Frygten spærrer Borgen

De nyopsatte pullerter, der forhindrer den frie adgang gennem Rigsdagsgården bag Christiansborg, er en pæl i hjertet på den ellers højt besungne danske tillid.

Det kan godt være, PET er nogle festlige fyre i de mørke timer, men de er sandelig også gode til at fremelske de mest angstfyldte sider blandt danske politikere. Sidste år foreslog efterretningstjenesten med henvisning til risikoen for terrorangreb Folketingets Præsidium at spærre Christiansborg for til- og gennemkørende biltrafik. Efter nogle (trods alt) heftige diskussioner, hvor kun Venstre holdt fanen højt for åbenheden, har det forslag nu mundet ud i pullerter på hver side af gården, der lukker for passage bag Borgen. Ellers et byrum, der indtil nu for mange har symboliseret den internationalt anerkendte danske tillid og åbenhed. Venstres Kristian Jensen spurgte dengang i et interview med Jyllands-Posten:

“Skal Christiansborg fremstå afsondret og lukket eller som et åbent sted, hvor man er velkommen til at komme ind og se og lytte og få en rundtur? Vi er meget tilhængere af, at folkestyret rent faktisk er et åbent styre med folket som aktiv deltager.”

Og for en gangs skyld giver jeg ham helt ret. For helt ærligt, er der noget belæg for, at det skulle være farligere at sidde dybt inde i bag Borgens tykke granitmure, end fx at bevæge sig ned i metroskakten på Nørreport? Tænk på togbomberne i Madrid i 2004, i London Underground året efter, på 9/11 eller for den sags skyld anslaget mod den jødiske synagoge i København i 1985. Alle gik værst ud over civile. Hvornår har en dansk politiker egentlig – hvis man ser bort fra rød maling og rådne æg – været udsat for noget, der bare minder om en terrorhandling? Og det selvom landet har været i krig mod terror i årevis.

Man kan – og det er vel dybest set også PETs motivation – argumentere for, at det er dumt at vente med at sætte brandalarmen op, til huset er brændt ned. Men hvis vi konsekvent skulle følge PETs liste over worst case scenarios, ville vi dårligt nok kunne kvalificere nok politikere at fylde det gamle kongeslot ud med.

Det er for sent at gøre modstand i tilfældet Christiansborg, og heldigvis kan vi stadig køre gennem på cykel. Men lad dette være en opfordring til at holde byens åbne og tillidsvækkende, fri for mørkemænds angstfulde febervildelser.

Skrevet af
More from Tobias Moe

Danmark skal have ny arkitekturpolitik

Arkitektur danner rammen om livet, så enkelt kan det siges. Om arkitekturen...
Læs mere