Den Korte Avis undskylder ikke for brandstiftelse

I sidste uge (uge 46) spillede 133 asylansøgere en ufrivillig rolle i de danske medier.

Det begyndte, da P4 Trekanten og Fredericia Dagblad onsdag den 12. november berettede, at asylansøgerne på Bülows Kaserne i Fredericia havde brokket sig over cateringmaden på asylcenteret. Inden historien blev dementeret torsdag den 13. november, kunne man i landsdækkende medier læse om vordende sultestrejker og om skraldesække med uønsket mad, der flød uden for kasernen. Ordfører fra Christiansborg blev ringet op og udtalte sig endog ganske kritisk om asylansøgernes utaknemlighed. På nettet brændte raseriet fra borgernes tastaturer.

Det hele varede kun to dage, men affæren er endnu et eksempel på, hvordan kontroversielle “det-kan-kraftedeme-ikke-være-rigtigt”-historier kan leve sit eget voldsomme liv.

Eskalering
Det var en anonym kilde, der onsdag kontaktede P4 Trekanten, og resultatet blev et kort radioindslag. Formålet var ifølge redaktør, Louise Pettersson, at belyse, om danske myndigheder slet ikke sætter sig ind i flygtningenes madkultur. Fokus i programmet var at perspektivere det forhold, at traumatiserede flygtninge får serveret mad uden omtanke (man kan læse redaktørens bevæggrund under denne Facebook-opdatering).

Efter de landsdækkende medier fik færten af historien tog historien en noget anden drejning. Kristeligt Dagblad ringede ordførere op, og for Martin Henriksen (DF) var nyheden om sultestrejke og madrester “noget af det mest uforskammede, jeg nogensinde har hørt”. Denne citat-historie bliv herefter viderebragt af en række medier.

Helt op i vredens øverste dimension røg den, da Hara Dvinge fra Den Korte Avis torsdag forklarede sagen på en måde, så læseren heldigvis helt selv slap for at tage stilling til, hvem der var skurken (Red.: kan afsløre, at det ikke var cateringfirmaet).

kort-avis

Historien blev delt, liked og kommenteret. “Ud med de aber”, “Skrid hjem til der hvor I kommer fra”, “Hjem med alle asylansøgere, de er kun til besvær”, var klart den slags kommentarer, der fyldte mest under opslaget.

Det særligt betænkelige ved Den Korte Avis’ historie var, at den var lanceret et pænt stykke tid, efter sultestrejke-rygterne var dementeret, Selvom om enkelte forsøgte at gøre både Den Korte Avis og de sure facebook-brugere opmærksomme på, at der ikke var nogen historie, så blev det alligevel ved og ved. Torsdag eftermiddag blev den pludselig slettet fra hjemmesiden og fra Facebook.

Syrerne er glade for maden, medierne vasker hænder
Historien blev allerede dementeret i Fredericia Dagblad onsdag den 12. november. Helt lagt ned blev den, da TVSyd brugte en helt dag i asylcentret. Der var altså ikke en sultestrejke under opsejling, og syrerne var generelt glade for retterne. Centerleder, Ulrik Pihl, kunne berette om enkelte ønsker om lidt mere ost ved morgenbordet samt ønsker om lidt færre krydderier i maden (set i humoristisk lys må det jo betegnes som rekordhurtig integration).

Men det stod klart, at forestillingen om en dramatisk undtagelsestilstand var en and.

DR Trekanten fastholdte dog, at deres oprindelige programindslag var korrekt i henhold til asylansøgernes utilfredshed. Deres kilde var efter sigende ganske troværdig, og der var jo ganske rigtigt kommet klager over maden (jvf. lidt mere ost og færre krydderier).

På samme måde holdt Ekstra Bladet fast i deres historie, som også begrænser sig til at konkludere, at der havde været klager – men der bliver ikke henvist til dementiet i Fredericia Dagblad. På jp.dk blev citathistorien fra Kristeligt Dagblad torsdag aften forsynet med en tilføjelse: “Denne artikel er en citatartikel fra Kristeligt Dagblad. Den har vist sig ikke at være fyldestgørende”

Netudgaven har forsøgt at få en kommentar fra Den Korte Avis. Det kunne være interessant at få at vide, om redaktionen har i sinde at bringe en form for undskyldning. Eller give en forklaring på, hvorfor de valgte at slette hele moletjavsen. Men det har Den Korte Avis ikke svaret på.

Fuldt blus på
Mange interessante spørgsmål melder sig. Ingen tvivl, om at der har været nogle klager over maden, ligesom der nok klages over maden på alle asylcentre, flygtningelejre og skolefritidsordninger i hele verden. Men spørgsmålet er, om et par ønsker om menuforandring i et asylcenter i Fredericia, der huser 133 asylansøgere ud af de 12.877, som er kommet til Danmark i år, er nok til at blive en landsdækkende nyhedshistorie? Opfylder den nok nyhedskriterier til, at den bør spredes på nettet og i postkasser med reaktioner fra en række partiers ordfører? Nej, må være svaret på begge spørgsmål.

Men det er klart, at historierne om utilfredse, sultestrejkende og madudsmidende flygtninge sætter følelserne i kog hos personer, der sympatiserer og er meget forstående over for asylansøgeres velbefindende – endnu stærkere påvirker den personer, der ikke ønsker, at vi skal have asylansøgere i Danmark overhovedet.

Og her nærmere vi os alligevel noget interessant. Denne slags usande “det-kan-kraftedeme-ikke-være-rigtigt”-historier kan leve sit eget voldsomme liv dels igennem sociale medier, hvor borgere selv spreder historien. Og dels fordi journalister ved, at denne slags historier netop bliver spredt – jo flere der klikker ind på historien, desto flere penge til mediet.

Vi står i en situation, hvor en usand historie kan leve et liv som en ildebrand i et par nylonstrømper – kort, men eksplosivt. Og selv, når man har hældt vand og trådt på flammerne, så er det lysskæret, der forbliver på nethinden. Og efterfølgende er der reelt ingen, der vil tage ansvar for ildspåsættelsen

More from Simon Møller Eliasson

Når journalister laver reality-tv og det bliver taget alvorligt

Reality tv-genren har gjort det til sin fornemste opgave at udstille samfundets...
Læs mere