Afrika – bliver det bedre dag for dag?

Afrika – bliver det bedre dag for dag?

I midtfirserne skrev Nanna Lüders en sang. Den blev skrevet til en landsindsamling for Afrika i kølvandet på en stor hungersnødkatastrofe i Etiopien. Inspireret af Bob Geldorf skulle man nu gøre nummeret efter, om man så må sige.

Siden da har mange sange og indsamlinger fundet deres vej til pladeselskaber og tv-shows. Men har de gjort en forskel og bliver det bedre dag for dag, som Nanna Lüders sang for knapt 30 år siden? Og ved vi mere end Nanna Lüders vidste dengang, da hun kaldte Afrika for et land?

Det er virkelig svært at blive klogere – for nogle af de eneste der rigtig har råd og interesse i at fortælle os noget, er dem med et stort kampagnebudget og en utilsløret dagsorden. Når Verdens Bedste Nyheder skriger tal og procenter ud i font 72, emmer det af forsøg på at legitimere FNs Millenium Goals og udviklingsorganisationernes arbejde – og det er da også dem som producerer historierne til kampagnen.

Der er ikke mange af de landsdækkende medier der ser sig nødsaget til at forholde sig til kontinentet, medmindre der har været en dansker forbi og er blevet offer for en kidnapning eller noget der kan matche det spændingsniveau. Der var på et tidspunkt et program på DR2 der hed Udland – men det blev nedlagt til fordel for et satireprogram.

Så hvad gør vi? Hvor går vi hen for at opdage, at Afrika består af 56 lande og et tilsvarende antal kulturer? Hvordan får vi nuancerede billeder af kontinentet, der rækker ud over katastrofeformidling eller pyntede tal?

I den kommende tid vil Netudgaven se nærmere på en række afrikanske lande som enten er gået under radaren – der er nok at tage af – eller som har været særdeles synlige i medierne – men med en unuanceret dækning. Henover efteråret vil vi bl.a. beskæftige os med udviklingstemaer og sætte skærpet fokus på Afrika på godt og ondt og inddrage eksperter, i et forsøg på at øge jeres Afrikafaktor, kære læsere.

Vi starter rejsen i Østafrika, som to af Netudgavens skribenter, Ingeborg Lohfert Haslund Vinding og undertegnede, Annette Max Hansen har gennemrejst denne forgangne sommer med start i Kampala, Uganda, gennem Rwanda og videre til Burundi for at ende i Tanzania. Vi kalder temaserien Mzungu. Ordet kommer fra Great Lakes Regionen, som omfatter landene omkring Victoriasøen og Lake Tanganyika. Det stammer fra det 18. århundrede og opstod ved synet af den forvirrede hvide mand som ankom til regionen. Mzunguzungu betyder svimmel på Kiswahilli. Idag bliver det brugt om den hvide mand og der råbes flittigt efter én, når man bevæger sig rundt. Og måske med rette. For de fleste hvide er stadig lidt forvirrede, når det kommer til Afrika.

Imorgen bringer vi første artikel. Første stop; Uganda. God fornøjelse!

More from Annette Max Hansen

CPH:DOX starter hvor medierne giver op

Variationen i festivalens udbud er en legitimering af dokumentargenren i sig selv....
Læs mere