På plastik-cruise i Caribien

Netudgavens udsendte er klar til sit første togt nogensinde med en sejlbåd fra Saint Martin til Bermuda – på jagt efter plastik. Følg hendes dagbog fra Plastic Change-missionen.

Lige fra dengang i 70erne, hvor jeg læste Kløvedals ”Kærlighed, kildevandet og det blå ocean”, har jeg drømt om at komme ud at sejle på verdenshavene. Og nu bliver drømmen til virkelighed.
I går påmønstrede jeg som gast ombord på skibet S/Y Christianshavn på den caribiske ø Saint Martin. Hvis alt går vel, lægger vi fra land i morgen med kurs mod Bermuda – en tur på knap 2000 km og mellem syv og ti dages sejlads.

Jeg er spændt og fuld af forventning på en måde, som jeg sjældent har mærket. Men jeg må styre min tålmodighed. Skibet ligger på bedding og kommer først i vandet her engang i eftermiddag. Så min første nat i køjen, var helt rolig og så stille, at jeg kunne høre hvert et snork fra mine rejsefæller.

Et kig under den pæne overflade
Vi er en blanding af forskere, kommunikationsfolk og meget erfarne sejlere. Otte i alt er vi i vores crew, og formålet med turen er ikke bare at nyde det blå ocean. Man kan sige næsten tværtimod, for vores ekspedition handler om at undersøge og dokumentere den voksende plastikforening af verdenshavene. Det er den danske organisation Plastic Change, der står bag ”Ekspedition Plastik”.
Lige præcis her mellem de caribiske øer og Bermuda skulle være et af de områder, der er voldsomt forurenet af plastikpartikler. Ikke sådan, at man kan se det. Faktisk ville det være bedre, hvis man kunne se det, for så var der nok nogen, der gjorde noget ved det. Men tesen er, at plastikken ligger under overfladen som en skjult suppe, og det er den, vi skal fiske op og dokumentere i håb om, at nogen vil få øjnene op for problemet og gøre noget ved det.

Jeg er medansvarlig
Anerkendte forskere mener, at hvis vi ikke får sat en stopper for plastikudledningen, vil der om bare ti år være et ton plastik for hver tre tons fisk i havet. Det er en uhyggelig og frastødende tanke. Og vi er alle sammen skyldige – industrien såvel som forbrugerne og dermed også jeg selv.
Det er ikke kun mit forbrug af plastikposer og emballage, som jeg kunne overveje. Det er også de billige gule, lyserøde og lyseblå karklude, tandpastaen, skrubbecremen og mange andre ting, jeg bruger i dagligdagen, som sender plastikpartikler ud i gennem afløbet og videre ud i havet.

Svært at tro på
Men lige nu sidder jeg her ved havnen i Saint Martin og kigger ud på et hav, der er så blåt, som blåt kan være. Det er svært at tro, at det er fyldt med andet end det liv, der bør være. Jeg tvivler på, at de mange lystsejlere og krydstogtpassagerer, som myldrer omkring mig, skænker det en tanke, at havet skulle være fyldt med plastik.
Det ville være dejligt, hvis tesen for vores ekspedition viste sig at være forkert. Det vil de kommende uger vise.

Skrevet af
More from Lisbeth Engbo

Vi sejler i plastiksuppe

Plastikaffald fra ikke mindst Europa og USA flyder rundt i verdenshavet og...
Læs mere