Arkitekturens fotoblog: Ulan Bator

Arkitekturens fotoblog er tilbage. Denne gang med en ny mand ved roret, Frej Rosenstjerne.

“Når jeg tager billeder, søger jeg noget i mig selv. Det er en måde at fastfryse et udsnit af en kompleks verden og sige ”sådan ser jeg det”. Jeg er på jagt efter menneskets forhold til naturen. Det interesserer mig, hvor langt mennesket har bevæget sig fra naturen.

Billedserien fra Mongoliet bærer mere præg af en traditionel reportage-tilgang. Men mit udgangspunkt har stadigvæk været, hvor langt vi har bevæget os fra naturen.

Mit fokus har været på Nomadefolket, som i stigende grad flytter til hovedstaden Ulan Bator. Man anskuer, at Mongoliet mærker klimaforandringerne meget hurtigere end nogen andre steder i verden. Gennemsnitstemperaturen er steget med 2,14 grader i løbet af de sidste 70 år – langt højere end det globale gennemsnit. 90 procent af jorden består nu af tør skrøbelig jord, som er meget svær at opdyrke. Usædvanligt hårde vintre har haft katastrofale følger for hyrderne og deres kreaturer. Derfor er omkring 700.000 mongoler flyttet til byen og har bosat sig i dennes udkant i de traditionelle, runde ger-telte. De barske vintre har tvunget dem til at brænde kul og affald af i deres gammeldags kakkelovne, og partikelforureningen er steget til et niveau, som har placeret dem som den 2. mest forurenede by i verden.

Jeg har været fascineret af denne kultur, som hidtil har været i stand til at leve i pagt med naturen, men som nu er tvunget af klimaet til at drage til storbyen for at overleve.

 

Ulan Bator | Mongoliet
Ulan Bator | Mongoliet
Ulan Bator | Mongoliet
Ulan Bator I Mongoliet
Ulan Bator I Mongoliet
Ulan Bator I Mongoliet
Ulan Bator I Mongoliet
Ulan Bator I Mongoliet

 

 

More from Frej Rosenstjerne

En grøn plante mellem brosten

På Enghavevej ligger et unikt kulturmiljø: Slagtergårdene med masser af byliv. Men...
Læs mere