Stemmer fra Slummen

Den 1. oktober fejres bygningskunsten på Arkitekturens Dag i Danmark. Men også globalt markerer begyndelsen af oktober arkitektur og byplanlægning, nemlig gennem UN Habitat Day, hvor der sættes fokus på de store udfordringer, som verdens byer står over for i dag og i fremtiden.

De fleste af os sender nok kun sjældent tanker til fjerne byer som Dhaka, São Paulo eller Lagos. Til de mange millioner mennesker, der bor i skramlede blikskure uden adgang til rent vand, hvor affald er noget man brænder på gaden, og træk og slip er et fjernt fata morgana. Og det er nok også de færreste, der ved, at der een gang om året ellers er en særlig officiel lejlighed til at gøre det, nemlig FN’s Habitat Day. Den første mandag i oktober bruger FN’s agentur for by- og bolig, UN Habitat, til at sætte fokus på de udfordringer, som verdens hurtigtvoksende storbyer står over for i dag – og i fremtiden. I år er temaet “Voices from Slums”, og gennem en lang række arrangementer verden over vil FN bygge oven på fortællingen om, at der er et problem – men at det langt fra er umuligt at løse.

Læs også: Megaevents skaber opdelte byer

FN har i årevis støttet såkaldt slum upgrading, projekter hvor man gennem planlægning, kapacitetsopbygning, borgerinddragelse og intelligent arkitektur forsøger at løfte de socialt udsatte byområder.
Men det er svært for både FN og byernes planlæggere at følge med udviklingen. Byerne vokser med eksplosiv kraft, og det er snart sagt umuligt at bygge tilstrækkelig infrastruktur og ordentlige sanitære forhold, ligesom der langt fra er så mange jobs, som de desperate tilflyttere drømmer om. Inden for få år vil op mod 60 procent af verdens befolkning leve i byerne, og en stor del i slum. Byerne udgør dermed en af de største udfordringer for folkesundheden – som den aktuelle ebolaepidemi i Vestafrika illustrerer – for klimaet, for økonomien og balancen mellem rig og fattig.

Forståeligt nok, er de problemer vanskelige at overskue fra sofakanten i København, men om ikke andet er der hermed sendt en opfordring videre til at bruge dagen – d. 6. oktober – på at lytte ekstra omhyggeligt efter stemmerne fra slummen.

Læs mere om UN Habitat Day her

Danmark fejrer arkitekturen

www.work.rosenmunthe.com
Brøndby Strand, et af landets største almene boligområder. Foto: Johan Rosenmunthe

Inden for mere overskuelig geografisk og praktisk rækkevidde markerer Arkitektforeningen d. 1. oktober arkitekturens dag. I år er fokus på velfærd, og hvordan arkitekturen skal være med til, at forny velfærdsstatens rammer og skubbe dem i en social, økonomisk og økologisk bæredygtig udvikling. Igen er lejligheden oplagt til at reflektere en ekstra gang over, hvad arkitekturen har betydet for samfundet, for eksempel gennem efterkrigstidens omfattende og unikke byggeri af almene boliger og gode, sunde og smukke institutioner. Men også hvad den skal betyde i de kommende år, hvor boligområderne skal renoveres, skolerne bygges om for at passe til reformen, og nye supersygehuse skal erstatte de gamle provinshospitaler.

Læs også: Velfærden vender tilbage

Men endnu bedre, sluk skærmen og tag ud i byen og oplev arkitekturen på tæt hold. Hvis du bor i København, kan du fx tage til DAC, der åbner udstillingen Reprogramming the City om, hvordan vi ved at tænke kreativt kan få meget mere ud af byens eksisterende funktioner.

Eller du kan tage med Arkitektforeningen på bustur til Bellahøj eller Brøndby Strand, to af landets absolutte almene sværvægtere, der begge står over for gennemgribende renoveringer i den kommende tid.

Se programmet for dagen her, der sker en masse over hele landet. God fornøjelse!

Skrevet af
More from Tobias Moe

BYLYD #4 Om midlertidighed

Alt for meget kreativ og økonomisk værdi går tabt i overgangen mellem...
Læs mere