Megaevents skaber opdelte byer


Tyve tusinde festglade mennesker på Copacabana eksploderede i et jubelbrøl, da Brasilien vandt værtskabet for VM i 2014, og Rio blev værtsby for de olympiske lege i 2016. Den folkelige opbakning er dog siden dalet kraftigt. I et land, som normalt elsker ekstravagante fester, vokser kritikken dag for dag. Hos både middelklassen og underklassen i Rio nævnes politikerlede, stigende inflation, voksende ulighed og en følelse af at blive overset som grunde til den omfattende kritik.

Rio har en historie som værtsby for megaevents, som går helt tilbage til de sydamerikanske fodboldmesterskaber i 1919, VM i 1950 og de panamerikanske lege i 2007. Størrelsen på megaevents som VM og OL er imidlertid eksploderet, og konsekvenserne for bylandskabet er enorme. Stadioner, motorveje, metrostationer og hoteller til turister og atleter opføres overalt i byen.

Før 1930 blev atleterne indkvarteret i eksisterende bygninger, og konkurrencer blev afholdt i de faciliteter, som byen allerede rådede over. I 1932 i Los Angeles blev OL for første gang brugt til at investere i byens økonomi og infrastruktur, hvor man bl. a. byggede en række sportsfaciliteter og en OL-by til atleterne. Efter Anden Verdenskrig voksede OL til at blive et globalt underholdningsshow, men det var først i 1970′erne, at megaevents for alvor blev set som et strategisk redskab til byudvikling.
Argumentet er ofte, at den store deadline skal nås, at det gælder landets internationale omdømme, og at dette trumfer alle andre hensyn. Argumentet er effektivt, men resultatet er ofte demokratisk eksklusion af byens egne borgere.

De rige favoriseres
I Rio er det især to aspekter, som kritiseres i den nye byudvikling: Transport til velstående områder prioriteres, samtidig med at fattige beboere tvangsforflyttes til byens yderområder. I OL-planen beskrives området Barra de Tijuca som The Heart of the Games. Med sine brede boulevarder og nybyggede luksuslejligheder kan kvarteret sammenlignes med Miami.

En af de mest kontroversielle beslutninger har været, at netop dette område modtager over 50 procent af alle investeringer i infrastruktur og transport, mens fattigere slumområder i det nordlige Rio ikke tilgodeses. Ligesom under OL i Beijing og VM i Sydafrika foregår der samtidig en række tvangsforflytninger, hvor fattigere befolkningsgrupper flyttes væk fra de attraktive byområder.

P-pladser vigtigere end boliger
Et af de mest markante eksempler på lokal modstand er slumkvarteret Vila Autódromo.
Området ligger ved siden af Rios gamle racerbane, hvor den fremtidige olympiske park skal opføres. Begrundelserne for at rydde området har ændret sig flere gange, men bl.a. at området skulle bruges til parkeringspladser og en ‘sikkerhedsring’ omkring den olympiske park.

Som en reaktion på kommunens planer har slumområdet – sammen med to universiteter og sociale organisationer – lavet en alternativ byplan for området. I planen argumenterer de for, at slumområdet bør byfornys i stedet for at blive ryddet, og at der er plads til både olympiske installationer og lokale beboere. Planen blev overrakt til Rios borgmester, Eduardo Paes, i august 2012, men blev efterfølgende ignoreret.

I løbet af det seneste år har Brasilien oplevet de største demonstrationer i 20 år. Protesterne startede, da bystyret i São Paulo satte buspriserne op, hvilket betød, at de fattige i byens periferi følte sig yderligere ekskluderet, fordi de nu havde sværere ved at komme ind til deres arbejdspladser i centrum. Protesterne bredte sig hurtigt til store dele af landet og udviklede sig til en dybtgående kritik af den ekstreme sociale ulighed, som stadig præger landet på trods af 15 år med imponerende økonomiske vækstrater. Samtidig bliver det stadig tydeligere, at den største udfordring ved den byudvikling, som megaevents promoverer, ikke er store ubrugte stadioner, men nærmere, at transportsystemer og infrastruktur koncentreres omkring de velhavende områder, mens resten af byen ekskluderes.

More from Malte Warburg Sørensen

Megaevents skaber opdelte byer


Tyve tusinde festglade mennesker på Copacabana eksploderede i et jubelbrøl, da Brasilien...
Læs mere