Personlige nyheder

Avismodellen, hvor alle får de samme nyheder, er ikke egnet til nettet og har aldrig været det. Nu ser det ud til, at medierne flytter sig, selvom danske mediebosser stadig er imod.

Selveste The New York Times er for alvor begyndt at individualisere nyhederne på nettet: New York Times improves its recommendations engine. Det er et træk, medier over hele verden er veget tilbage fra – de har stort set alle fastholdt avismodellen, hvor alle får det samme, selvom vi har meget forskellige interesser. Det er ikke mere end en måned siden, redaktionschef på dr.dk, Christian Lindhardt, afviste tanken: Hvis det er kompliceret, er det ikke noget for os. Også Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, har talt imod: Algoritmerne styrer vildt.

Det har i årevis været klart, at vi ønsker denne individualisering, og det er en oplagt måde for et medie at skille sig ud fra mængden og tilbyde et bedre produkt.

Ingen har dog gjort det, og vi valfarter i stedet til Facebook, Twitter eller tjenester som Flipboard. Med opgraderingen af The New York Times recommendations vil dette formodentlig ændre sig. Mediernes nyindførte betalingsmure – som også er kopieret fra NYT – kan ikke stå alene. Der skal mere til end de samme nyheder og den samme journalistik, hvis vi skal til lommerne, og individualisering er oplagt.

Danske medier kikker som regel mod USA – og især NYT – efter inspiration. Desværre skeler de end ikke til Facebook, Google, Amazon, Wikipedia og andre, der er langt tidligere ude med nye funktioner og forstår nettet væsentlig bedre. Det vil nok ikke ændre sig.

De personlige anbefalinger på NYT er gemt temmelig godt væk, og det er tydeligvis stadig et eksperiment, men når de lægger kræfter i at udvikle mulighederne, betyder det formodentlig, at de tror på det.

Det burde danske medier også gøre, og helst inden “digital natives” som Abbey og Mali bliver nyhedsforbrugere. De vil næppe tage til takke med avismodellen:

More from Søren Storm Hansen

Kan medierne genvinde den offentlige debat

Facebook er ond, siger medierne, men medierne har været på nettet i...
Læs mere