2014. Et sted mellem slimhoste og en verden i krig

2014. Det er snart passeret, forbi. 2015 kommer. Jeg har befundet mig i den danske virkelighed. Herfra har det været svært at rumme hele verdens begivenheder. De har fyldt meget, været nærværende og alligevel ufatteligt langt væk, fremmede og fraværende. Kriserne og konflikterne. Det arabiske forår, Syrien, Egypten. Israel og Palæstina. Afrika, CAR, Sydsudan. Vestafrika og ebola-epidemien. Rusland og Ukraine. Et kor, der synger om Den Kolde Krigs gentagelse. Kina vokser sig stærkere, Europa forkramper. USA forsøger at bevare statussen som supermagt, mens amerikanere protesterer over raceforskelle. Igen. Ferguson står i brand.

5. januar: 14 mennesker bliver dræbt, da en treetagers bygning kollapser i Goa, Indien.

En menneskelig varmedunk. Kun vragene er tilbage – selv den melankolske skønhed er ved at forsvinde. Det eksisterer nu kun af mangel på andet. Krøllede lokker og en lige brystkasse. En penis, der fungerer ganske udmærket, kys, tunge og bløde læber. Berøring og derefter afstand. Fremmedhed.

6. januar: Kampe mellem Free Syrian Army og Bashar al-Assads styrker begynder i Norddamaskus.

 En kort ro – afsondret og ligevægtig. Nu – fuldmåne, rastløshed, kuldegysninger og tårer, der ikke fremprovokeres, men opstår på trods. Søndag – fuldmånen får røvhullet til at klø og hjertet til at vrides. Krampetrækninger. Usynlighed. Søndag.

Maske i Tallinn. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.
Maske i Tallinn. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.

17. januar: Serien ”True Detective” får premiere på HBO.

17. januar: Mindst 21 mennesker bliver slået ihjel af en selvmordsbombe i en restaurant i Kabul, Afghanistan.

 En kæmpe betonkran med mig på toppen. Jeg føler mig tryg. Underligt nok. Men så kom de. Skubbede og maste sig frem. Skubbede og maste nogen ned. Og kranen var ikke længere tryg. En hær af uhygge. Jeg falder, falder og lander hårdt. Mit blik, min næse, mine øjne mod asfalten. Kranen bag min ryg. Skyggen gør mig mørk, asfalten gør mig ondt. Mit ribben knager. mit åndedræt knuger, tanken kvaser mig. De er væk.

25. januar: Stanislas Wawrinka slår Rafael Nadal i Australien Open.

Hjørnet og den kolde væg, der stoppede min vaklen baglæns. Ved kysten var der lange palmealleer, og farverne var lyse og positive. Krabberne var vandkæmper, lå i en glasmontre, klar til at blive aflivet. Jeg købte vodkashots til alle, og vi mødte Jesus. Et tykt behåret tæppe forbandt hvert et hjørne af det kæmpe rum. Gamle, halvtykke damer sad på række, nød at trykke på knappen og afvente, hvilke lysende og farverige ikoner der kom frem på skærmen. Tab eller vind, aldrig forsvind. Et islandskab og to gange kylling.

3. februar: To studenter bliver skudt i Moskva under et skoleskyderi.

9. februar: Folkeprotester i Sarajevo. Et højt niveau af arbejdsløshed i Bosnien og Hercegovina.

 Højttouperet hår, farverige silkeskjorter og guldøreringe. Hun fortalte om bærplukning, ømme rygge, swimmingpools og private chauffører – om døende soldater, der blot havde ét ønske – at se havnen i Rio de Janeiro.

11. februar: Fredskonference genoptages i Geneve. Verdens ledere forsøger at gøre en ende på krigen i Syrien.

18. februar: Revolutionen i Ukraine begynder.

Mand i Uganda. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.
Mand i Uganda. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.

Vinterbyen, den syngende revolution. Kold og middelalderagtig. Smuk og alvorlig. Landskabet tryllebinder, der er en støvet poesi over det. En ro og en utæmmet vildskab. Markernes firkanter skaber orden, palmerne skævhed, bjergene står mægtige i horisonten – vilde og uforudsigelige. Sorte, smukke øjne. Konsumering af fed tvangsfordret lever. En dyb sø, rødt sand. Vidder og storbykaos.

8. marts: Malaysia Airlines’ fly 370 med 239 passagerer forsvinder i luften.

22. marts: 251 mennesker omkommer, da en båd synker i Lake Albert, Uganda.

Han spiste ikke meget. Han gik lange, raske skridt. Nærmest hoppende, en kejtet dans. Mennesker siger ikke andet end dumme ting, når andre mennesker dør, det gælder om at formindske dumheden. Landsbyen er grå, men stadig smuk. Ved siden af arbejder de på livet løs, oversvømmelse, ting er ødelagt. Her er der ikke sket noget, andet end at væggen i biblioteket græder tjære.

1. maj: Hundredevis marcherer gennem Nigerias hovedstads gader for at få Boko Haram til at løslade kidnappede skolepiger.

31. maj: Psys ”Gangnam Style” bliver den første video, der når 2 billioner views på YouTube.

Restauranter. Nynordisk. Naturvin. Den giver ingen, eller i hvert fald mindre tømmermænd, siges det. Ren og viril. Vild og sig selv. Københavneridentitet.

 Jeg drak Chateau Chasse-Spleen 2003 til jul. Ikke naturvin. Klassisk Bordeaux. Chasse betyder at jage. Spleen et gammelt fransk ord for sjæl. At jage melankolien væk.

Numse og vinmark i Bourgogne. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.
Numse og vinmark i Bourgogne. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.

28. maj: Abdel Fallah el-Sisi bliver valgt som præsident i Egypten.

3. juni: Hashim Amla bliver den første ikke-hvide anfører for Sydafrikas cricketlandshold.

24. juni: Alexander Stubb bliver Finlands premiereminister.

Jord. En plante, der skaber en drue, en drue, der behandles, plukkes nænsomt, presses, tilpasses, smages til, konserveres i en glasflaske, en duft, en bouquet, en aroma, et terroir, en historie. Et komplekst nydelsesprodukt. En skønhed og en æstetik.

At skrive, at rense toiletter, at servicere, at hælde op, at konservere, charmere, inspicere.

30. juli: 1.346 er officielt døde under kampene i Gaza.

4. oktober: New Zealand vinder Rugby-mesterskabet.

Fluer sætter sig på køerne. De irriterer. Et ulækkert dyr. Den sætter sig på lorten, sætter sig på dig. Du rører ved lorten. Den summer ved dit øre, gør søvnen umulig. Her er fyldt med fluer. Langsomme, nærmest halvdøde, men stadig i stand til at flyve væk, hvis hånden og døden truer.

En stork med klunkehals, en gorilla i et bur ved en strand. Min hund er ved at dø. Han skider blod. Jeg elsker ham.

Stork med klunkehals i Burundi. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.
Stork med klunkehals i Burundi. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.

9. oktober: Patrick Modiano vinder nobelprisen i litteratur.

2. november: 60 mennesker slået ihjel og 110 såret af en selvmordsbombe i Lahore, Pakistan.

En hær af flakkende individer. Anonymitet – en kold vinternat klokken 04.00 på cykel ned ad Istedgade. Afrikanske ludere, Hus-Forbi-sælgere. Det faste inventar på hjørnet ved Mændenes hjem. En arm, en sprøjte, et smil uden tænder.

15. november: Verdens ledere samler sig i Brisbane til G20-topmøde med fokus på økonomisk vækst.

Eftermiddag, billig øl og et kogt æg serveret på den ternede dug. 40 cigaretter og manden med hunden Frederik på Bobi Bar – pas på, den snapper. En endeløs lytten kun afbrudt af taktmæssige ølslurke. Hver rynke fortæller en historie, hvert sug fordrer en tanke, hvert begejstret smil giver fornyet energi, og endnu en røverhistorie begynder.           

23. november: Massedemonstrationer i Mexico på grund af 43 savnede mexicanske studenter.

Turister, fedlinge, kærestepar hånd i hånd, burde gå hver til sit, piger i lyserødt fra top til tå, toppet med en fuglerede på hovedet, Synger-Søren, der nænsomt voldtager din forbipasserende trommehinde. Strøget fuld af smagløshed penetrerer det indre København.

9. december: CIA’s rapport over torturbrug mellem 2001-2006 offentliggøres.

13. december: Den britiske regering annoncerer, at de vil sende hundredevis af tropper til Irak for at træne irakiske og kurdiske styrker i kampen mod Islamisk Stat.

Et sted i Brooklyn. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.
Et sted i Brooklyn. Foto: Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding.

 En flakken, en elskov, en lussing og et fald fra timetervippen ned i et bassin uden indmad. Dunkle, langsomme slag, der forvolder brystbenet smerte, sitrende spænding. En bil i al for høj fart i en nat uden selskab. Dernæst: urolig søvn, slimhoste, ensom opvågning.

31. december: Dronningen holder sin nytårstale nummer 42.

More from Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding

Aleppo brænder foran Christiansborg

Lørdag den 7. maj mødtes en gruppe mennesker foran Christiansborg til demonstrationen...
Læs mere