Vi sejler i plastiksuppe

Plastikaffald fra ikke mindst Europa og USA flyder rundt i verdenshavet og skaber en mere og mere tyktflydende plastiksuppe. Netudgaven har en skribent med på den danske ekspedition Plastic Change, som er taget ud for undersøge problemet. Følg hendes dagbog her.

Jeg sidder herude mit på Atlanterhavet. Det er fire dage siden, vi otte ombord på Ekspedition Plastik sidst så land i Caribien, og der er formentlig lige så lang tid igen, til vi lander i Bermuda. Vi har overstået et uvejr, der ramte mig samtidig med søsygen. Begge dele gik dog hurtigt over og efterlod kun med en masse blå mærker på arme og ben, når vind og bølger kastede os rundt på skibet. Jeg bemærkede, at selv de garvede søfolk fik blå mærker.

Læs første del af dagbogen her

Lækker mad ombord
Godt, at jeg har fået appetitten tilbage, for maden her ombord er helt i top. Vi skiftes til at lave mad i det lille snævre køkken, hvor alt dingler, og det, vi får serveret er mange gange lækrere, end jeg havde forestillet mig. Selv bølgeragouten – alt, hvad der faldt ned i gryden fra hylderne – smagte fortrinligt. Desværre fik vi aldrig smagt den kæmpestore guldmakrel, som vi ellers havde på krogen. Den fik vredet sig fri, netop som den skulle hales op på dækket.

Sejler i plastiksuppe
Til gengæld har vores to forskere halet en masse plastik ombord i det såkaldte manta trawl, som to gange om dagen bliver sat ud på siden af skibet, hvor det opsamler skidtet i overfladen. Det meste plastik er smadret til småstykker eller helt ned i næsten usynlige partikler, under de mange hundrede kilometers rejse herud midt i Atlanten. Når man kigger ud over det blå hav, kan man ikke forestille, at det skulle indeholde plastik fra Europa og Nordamerika, men hver eneste af de daglige prøver afslører plastik i alle farver og forskellige materialer. Plastiksuppe. Det er uhyggeligt og ulækkert, så man næsten mister lysten til at gå i vandet.

. Det meste er smadret i småstykker, men stadig ganske synligt. Foto: Lisbeth Engbo
Det meste plastik er smadret til småstykker, men er stadig ganske synligt. Foto: Lisbeth Engbo

Bader på 6 kilometers dybde
Men også kun næsten – for på tredjedagen er havet i ro, og skipper beslutter, at det er tid til et bad, og alle jubler. En line med en bøje blev smidt ud som sikkerhed, inden vi alle hoppede i havet på skift på seks meters dybde. En dejlig fornemmelse, men også en anelse angstprovokerende.
I dag fik vi besøg smuk, hvid longtailed tropic bird, som åbenbart kan leve her langt ude på havet i dagevis. Nu er vi på udkig efter hvaler og delfiner….fortsættelse følger

OM PLASTIC CHANGE
Plastic Change er en international organisation med base i Danmark, der ønsker at skabe opmærksomhed om konsekvenserne af den voksende forurening med plastik i havene og miljøet.

Organisationen arbejder med dokumentation, undervisning og kampagner, der skal sætte fokus på plastikforurening over for befolkningen og politikerne. I samarbejde med forskningsinstitutioner arrangeres ekspeditioner for at indsamle data, der skal belyse problemets omfang. En af disse er altså den igangværende tur gennem Atlanten.

Læs mere om Plastic Change på hjemmesiden: www.plasticchange.org

Skrevet af
More from Lisbeth Engbo

Vi sejler i plastiksuppe

Plastikaffald fra ikke mindst Europa og USA flyder rundt i verdenshavet og...
Læs mere