Slip e-bogen fri!

E-bogen er et paradoksalt medie: I princippet er det åbent for alle forfattere og skribenter med en selvudgiver i maven, men samtidig også begrænset af klodset teknologi og enkelte firmaers kommercielle interesser. Netudgaven har mødt projektlederen for det nyudviklede e-bogsprogram Scripler, David Walther Birk og talt med ham om drømmen om et frit e-bogsmarked og, nåja, om varulve-erotica.

David Walther Birk er en mand med en mission: ”Vi vil befri e-bogen. Vi vil gøre e-bogen til et lige så flydende og frit medie som videoen fx. Sådan som e-bøger fungerer i dag, det svarer til, at hvis Netudgaven skulle lave en hjemmeside, så skulle I lave det i en ramme, i en censur og en lovgivning 100 procent kontrolleret af et privat firma i et andet land – helt uden for jeres kontrol og ideologier.” Siden 2011 har han arbejdet på e-bogsprogrammet Scripler, der netop nu er i sin første testversion, gratis og åbent for alle på www.scripler.com. Her kan man fx uploade den murstensroman om ork-prinsessen Tiara, der i årevis har fyldt alt for meget på harddisken, eller den banebrydende digtsamling, som bliver beundret af alle inklusiv redaktøren, der måtte afvise den, fordi forlaget ikke kan tjene penge på poesi. Eventuelt kan man lege lidt med fonts og billeder, før man trykker på knappen ’output’ og sidder med en lille, fin e-bogsfil – lige til at sælge på Amazon.

E-bogens spændetrøje

”Det koster ikke noget at lægge e-bogen op og udgive den på Amazon, men de laver formatet om til deres eget lukkede format,” siger David Walther Birk, som jeg har sat stævne på en lille café på Amager ikke langt fra hans kontor. ”Så du udgiver kun i Amazons webbutik. Folk kan kun købe den via Amazon og kun læse den på kindle [Amazons e-bogslæser der både findes som app og som en selvstændig elektronisk enhed på størrelse med en iPad, der er udstyret med en læsevenlig skræm (red.)]. De tager også 30-70 % af indkomsten. Det er ikke gratis. De tjener på alt, og de bestemmer ultimativt over det. De får ikke rettighederne, men de kan i princippet tage din bog ned, hvis det skulle være.”
Som David Walther Birk ser det, er e-bogen begrænset af overvejende to ting. Den første har han næsten løst: Der mangler et gratis og lettilgængeligt program, som gør det muligt for alle at producere en e-bog uden at skulle omkring programmører og grafikere. Den anden del er spørgsmålet om infrastruktur. Hvor er det online sociale fællesskab og den markedsplads, hvor du uden om mastodonter som Amazon eller Apple, kan sælge din e-bog? Og hvor er den universelle e-bogslæser eller neutrale app til din mobiltelefon eller iPad, der gør e-bogen mere tilgængelig? ”Hvis du skal købe danske e-bøger hos Saxo, så skal du downloade og måske med usb-kabel overføre dem til din e-bogslæser. Hvorfor kan jeg ikke bare læse det med det samme, når jeg køber et produkt, der er digitalt?”, spørger Birk.

Varulve-erotica som levebrød

Det er ikke kun for læseren, at David Walther Birk ser nye muligheder. Forholdet mellem forlag og forfatter/skribent kommer også op til en revurdering: ”Der eksisterer jo en selvudgiverrevolution som er vokset helt sindssygt internationalt, men også her i Danmark. Der findes et element af tag-magten-selv og en professionalisering i forhold til, at man ikke kun er kunstner, som takker glad, når forlagene vil udgive ens ting og tager pengene. Den opdagelse af at når du er et lille marked som Danmark, og du skriver faglitteratur i et eller andet nicheagtigt, hvis du så får 90 procent af indtægterne i forhold til 15 procent af indtægterne [som typisk ville være vilkåret hos et forlag (red.)], er der pludselig en kæmpe forskel. På de store internationale markeder er der folk, som skriver varulve-erotica og lever af det! Det er nok ikke, hvad man traditionelt ville kalde kvalitetslitteratur, men det er da sjovt og interessant.”
På grund af e-bogens lave produktionsomkostninger har især forfattere, der skriver genre-fiktion på engelsk gode vilkår. Ifølge Birk var 80-90 procent af de 2200 bøger inden for genre-fiktion – dvs. fantasy, krimier, horror, science fiction, erotisk litteratur – der solgte mest på det engelske marked midt 2013- midt 2014, e-bøger. Men hvor stor en del er så selvudgivet? Amazons egne tal fra juli 2014 viser, at hele 38 procent af de 120.000 bedst sælgende e-bøger var udgivet udenom de klassiske, etablerede forlag. Men er der så slet ikke brug for dem mere? ”En dygtig redaktør kan alle have brug for, og markedsføring er så det, der bliver folks problem. Der er en milliard bøger. Hvordan får du folk til at opdage din? Det er forlag jo gode til. Deres rolle bliver måske endnu vigtigere, der er bare nogle grundlæggende ting, som bliver radikalt omdefineret,” mener Birk.

scripler2

Litteraturens falske bøhmand

Udover problemet med markedsføring, så er der fra litteraturbranchens side også et kritikpunkt af selvudgivelsesbølgen, der lyder: Hvad med kvaliteten? Har vi ikke brug for forlagene som en art ledvogtere, der kan lue ud i det værste revl og krat? Hvad med kurateringen? Med hensyn til kvaliteten kan Birk ikke se problemet: ”Jeg synes, der er et luftkastel eller en falsk bøhmand, som mange især fra litteraturverdenen har, i forhold til at alle bare kan udgive. Man laver en falsk kobling, der siger, at fordi barren bliver lavere, så bliver den overordnede kvalitet dårligere. Logisk set er det forkert. Måske er meget af det mindre pudset og har en lavere kvalitet, men der er også meget mere, der kommer ud.” Birks argument går på, at hvis du i dag har 10 bøger, hvoraf to er fantastiske, så vil der, hvis du udvider til 100 bøger logisk set ikke kun være de to samme fantastiske bøger, men i stedet 20 fantastiske bøger. ”Jeg havde en meget stærk fornemmelse af, da jeg sad i forlagsverdenen, at den ikke tjente den rolle at lave god kuratering. De sidder også i en kommerciel verden. At sidde og se på de ting, der kom ind og blev afvist. Der var alle mulige sindssygt fede projekter og vildt gode idéer. Jeg læste nogle af dem og var med til at sige, nej, det skal vi nok ikke, men senere har de her ting, som jeg måske er den eneste, der har læst, siddet ved mig og haft betydning. Så jeg synes generelt ikke forlagene er gode til at lave den kuratering.”

Processed with VSCOcam with m5 preset

Et online bogfællesskab

David Walther Birk kan godt se problemet med alle de muligheder vi dagligt skal forholde os til: ” Kuratering er den udfordring, vi har med alt her i verden. Hvad for noget mad? Hvad for noget tøj? Hvad for en børnehave osv.? Du skal hele tiden vælge ting. Min pointe er igen, at infrastrukturen er sådan lidt amputeret. En udgivet e-bog er ikke flydende i forhold til at indgå i vores digitale gøren og laden – eller vores digitale kulturelle eksistenser. Det som hele den sociale internetrevolution gjorde var jo at sige, hey, nu kan jeg spørge alle mine venner om et eller andet på Facebook, og DET er jo kuratering Hvilken forsikring skal jeg vælge? Og hvis dine venner har en mening om det, er det bare 100 gange bedre end alverdens hjemmesider og reklamer.”
Så tilbage til problemet med infrastrukturen. Hvor er den digitale markedsplads for e-bøger, der samtidig kan være et socialt fællesskab? Et site hvor forfattere kan være repræsenteret og dele deres inspirationskilder og yndlingslekture? Eller hvor du og dine venner kan følge hinanden, skrive anmeldelser, danne bogklubben for varulve-erotica? Men der findes jo faktisk et online bogfællesskab allerede, Goodreads hedder det … som er opkøbt af Amazon (indsæt opgivende smiley), så også her er det ikke muligt at komme uden om et stort firma med tilhørende kommercielle interesser og links til Amazons egen hjemmeside. Visionen om en bedre og mere demokratisk infrastruktur ligger dog stadig og glimter ude i fremtiden: ” Lige nu vil vi gøre det muligt for alle at lave flotte, velfungerende, designede udgivelsesklare e-bøger. Det er der, vi starter,” fastslår David Walther Birk. Scripler er stadig i sin første testfase, men det skal ikke afholde interesserede i at gå i gang med deres første e-bog: ”Vi er i en alpha-fase, men du kan udgive. De fleste af de bøger, der bliver lavet er funktionelle og virker. Der er problemer, og hvis du gør noget på en bestemt måde, så kommer e-bogen stadig ud, men der kan være valideringsfejl, som gør, at den ikke kan udgives, men det er derfor, vi er i en test. ”
Så hvad venter du på? Til tasterne! Af sted! Op med Word-dokumentet … når du selvfølgelig først lige har oversat hele murstensromanen til engelsk og indført kapitlet, hvor ork-prinsessen Tiara bliver forført af en brunstig vareulv.

BIO: David Walther Birk er projektleder i Scripler og digital udgivelseskonsulent. Oprindeligt er han uddannet arkæolog, men har altid haft en stor interesse for litteratur og har tidligere arbejdet i forlagsbranchen. Med sine nemme og simple funktioner gør Scripler det muligt for alle med kendskab til Word at udgive sine egne e-bøger hjemme fra sofaen.

More from Sarah Eriksen Brink

Slip e-bogen fri!

E-bogen er et paradoksalt medie: I princippet er det åbent for alle...
Læs mere