4 korte. Interview med Birgitte Krogsbøll

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i interviewserien ”4 KORTE” dykker vi ned i forfatterens tanker uden for bogens sider. De er nemlig i den grad også værd at lytte til. Og måske giver de dig endda lyst til at læse nogen af deres bøger?

Illustration: Ida Felicia Novack

Har du et favoritsted?
Ja, et bestemt sted på Sjællands Odde, hvor mine forældres sommerhus lå. Lige præcis dér, med strand på begge sider, fyrretræer, gyvelbuske, summen af bier, duft af vand og tang, spættehakkeri i stolpen uden for huset, den nassede fornemmelse af harpiks på fingrene, når man har stablet brænde, lyden af badminton og børn der griner, solen op i den ene ende, ned i den anden, bulede vattæpper, græs og lyng. Dét sted.

Et andet, lige så yndlings, er et bestemt sted i svensk Lapland. Du ligger foran teltet og ser ud over vandløbet, kæruld, orange polarvalmuer og skingrende lilla storkenæb og søen og bjerget, der rejser sig på den anden side, lidt gletsjer kan ses på toppen, vand glitrer ud over bjergsiden og falder i diamantbyger. Ingen skarpe lyde. Vind, en rovfugl, en hveps, en spurv, teltets lette blafren, siden du vender i din bog, bålet dit barn pusler med. Når vinden skifter retning, en pludselig rislen af vand, en flok rener, der bevæger sig. Du har ingen telefon, intet ur, det er lyst døgnet rundt, og du snurrer af lykke over en kop kaffe og knækbrød med varm dåseleverpostej.

Yndlingsformel?
Jeg er absolut ikke fysiker, men blev glad, da jeg så dette, og især de to sidste ord, sakset fra Wikipedia:

“Entropi er et udtryk for den samlede uorden eller tilfældighed i et system. Et system med entropi = 0 er perfekt ordnet. Så snart et system forlader denne tilstand af ”total velkendthed”, stiger entropien til en størrelse, som er over 0. Den kan dog ikke overstige et maksimum, der bestemmes af f.eks. harddiskens lagerkapacitet, antallet af partikler i det fysiske system eller biodiversiteten i det økologiske system. Almindeligvis kalder man denne maksimale entropistørrelse for ”perfekt uorden”.

download
Kredit: Kronstork

perfekt uorden blev titlen på min seneste digtsamling (Kronstork 2014, red.). Udtrykket minder om, at uorden er en del af naturens orden, så at sige. Orden er trygt og dejligt og på mange måder frisættende, men kan også læne sig over mod noget totalitært med kontrol, sortering, disciplinering, overvågning og rensning. Så det gør mig glad, at uorden ikke udelukkende kan knyttes til moralsk forfald og manglende rygrad, som mennesker i den ualmindelig meget ordentlige ende af skalaen kan have det med at tro, men også betyder: en af tilværelsens mange forskellige, naturlige tilstande, og kan være perfekt.

Mest betydningsfulde øjeblik i de sidste uger?
Her i weekenden, da min sønnesøn på fem år grinede og grinede, da han fik “Funkelgnister” i hånden og hørte den læst op (udkommer i dag d. 19. maj 2015 på forlaget Jensen & Dalgaard, red.).

Anbefal en bog
De fleste læsere har erindringer om lige dén eller de bøger, der betød uendeligt meget i deres barndom. Bøger der formede noget for dem eller i dem. I dag hvor jeg avancerer til børnebogsforfatter, vil jeg anbefale to børnebøger: “Emil fra Lønneberg” af Astrid Lindgren, som jeg læste for min søn, og “Mis med de blå øjne” af Egon Mathiesen som mine forældre læste for mig. Begge bøger siger noget om at være menneske blandt andre mennesker på en måde som både barnet og den voksne, der læser op, kan få noget ud af.

bogen_om_emil_fra_lonneberg-16259039-frntlItemImage

Du kan læse mere om Birgitte Krogsbølls bøger her:

1626651 1645297 1655897

More from Birgitte Krogsbøll

4 korte. Interview med Birgitte Krogsbøll

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i...
Læs mere