Tiden er en lille sten

Jeg har læst et sted at Einstein har sagt at tiden kun findes så alting ikke skal ske på én gang
det er jo en helt umulig tanke
altså, hvis tiden ikke fandtes

jeg prøver at se det for mig, men det der kommer frem er helt forkert
jeg ser tiden som en lille sten
et tæt, filtret hul uden mellemrum
megetlille
·
jeg kan godt lide den tanke
som en skulptur jeg har bygget
eller et nyt dyr i sin puppe
jeg tænker, at det er flot tænkt af mig og aer den over manglerne

men det er forkert
lige meget hvordan jeg skubber stenen rundt i tankerne, kan jeg ikke skrælle tiden af
– det er klart
den sidder jo ikke udenpå

min højde er fordelt på 159 centimeter
det er mange i forhold til en bananflue
eller en muldvarp
men måske er jeg alligevel for lille
til at kunne forstå noget så stort

På en vinterdag hvor kalenderen viste 2007 skød de en grønlandshval ud for Alaskas kyst. De parterede den på stranden, og under kødet fandt de et projektil, indkapslet i en lomme mellem kraveben og hals. De tog den lille spids med tilbage for at undersøge den. Den viste sig at være fra en fabrik i Massachusetts – blev vel der solgt til hvalfangerne, som tog den med på jagt. Da de fandt den i hvalens inderlomme, havde den ligget der siden den forlod harpunen en dag i 1890’erne. Først blev den analyseret, og siden sendt på museum. Hvalen vil jeg tro, blev spist.
På en vinterdag hvor kalenderen viste 2007 skød de en grønlandshval ud for Alaskas kyst. De parterede den på stranden, og under kødet fandt de et projektil, indkapslet i en lomme mellem kraveben og hals. De tog den lille spids med tilbage for at undersøge den. Den viste sig at være fra en fabrik i Massachusetts – blev vel der solgt til hvalfangerne, som tog den med på jagt. Da de fandt den i hvalens inderlomme, havde den ligget der siden den forlod harpunen en dag i 1890’erne. Først blev den analyseret, og siden sendt på museum. Hvalen vil jeg tro, blev spist.

tager store ting lang tid?

hvis viden er en sans man har i kroppen
eller viden er noget man gør med materien
og hvis tid er en fysisk ting
som en længde for eksempel
der løber over det hele
kommer hvalen så mere i kontakt med den end mig?
blæser den sine baner ud på tiden, mens jeg bare står?
ikke fordi den lever længere, men
lever den længere fordi den fylder mere?
fordi den har flere lommer at lægge tiden i?

Suspenderet hvalhjerte
Suspenderet hvalhjerte

4. IMG_8115red2

det interessante er ikke
om bananfluens størrelse gør den dum
men nærmere hvad man kan med størrelsen
·
er forskellen den samme alle steder, og
er der god udsigt fra toppen?

en grønlandshval kan blive 21 meter lang
og flere hundrede år gammel
en rødgran kan blive 40 meter høj i 9000 år
og i Dubai har de bygget Burj Khalifa, som er 829 meter fra top til bund
men endnu kun et barn med sine 6 små år

Liv er et åbent system med en halvgennemtrængelig grænse, som er baseret på arvelig information, kodet på en måde der tillader variation og derfor evolution. Systemets stofskifte skaber potentielle forskelle, gradueret på tværs af grænsen – altså gradvist mellem livets indeni og dets udenfor.
Liv er et åbent system med en halvgennemtrængelig grænse, som er baseret på arvelig information, kodet på en måde der tillader variation og derfor evolution. Systemets stofskifte skaber potentielle forskelle, gradueret på tværs af grænsen – altså gradvist mellem livets indeni og dets udenfor.

jeg fristes til at sige:

under havbunden er der en anden verden
to kilometer nede under dyndet er der svampe, bakterier og vira
som lever mange millioner år
hos dem går alting så langsomt
at man kan komme i tvivl om de faktisk lever
de fordøjer, formerer sig og dør i en anden skala
fordeler deres liv over et større areal

men det er den samme verden som den her
man kan ikke bare dele den i to
når man opdager at der findes levende ting man ikke forstår

får stofskiftet stoffet til at skifte?

og er tempo den tæthed hvormed alting er smurt ud over tiden?

6. IMG_8142red

hvis alt det jeg ikke forstår er ét stort tæppe
har jeg kun fat i et par løse tråde
vinden blæser mig rundt og bruger min uvidenhed som sejl
det er da en spændende tur
men jeg har slet ikke de rigtige øjne i hovedet
til at gøre det der sker til billeder

når jeg nu ikke selv er i stand til at forstå
verden uden tid
prøver jeg i stedet at forestille mig
et væsen som er så stort
og langsomt
at det kan gøre arbejdet for mig
et væsen eller en konstruktion – måske er det ikke nødvendigt at den er levende
i traditionel forstand? – som kan fatte så meget mere fordi
den er så meget større
det kan jeg af en eller anden grund godt forstå

 

vandmand

der findes en slags brille som er en kasse
man kan stikke hovedet ind i for ikke at blive blind
når man ser på en solformørkelse
·
jeg forestiller mig en hvalkonstruktion
megetstor
og langsomt sulten
som jeg kan stikke hele kroppen ind i
så kan den forstå for mig og forklare det direkte til kroppen
så jeg ikke bliver blind af at prøve

More from Louise Haugaard Jørgensen

Tiden er en lille sten

Jeg har læst et sted at Einstein har sagt at tiden kun...
Læs mere