skulle være kjoleskaber som sin mor. Der var noget nærmest fortryllende ved de florlette stoffer og blomstrede tryk, der fyldte moderens syværelse. Det kriblede i fingerspidserne når han kørte hånden ned over de perlebesatte skørter og sirligt påsyede skråbånd.

Han pakkede alt hvad han ejede, og åbnede sit livs bedste ide på en ekstravagant adresse i Milano. Versace. Hverken mere eller mindre. Gadeludermode til stilikoner som Madonna og Lady Diana. Overdådige fester med gæster som Sting og Elton John. Smykker, biler, private jetfly og unge trækkerdrenge kom ligesom bare dumpende ind i armene på ham, jo mere han solgte. Han bestak skattemyndighederne med mafiosolignende midler, og leflede for moderedaktører med luksuriøse gaver. Millionvillaen i Miami lagde rammen om et liv med fart på. Det skulle være vildere, frækkere, mere vovet og ekstra vampet. Ellers var det ikke Versace.

Gianni Versace
Gianni Versace
Og han var ombejlet. Unge smukke herremodeller med perfekte mål. Klar til at åbne sig for ham og lade sig udnytte af hans vilde begær. Tit havde han glemt hvad de hed når han var færdig. Han måtte kalde dem hvad som helst. Bare de måtte få ham. Æde ham. Indtage ham. Igen og igen.

Kræft, blod og slåskampe
Det første bump på catwalken kom i 1993. Gianni Versace fik konstateret kræft i det indre øre, og måtte skære ned på meget af sit virke i Versace. Heldigvis stod hun allerede klar. Lillesøster Donatella. Egentlig skulle hun bare være hans muse. Stille. Uden ord. Men nu var Versace i hendes hænder. Og hun nød det. Hun forelskede sig hurtigt i sin nye magtposition, og da Gianni Versace kom tilbage fra sine kemobehandlinger, ville hun ikke give slip. Hun var blevet et ikon. Feteret. Elsket. Værdsat. Det endte i massive skænderier med flyvende interiør og blodige slåskampe, indtil han fik en idé. Versace skulle sælge ud af sine aktier på det amerikanske marked. Det kunne blive Donatellas endeligt. Hun forsøgte at tale ham fra det. De ville miste kontrollen over selskabet. Men det blev sidste gang hun så ham.

cunanan-wantedposter
Trækkerdreng og massemorder
Han var egentlig bare på vej ud efter morgenavisen. Efter fem dage i New Yorks finansverden var Gianni Versace atter hjemme i Miami. Solen skinnede og morgenduggen var så småt ved at fordampe fra græsset, da skuddet ramte ham. Han var død på stedet. Gerningsmandens motiv var kærlighed. Den ulykkelige slags. Og Gianni Versace var ikke sådan en man kunne blive monogam og lykkelig med. Det havde den 27årige luksustrækkerdreng indset da han skød sin elsker på trappestenen til millionvillaen en tilfældig sommermorgen i 1997.

Mens tabloidaviserne gik amok, gik Andrew Cunanan ned i sin husbåd og begik selvmord. Politiet fandt ham med det samme våben som havde dræbt Gianni Versace. Inden da havde han dræbt fire tilfældige på sin vej. Pressen beskrev ham som hovedpersonen fra American Psyco. Blodtørstig HIV-smittet homoseksuel massemorder med psykotiske tendenser og ondt i hjertet. Versaceimperiet var pludselig uden ejer.

Coke og anoreksi
Nu stod hun klar igen. Men hun fik kun 20 %. Donatella, som ellers havde båret et af de større kors for Gianni Versace, var mest nævnt i testamentet af pligt. Derimod var Donatellas 11årige datter, Allegra, pludselig blevet et utroligt velhavende barn. som en lille trøst ovrtog Donatella virksomheden indtil Allegra blev gammel nok til at nå gulvet fra chefstolen.

Den nye stilling og broderens død gjorde det svært for Donatella at styre det store modeskib sikkert i havn hver sæson. Rygterne om hendes massive stofmisbrug tog til og bredte endnu en skygge over det platinblonde hår. Kilder beskrev, hvordan hun blev mere og mere utilregnelig, og pludseligt kunne bryde ud i gråd eller vrede og foretage dyre ændringer i kollektionerne i den 11. time. Hun blev også kritiseret voldsomt for at ændre stilen i Versaces udtryk, og da salget begyndte at gå den forkerte vej, blev hun for alvor tabloidpressens skandaledarling.

Mor og datter, og ja de er levende.
Mor og datter, og ja de er levende.
Og Donatellas liv har da også været en god tur i rutsjebanen indtil nu. Mens datteren har haft anoreksi og lignet en bønnestage i skarp modvind, har Donatella svælget i stoffer og smukke mænd. Hun har gennem årene fyldt sig med så meget botox, at hun skal spænde ekstra i kinderne for at holde de voluminøse tagrendelæber på plads, og sniffet så meget coke at Versaceimperiet flere gange har været nede at ramme bundlinjen.

I 2010 gik rygterne om en konkurs modeverdenen rundt. Indtil videre kan Versaces skandaløse gadeludermode stadig få et fashionistahjerte til at slå lidt hurtigere.

More from Freia Mosberg Dam

Man bestiller et mord

Vi fortsætter serien om skandaler i modebranchen. I første del pillede vi...
Læs mere