Brasiliens fængsler er krudttønder

På Youtube kunne man kortvarigt se maskerede mænd danse rundt med tre afhuggede hoveder, hvorfra frisk blod løb ned over deres ansigter. Videoen kommer fra et af Brasiliens største fængsler, hvor en kriminel bande har henrettet tre medlemmer fra en rivaliserende bande.

Selvom videoen hurtigt blev slettet af Youtube, har den vakt stor opsigt og givet et skræmmende indblik i konsekvenserne af Brasiliens forældede fængselssystem, som ikke længere kan følge med.

Antallet af indsatte i Brasilien er fordoblet på bare 10 år. I dag sidder 800.000 brasilianere ud af en befolkning på 200 millioner i fængsel. Det er verdens fjerdestørste fængselsbefolkning kun overgået af USA, Kina og Rusland. Men mens antallet af fanger er faldende i de tre lande, vokser Brasiliens fængselsbefolkning med omkring 50.000 personer om året.

Ngo’er slår alarm
Udviklingen har fået flere hundrede ngo’er til at slå alarm, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch. Ngo’erne har opnået adgang til en lang række af Brasiliens fængsler, som ellers er lukket land for offentligheden. Her er meldingen stort set den samme på tværs af ngo’erne: Fængslerne er så overbefolkede, nedslidte og underbemidlede, at myndighederne har mistet kontrollen med dem. For eksempel skriver Human Rights Watch i den seneste rapport fra april.

”Det er enormt vanskeligt for vagterne at opretholde kontrol og beskytte fangerne mod hinanden. (…) Det er blevet så farligt for fængselsbetjentene, at de holder sig langt væk fra fangerne, der dermed frit kan bekrige hinanden.”

Organisationen anslår, at fængslerne i gennemsnit huser dobbelt så mange fanger, som deres kapacitet er anslået til.

Livslang gæld
Ifølge Human Rights Watch betyder de overbefolkede fængsler, at banderne uhindret kan rekruttere og oplære nye bandemedlemmer. Mange indsatte bliver truet til at begå kriminalitet.
En af dem er 46-årige Miguel da Silva. I 2008 blev han idømt to års fængsel for at stjæle elektronik i et supermarked. Miguel skulle egentlig have været overført til et åbent fængsel for småkriminelle. Men da fængslet allerede var overfyldt, blev han i stedet overflyttet til Pedrinhas i Nordbrasilien, der er et af Brasiliens mest berygtede fængsler.

”De to år bag tremmer var et langt mareridt. Den ledende bande truede mig konstant til at opbevare narkotika og banke andre indsatte. Samtidig skulle jeg betale store summer for deres beskyttelse. Resultatet blev en nærmest livslang gæld,” siger Miguel.

Da Miguel blev løsladt, havde han svært ved at finde arbejde. Samtidig steg gælden hurtigere, end han kunne nå at skaffe pengene. Overskred han fristerne, ville der ryge en finger pr. gang. Uden udsigt til at kunne betale sin gæld valgte Miguel at flygte 3.000 kilometer væk til Brasiliens største by Sao Paulo. Her kunne han starte på en frisk, hvor han i dag arbejder som mekaniker og er flyttet sammen med sin kæreste.

Helt unge mænd tegner sig for en stor del af stigningen af fanger i Brasilien. De bliver rekrutteret af kriminelle narkobander helt ned i 12 års alderen. Her er det unge medlemmer fra en kriminel bande, som kontrollerer flere af favelaerne i den nordlige del af Sao Paulo. Foto: Jonas Fruensgaard
Helt unge mænd tegner sig for en stor del af stigningen af fanger i Brasilien. De bliver rekrutteret af kriminelle narkobander helt ned i 12 års alderen. Her er det unge medlemmer fra en kriminel bande, som kontrollerer flere af favelaerne i den nordlige del af Sao Paulo. Foto: Jonas Fruensgaard

Men langt fra alle er så ’heldige’ som Miguel. For mange bliver en mindre forseelse nemlig begyndelsen på et liv med hård kriminalitet som følge af de horrible vilkår i fængslerne.

Ond cirkel
Intet tyder på, at der er nye tiltag på vej. En ny meningsmåling fra det brasilianske analyseinstitut Datafolha viser, at hele 87 af brasilianerne støtter nedskæringer i fængselsbudgetterne. Mange brasilianere er nemlig imod at betale skat til, at forbrydere skal have bedre vilkår. Derfor tør politikerne ikke øge midlerne, så der kan bygges nye og bedre fængsler. Det forklarer Roberto B. Sida, der er sociolog ved Sao Paulo Universitet.

”Brasilien er dybt plaget af kriminalitet, og derfor ønsker befolkningen endnu skrappere vilkår for forbryderne. Desværre har det den stik modsatte effekt. Dårlige og overbefolkede fængsler er en krudttønde, som kun vil få kriminaliteten til at eksplodere.”

Ifølge Roberto B. Sida vil afsoningen under de nuværende vilkår betyde, at de fleste indsatte er langt mere kriminelle, når de kommer ud af fængslerne. Det vil føre til stigninger i grov kriminalitet, når store generationer af indsatte bliver løsladt de kommende år og trække endnu flere personer ind i det kriminelle miljø, hvilket flere undersøgelser også indikerer. Stigningerne ventes at blive størst i forhold til tyveri, overfald, afpresning og narkotikarelateret kriminalitet, som vil øge Brasiliens i forvejen høje mordrate, der i gennemsnit ligger på 175 drab om dagen. Den stigende kriminalitet vil føre til flere anholdelser og fængselsstraffe, hvilket vil øge presset på de i forvejen overbefolkede fængsler, mener Roberto B. Sida.

”Historien om Brasiliens overbefolkede fængsler er historien om et af verdens mest voldlige samfund, der er vokset ud af myndighedernes hænder. Det har udviklet sig til en ond, nedadgående spiral, som bliver næsten umulig at bryde. Vi har stadig det værste til gode.”

*Miguel da Silva er ikke hans rigtige navn, men redaktionen er bekendt med hans identitet*

More from Jonas Fruensgaard

Protestanter overtager Brasilien

De protestantiske kirker er blevet en ny magtfaktor i Brasilien. De tiltrækker...
Læs mere