At genvinde kontrollen (1# Anholdelsen)

You can do anything you set your mind to. Det står tatoveret på 20-årige Esbens underarm. Det gælder både bankrøveri, indbrud og drømmen om sit eget økologiske træningssted på landet. I det sidste halvandet år har hans sind været fast besluttet på at skabe sig et almindeligt liv.

Esben har lige lagt sig i sengen, da en svag banken lyder på døren. Børn fra kvarteret i den lille forstad til Aarhus har tidligere lavet dørfis, så han ignorerer det. Men da han ikke hører fodtrin ned ad trappen, sætter han sig halvt op i sengen. Kæresten Anita puffer til ham og siger, at der er nogen ude ved døren.

“Hold din mund,” siger Esben.

Anita er bange. Hun frygter, at Esben er blevet uvenner med de forkerte typer, der nu vil tæske ham. Måske også hende. Det vil ikke komme bag på hende, for Esben færdes i kredse, hvor stoffer og kriminalitet er de to vigtigste omdrejningspunkter.

Der bliver igen banket på døren. Men denne gang hårdere. Esben sætter sig helt op i sengen og tænker, at det nok er politiet. Hvad fanden gør jeg?

“Det er politiet,” bliver der råbt fra den anden side af yderdøren, mens der bliver banket hårdt på døren.

Anita sætter sig op i sengen.

“Nu går du ud og åbner døren, ellers gør jeg det,” siger hun.

“Hold din kæft,” siger Esben vredt og tager underbukser på.

Der lyder et brag, da politiet smadrer døren med en rambuk. Esben åbner døren ud til gangen, hvor han kan se politiets lommelygter, der lyser ind gennem et vindue ved siden af døren. Kæresteparrets lille hund løber ind i sengen til Anita, der bliver blændet af lyset fra lommelygterne.

“Åbn døren,” råber en af betjentene.

“Læg dig ned,” råber en anden.

Esben, der er en muskuløs ung mand med karseklippet hår og tatoveringer på begge arme, forsøger at åbne døren. Men betjentene har ødelagt den, så den sidder fast.

De civilklædte betjente bryder døren ind og lægger Esben ned på maven. De giver ham håndjern på og fortæller ham, at han er anholdt. Esben får øjenkontakt med Anita, der sidder og græder inde i sengen med hunden.

“De skal ikke have øjenkontakt,” siger en af betjentene.

To af betjentene går ind i soveværelset til Anita og lukker døren på klem bag dem.

Esben husker, at betjentene rejser ham op og fører ham ind i stuen, hvor de beder ham om at sætte sig på en stol. Hans adrenalin kører helt vildt. Fuck mand, hvad sker der?

Han kan høre, at Anita bliver ført ud af lejligheden. Hun vil ikke efterlade den lille hund i lejligheden, når døren er i stykker. Hunden bliver lukket ind i stuen til Esben, inden Anita forlader lejligheden. Hvad skal der nu ske med hende, tænker Esben. Politiet spørger ham, om de må ransage lejligheden.

“Det kan jeg jo ikke forhindre,” svarer Esben, mens han tænker over, hvad de mon vil finde.

Betjentene begynder at ransage lejligheden. På en hylde ved fladskærmen står der to vaser, hvor de finder store bundter med pengesedler. De finder også pengesedler bag ved en billedramme. Pengesedler, som Esben sammen med to kammerater få timer tidligere har røvet fra en bank. En betjent spørger Esben, hvor pengene kommer fra.

“Dem ved jeg ikke, hvor kommer fra,” svarer han.

Kun iført underbukser og håndjern sidder Esben i sin lejlighed. Rundt om ham er betjente i gang med at gennemrode hans ejendele. For første gang i sit liv føler Esben sig fuldstændig magtesløs.

***

De godt 4.000 pladser i de danske fængsler og arresthuse er hovedsageligt fyldt op med unge mænd som Esben . Og mange af dem ender med at vende tilbage til deres kriminelle løbebane, når de bliver løsladt. Næsten 28 procent af alle løsladte i 2010 er inden for to år vendt tilbage til kriminalitet, der er berettiget til enten en bøde eller en fængselsstraf. Det er det højeste tal siden 2006. Samtidig skriger Fængselsforbundet på flere pladser i de overfyldte fængsler.

For at de ansatte i fængslerne kan udføre deres resocialiserende arbejde ordentligt, må der højst være en udnyttelsesprocent på 94. Den har dog ikke været under det niveau siden 2009. I 2012 var udnyttelsesprocenten 96,6.

Forskning i, hvordan man får de kriminelle tilbage på rette spor, tyder på, at det ikke er lange og hårde straffe i fængsler, der er vejen frem. Det handler mere om at give de kriminelle mulighed for uddannelse, kontakt med deres familie, medbestemmelse i deres eget liv og at blive integreret i samfundet.

Røveriet af Danske Bank på Trøjborg i Aarhus torsdag den 12. januar 2012 blev kulminationen på Esbens kriminelle karriere. Den dengang 19-årige søn af en vognmand og en bogholder havde i årene op til bankrøveriet skaffet sig en ekstra indkomst ved at bryde ind i parcelhuse og stjæle PH-lamper, Arne Jacobsen-stole og andre designermøbler. De ekstra penge gik til tøj og et svingende forbrug af ketamin, MDMA og kokain.

Esben fik et tip om, at Danske Bank på Trøjborg ville være et oplagt sted at lave et bankrøveri. Han brugte nogle uger på at undersøge stedet. Han fandt ud af, at det bedste ville være at bryde ind kort efter lukketid om torsdagen og stjæle pengene, mens personalet var ved at tælle op. Esben regnede med, at han sammen med sine to medskyldige kunne stikke af med 500.000 kroner. Esben var opmærksom på, at de ikke skulle true eller røre personalet, for hvis det gik galt, ville der kun være tale om tyveri og ikke et røveri, som ville give en hårdere straf. Esben tog dog fejl.

Esben og hans medskyldige gennemførte bankrøveriet, og de fik cirka 217.000 kroner med fra banken.

Da politiet anholdte Esben, oplevede han for første gang at miste kontrollen over sit eget liv. Det var især en prøvelse, fordi Esben godt kan lide at være i kontrol. Han drikker sig ikke fuld, og han folder altid karkluden tre gange, inden han lægger den over vandhanen. Andre skulle i høj grad til at styre hans tilværelse. Og han skulle nu begynde vejen tilbage til friheden i en hverdag på andres præmisser,inden han igen kunne blive herre over sit eget liv.

Dette var første del af serien “At genvinde kontrollen”. Læs anden del her og tredie del på mandag d. 7. oktober.

More from Kenneth Nielsen Dürr

At genvinde kontrollen (3# Forandringen)

Skiftet fra en lille celle til friere rammer på Pension Skejby begynder...
Læs mere