Find vej i dokumentarfilmjunglen

CPH:DOX er netop tilendebragt. Fik du ikke set alle de film, du gerne ville? Følte du, at det virkede uoverskueligt med det store udbud af dokumentarfilm? Så læs med her, hvor vi forsøger at indskærpe fokus på få, men gode dokumentarfilm og hvor du finder dem. Denne artikel har to ærinder: dels at guide dig til, hvor du kan opstøve interessante dokumentarfilm, såvel fysisk som via digitale tjenester; dels fungere som anbefaling til en række fede filmoplevelser med nogle af de dokumentarfilm, vi synes, er seværdige.

Hvis du er til danske dokumentarfilm, anbefaler vi sitet DanishDox, der som navnet antyder specialiserer sig i danske dokumentarfilm. Sitet er ikke kun for den nysgerrige seer på udkig efter spændende dansk-producerede dokumentarfilm, men fungerer også som portal for producenterne, hvor de kan nå ud til så mange filmelskere som muligt. Man lejer den pågældende film og har herefter adgang til streaming i 48 timer. Filmene koster 39.- og 49,-. Et originalt alternativ til Blockbuster-dealen, som vi hermed anbefaler.

Hvis du hører til dem, som nyder det fysiske format (og til den kategori hører afgjort denne signatur!), er det altid et besøg værd at slå vejen forbi Filmhusets Film- & Boghandel, som er et slaraffenland for den kræsne og selektive filmfan. Der er et bredt udvalg af dokumentarfilm og portrætter af ikoner som bl.a Lars von Trier, Jørgen Leth og Nicolas Winding Refn.

Og her er fire anbefalinger fra årets program ved CPH:DOX:

Hawking (2013. Instr. af Stephen Finnigan)
Om den verdensberømte videnskabsmand Stephen B. Hawking, der er mindst ligeså berømt for at lide af amyotrofisk lateral sclerose, som for sine teorier om universets gåder. At han har et humoristisk forhold til sin tilstand, der har lammet ham fuldstændig, vidner filmen om. Hawking er ganske enkelt seværdig som den enestående og rørende skæbnefortælling, den er rammen om.

Teenage (2013. Instr. af Matt Wolf)
Som titlen indikerer er dette en film om teenagere, men hvis du tror, at vi har at gøre med en ny Kids eller Zappa i dokumentarform, må du tro om igen. Teenage er derimod et kultur- og samfundshistorisk rids af ungdomskulturer helt fra 1920′ernes unge, der insisterede på fest i kølvandet på 1. verdenskrig. En seværdig film for enhver, ung som gammel, for det smukke ved teenager-fænomenet er, at vi alle har været der. Filmen vises i denne weekend 23/24. november på Oslo International Film Festival og ellers hold øje med visninger her, hvor du også kan foreslå fremtidige visninger der hvor du bor.
Lyt til interview med instruktøren Matt Wolf.

Mistaken for Strangers (2013. Instr. af Tom Berninger)
Det er aldrig sjovt at stå i skyggen af en succesfuld bror. Det må Tom Berninger sande, da hans lillebror Matt i 2010 bryder igennem med sit band The National. I stedet for at sidde og surmule bittert vælger storebror at tage med på bandets verdensturné for albummet High Violet. Det er der kommet en anderledes og unik dokumentar ud af, som handler ligeså meget om det særlige forhold mellem de to brødre som om The National. Følg med på deres Facebookside for næste visning.

Open (2013. Instr. af Ivalo Frank)
Stærk dokumentar, som tager livtag med det psykiatriske system. Fem grønlandske indsatte på et psykiatrisk hospital sætter ord og refleksioner på, hvorfor tilværelsen førte til hertil. Her er ingen pegen-fingre og klichéer om grønlændere på samfundets bund. Blot en film om fem skæbner, som minder os om at livet ikke altid er en dans på roser, men samtidig påpeger, at selv i mørket kan lyset skinne. Filmen kan ses på Louisianas aktuelle udstilling Arktis frem til 2. februar.

Udover de fire film fra programmet skal der lyde en varm anbefaling til dokumentaren om den svenske indie-dronning Jenny Wilson, som slet og ret hedder En film om Jenny Wilson. Vi medtager filmen på listen, fordi Wilson optrådte som en del af CPH:DOX-programmet til en koncert på Østre Gasværk. Og fordi hun er en enestående og kompromisløs artist, der gennem det seneste årti har positioneret sig som en af Skandinaviens bedste sangerinder. Filmen kan streames gratis frem til 9. december via SVT Plays hjemmeside. Se video til hendes nye album Autobiography.

God fornøjelse – i biografen og derhjemme!

More from Martin Gronemann

Indierockens helte lancerer innovativ markedsføringskampagne.

Hvad gør man, når man hører til blandt de største indierock-navne i...
Læs mere