Steen Gade om SF’s genrejsning

“Det er helt indlysende. Processen foran os handler om at få genrejst SF som regeringsdueligt parti – det er det helt afgørende parameter for SF’s genrejsning, som jeg ser det.” Det siger tidligere næstformand og MF for Socialistisk Folkeparti Steen Gade til Netudgaven

Ved kanonvalget i 2007 gik SF fra 11 til 23 mandater. Med Villy Søvndahl som populær frontfigur kunne SF de følgende år nærmest gå på vandet. Folketingsvalget i 2011 introducerede nye tider: SF gik 7 mandater tilbage og trådte for første gang i partiets historie i regering. SF fik 6 ministerposter og mod på ny, mere slagkraftig indflydelse. Indflydelse fik de, men ikke nok: den var ikke tilstrækkelig synlig og slet ikke i overensstemmelse med forhåbningerne. SF’s egne vælgere havde efterhånden svært ved at genkende det gamle folkesocialitiske parti. Den 30. januar i år forlod SF regeringen under stor tumult. Spørgsmålet er nu, hvordan partiets genopretningsplan ser ud? Netudgaven spørger tidligere næstformand for SF, Steen Gade.

Simon Kærup: Hvad var udtrædelsen af regeringen et udtryk for?

Steen Gade: Det var et udtryk for, at en del af SF hele tiden har ledt efter hår i suppen i stedet for at se på de store linjer og hvad SF rent faktisk har fået ud af regeringssamarbejdet: nemlig at vi har præget Danmark i en mere grøn og social retning i en vanskelig økonomisk situation.

Simon Kærup: Kunne udtrædelsen være undgået?

Steen Gade: Selvfølgelig kunne den det. DONG-sagen var ikke årsagen til at vi trak os ud af regeringen. Udtrædelsen skete på baggrund af noget følelsesmæssigt, noget irrationelt. Det her aktstykke med DONG handlede jo om at redde en statslig virksomhed og at sørge for at den udvikler sig. Det er det kapitaltilførelsen handler om. Nemlig om, hvorvidt man som socialistisk parti vil være med til at sikre en virksomhed, som idag har en politik vi grundlæggende har sympati for. Vi bør gå ind og sørge for at DONG udvikler sig og kommer udover sin økonomiske krise.

Simon Kærup: Men hvad med den fraktion af SF, som faktisk havde et mere skeptisk syn på salget af DONG?

Steen Gade: Der er altid nogle, der leder efter mangler i denne type beslutninger, i stedet for at se på de væsentlige muligheder. Der er alt for ofte kritikere, der fokusere for meget på hvad ‘man ikke får’. Når man er i regering og ikke har 100% flertal, så er der ofte personer, der vil en anden vej end en selv.

Simon Kærup: Hvordan vurderer du SF’s fremtidsudsigter?

Steen Gade: Vi har hårdt og vigtigt arbejde foran os ovenpå det her tilbageslag. Det er vigtigt, ikke mindst for Danmark, at vi får konsolideret SF som socialistisk indflydelsesparti – med fokus på en grundlæggende grøn omstilling.

Simon Kærup: Er der en lektie lært her. Skulle I nogensinde været gået i regering?

Steen Gade: Selvfølgelig skulle vi gå i regering. Men set i forhold til dagens situation, må jeg konstatere, at vi skulle have konsolideret projektet noget bedre. Politik handler jo om at være med til at præge udviklingen. Villigheden til at handle og ikke blot mene. I Danmark og i dansk politik er der meget holdning og meget lidt handling. Jeg mener, det er jo ‘gratis’ at have en holdning, omkostningerne opstår først når der skal sættes handling bag ordene. F.eks. ønsker alle at krigen i Syrien stoppes. Ja tak, men hvad så? Når man er i politik må man også være interesseret i at ændre begivenhedernes gang – at gribe ind og bevæge tingene i den retning man føler og mener er den rigtige. Og det er soleklart – sådanne ændringer for man bedst mulighed for at påvirke ved at sidde med i regering.

Simon Kærup: Politik handler om pragmatik, at kunne tælle til 90, men der er jo også ideologiske hensyn at tage. Har regeringsdeltagelsen være mere pragmatisk end ideologisk for SF?

Steen Gade: Nej, det hænger sammen for SF. SF’s raison d’etre er vores unikke position på venstrefløjen: vi forener et langsigtet perspektiv med en villighed til også at tage ansvar for nogle af de beslutninger som måske ikke er så populære og som måske er ikke er mulige at præge særligt meget i SF retning.

Simon Kærup: Hvornår bliver SF regeringsmoden igen?

Steen Gade: Det er op til SF’erne. Men for mig personligt er det helt indlysende. Processen foran os handler om igen at få genrejst SF som regeringsdueligt parti – det er det helt afgørende parameter for SF’s genrejsning, som jeg ser det.

Steen Gade (f. 1945) er MF for Socialistisk Folkeparti

More from Simon Kærup

Norman Finkelstein: Obamas eftermæle er på spil

“Situationen i Irak er en af flere potentielle kriser i Mellemøsten. Hvis...
Læs mere