Burundi går til valg i dag – det ligner et deja-vu

Tidligt i morges åbnede valgstederne i Burundi. I går var der skud og voldelige kampe mellem civile og regeringens sikkerhedsstyrker i Burundis hovedstad Bujumbura, hvor der har været voldelige kampe i flere måneder på grund af præsidentens beslutning om at forbryde sig mod landets konstitution og stille op til en tredje præsidentperiode. Mindst to er blevet dræbt – en civil og en politibetjent, beretter Reuters.

Præsidenten ændrer forfatningen
Valget er tvunget igennem af præsident Pierre Nkurunziza, der har ændret landets forfatning for at kunne sidde som præsident i endnu en periode. De fleste oppositionsledere har boykottet valget, ligesom det var tilfældet i 2010, hvor Pierre Nkurunziza slog hårdt ned på opposition, presse og civile aktivister. Samme taktik er blevet anvendt de sidste par måneder, hvor mindst 150.000 burundier er flygtet til de omkringliggende nabolande, og hvor alle uafhængige medier er blevet lukket ned. Læger Uden Grænser udtaler til Al-Jazeera, at tusinde af mennesker de seneste nætter er flygtet gennem skoven over grænsen til Tanzania uden ejendele.

Kupforsøg på præsidenten
I midten af maj forsøgte general Godefroid Niyombare at kuppe præsident Nkurunziza, mens han var til forhandlinger med nabolandende i Tanzania. Forsøget mislykkedes og Nkurunziza bevarede magten.

I virkeligheden kun én kandidat
En af de stærkeste modkandidater er Agathon Rwasa, leder af oppositionspartiet FNL, en af de få opstillede kandidater, dog som løsgænger, da præsident Nkuranziza ikke har anerkendt Rwasas fløj af FNL som et officielt parti.

”Selvom der har været en facade af pluralisme, er det her et valg med kun en kandidat, hvor burundierne allerede kender resultatet”, udtalte Thierry Vircoulun fra tænketanken Crisis Group i dag til den ugandiske avis Daily Monitor.

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har de seneste uger forsøgt at agere fredsmægler mellem regeringen og oppositionen, men forhandlingerne brød officielt sammen i søndags. ”Regeringen har isoleret sig og afholder et pseudo-valg”, udtalte en anden af de mest fremtrædende oppositionsfigurer, Leonce Ngendakumana, da fredsforhandlingerne brød sammen, beretter Al-Jazeera.

Præsident Nkurunziza har haft en afslappende valgdag i sin fødelandsby Buye Ngozi. Han er kendt for sin dedikerede fodboldmani og kom cyklende til valgurnerne iført et blåt fodbold-træningssæt med matchende kasket.

Frygt for regional 0ptrapning af etnisk konflikt
Mange frygter at krisen i Burundi udvikler sig til en reel borgerkrig, og at den kan udløse en etnisk konflikt mellem de to grupper; hutu og tutsi, hvilket var tilfældet ved sidste borgerkrig, der endte i 2005, hvor 300.000 mennesker blev slået ihjel. Angsten deles i særlig grad af nabolandet Rwanda, der lider under samme etniske spændinger, og frygter at konflikten kan sprede sig til regionen.

Omkring 3,8 millioner er stemmeberettigede i Burundi. Men ikke bare oppositionsledere, men også mange civile boykotter valget, da de betragter det som ufrit og illegitimt.

Se The Guardians fotoreportage fra valgdagen.
Valgstederne lukker i aften.

Læs mere om Burundi fra Netudgavens dækning det seneste halve år.

Volden optrappes i Burundi der står overfor præsident valg i juni
Burundi: 2015-valg kan katalysere endnu en voldelig konflikt
Den glemte mand i det glemte land – Burundi
Burundi – Afrikas skrøbelige hjerte

More from Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding

I filmen forsvinder vi

CPH:DOX er slut for denne gang. Et hav af film, fortællinger og...
Læs mere