Jean Phillip tur/retur og ind bag syningerne i modens verden

Københavns modeuge rullede sin røde løber ud i sidste uge. Tre dage med glamour og kindkys for de få udvalgte. Hvad der sker bag scenen er der imidlertid ikke mange der interesserer sig for.

Et faktum jeg satte mig for at lave om på – bevæbnet med min notesblok og kontakter i modebranchen. Jeg ville følge designeren Jean Phillips forberedelser op til et show.

Tirsdag d. 4. august
Historien skal spoles tilbage til tirsdag d. 4. august klokken 11 hos modelbureauet Scoop Models, der har til huse på Amagertorv i indre København. Jean Phillip har sat mig stævne her for at overvære de såkaldte fitting sessioner der går forud for et show. En fitting vil sige, at de til showet udvalgte modeller prøver tøjet, de skal vise frem på catwalken, før showtime. Alt skal tilpasses den enkeltes models krop, og intet overlades til tilfældighederne.

Makeup artisterne står klar. Foto Tobias Fonsmark
Makeup artisterne står klar. Foto Tobias Fonsmark

Da jeg træder ind i lokalet, mærker jeg straks en stemning af præcision og forventning. Vægge og gulv er hvide, fotografier af modeller pryder en sort opslagstavle, og lokalet har sit eget hjørne til makeup og hårstyling. Langs den ene væg hænger Jean Phillips nye kollektion der skal prøves på modellerne én efter én.

Jean Phillip laver herretøj til den moderne storbymand, der tør lidt mere end de fleste. De sofistikerede elementer ligger i detaljen: Et bindebånd i siden på en skjorte der giver den mere figur, hvide shorts der er en anelse gennemsigtige. Kort sagt: Det kræver visuel præcision at gennemføre en fitting.

Mens jeg indfinder mig på min plads i hjørnet, diskuteres der ivrigt på engelsk mellem Jean Phillip og hans makker, stylisten Graham: Skal den første model have hænderne i lommerne eller ej? Jean Phillip mener det giver mest attitude med hænderne i lommerne. Det besluttes, og modellen går en tur ned af gangen for at vise ensemblet i bevægelse.

Detaljerne fastlægges. Foto Tobias Fonsmark
Detaljerne fastlægges. Foto Tobias Fonsmark

Ny model ind. Markus der er Scoop models nye stjerne. Denne unge, ranglede fyr er netop hjemvendt fra Paris, hvor han blev iklædt Franske modemastodonter som Dior og Lanvin og spankulerede ned af catwalken til deres show. Netop fordi han er et hypet navn, skal han åbne Jean Phillips show. Designeren ser da også ud til at være sikker i sin sag, da han ifører Markus en olivengrøn gulvlang vest, der minder om en trench coat uden ærmer. Jean Phillip frygter dog, at det bliver for ordinært og kedeligt. Vesten har et bælte foran, og Jean Phillip og Graham diskuterer, hvordan bæltet skal bindes, eller om Markus skal have en clutch i hånden. Det gode ved Markus er imidlertid, at hans kropsmål er lette at arbejde med. ”De elskede mig også i Paris”, fortæller Markus stolt. Hans fitting er hurtigt overstået, og Jean Phillip er fortrøstningsfuld: ”Wau it’s gonna be a good show after all. I thought it would be a disaster collection”.

Der chilles inden det går løs. Foto Tobias Fonsmark
Der chilles inden det går løs. Foto Tobias Fonsmark

Fredag d. 7.august
Jean Phillips show er sat til at gå i gang klokken 11 på Københavns Rådhus. Min fotograf og jeg mødes foran Rådhuset klokken 9:30. Jeg har mit pressekort med, men fotografen forsikrer mig om, at når blot vi ser cool ud skal vi nok slippe igennem. Og det gør vi. Ind til backstage området, hvor modeller og påklædersker så småt har indfundet sig.

Påklæderskerne – eller dressers – er frivillige modeentusiaster der hjælper modellerne med at komme i tøjet. Det lyder måske lidt fjollet, men når showet starter, og det skal gå stærkt med at skifte sæt, har den enkelte model brug for hjælp. Stylisten Gregham er her også, og han briefer påklæderskerne: Hvordan skal tøjet sidde og hvad skal de være særligt opmærksomme på?

Jean Phillip tager ingen chance og stryger selv de sarte tekstiler. Foto Tobias Fonsmark
Jean Phillip tager ingen chance og stryger selv de sarte tekstiler. Foto Tobias Fonsmark

Jean Phillip går i gang med at stryge hvide skjorter. ”Det skal se crisp ud” siger han og fortæller, at han foretrækker selv at stryge før showet, da han har haft kollektionen i hænderne fra den spæde start, dengang klæderne blot var tekstiler på en rulle. ”Det ville være en katastrofe hvis én kom til at stryge en uldkvalitet forkert lige op til showet” siger han, og fortsætter arbejdet med vanlig ro og præcise bevægelser.

Modellerne er alle unge, ranglede drenge. Nogle lidt for tynde. Armmusklerne ses tydeligt da der ikke er noget fedtlag til at stjæle opmærksomheden. De virker spændte men trygge. Får ordnet hår og makeup af frisører og makeupartister, der smalltalker med dem som var det en almindelig session hos frisøren.

Koreografen Toniah indfinder sig. Hun har en selvsikker udstråling og en her-kommer-jeg attitude. Nogle kender hende måske fra tv som dommer i “Popstars”. Toniah genner modellerne sammen. Nu skal der laves gangprøve. De forlader backstage området og går ud på catwalken. Med selvsikre skridt demonstrerer Toniah, hvordan drengene skal gå. Hurtigt og med præcise skridt. Ikke noget med at standse op for enden af catwalken. Et selvsikkert sving og så tilbage igen. Når alle styles er vist frem, skal modellerne ind på én gang. De skal gå i en trekant og igen demonstrerer Toniah, hvordan hun vil have det. Markus skal gå forrest. Der er også gjort specifikke tanker om, hvordan han skal agere som den model, der åbner showet. Jean Phillip viser ham, hvordan han skal stå med ryggen til publikum og dreje hovedet til venstre. Når musikker ændrer karakter og bliver hurtigere, skal han vende sig brat om og gå ned af catwalken.

Så er der gangprøve. Foto Tobias Fonsmark
Så er der gangprøve. Foto Tobias Fonsmark

Jo tættere vi kommer showstart, jo mere intens bliver stemningen. Påklæderskerne hjælper modellerne med at skifte fra deres eget tøj og over i Jean Phillips kollektion.

Toniah fra Popstars styrer slagets gang. Foto Tobias Fonsmark
Toniah fra Popstars styrer slagets gang. Foto Tobias Fonsmark

Så er alle modeller klar. Om end makeupartisterne altid kan rette lidt på deres makeup som er usynlig for den uindviede beskuer. Tonya tager sit headset på. Det er hende der styrer, hvornår modellerne skal gå ud. ”fem minutter” siger hun, og man mærker straks et opsving i den spændte stemning. Af erfaring ved jeg dog, at ’fem minutter’ i modeverdenen betyder mindst ti.

Der pudses af og rettes til. Foto Tobias Fonsmark
Der pudses af og rettes til. Foto Tobias Fonsmark

Derfor forlader min fotograf og jeg backstage for at kaste et blik på showets gæster, der begynder at indfinde sig. Showet er allerede ti minutter forsinket. Alligevel har ikke engang halvdelen af gæsterne fundet deres pladser. I stedet summer de rundt og kindkysser hinanden.

Kønne ung piger servere drinks i farvestrålende plasticglas. Vodka og tranebærjuice. Her er løse håndled og fjantede mandestemmer velkomment. Nogle ligner til forveksling forbipasserende på gaden udenfor. Andre er ægte fashionistas med nøje udvalgte outfits til lejligheden: En hvid net undertrøje pryder en ung fyr og lader ikke meget tilovers til fantasien. En gennemsigtig plasticjakke med hvidt gittermønster gør sin entré. Man ser den først. Dernæst pigen der har den på.

Drinks og kindkys. Foto Tobias Fonsmark
Drinks og kindkys. Foto Tobias Fonsmark

Vi går tilbage backstage – vil alligevel ikke risikere at misse forestillingen bag scenen når showet går i gang. Nu har modellerne stillet sig op på række med Markus i front. Jean Phillip vimser rundt om dem med en fnugrulle for at fjerne eventuelle mikroskopiske fnug der måtte være faldet ned, mens modellerne skiftede. Pludselig bliver der stille og i et øjeblik holder alle vejret. Tonya giver tegn til Markus; nu må han gerne gå ind. Som aftalt stiller han sig med ryggen til publikum og skæver ud mod dem med venstre kind.

Så kører showet. Foto Tobias Fonsmark
Så kører showet. Foto Tobias Fonsmark

Da musikken bliver hurtigere vender han sig om. Showet er i gang, og varer kun ganske få minutter. Få minutter i fuldstændig koncentration. Toniah krydser modellerne af på sin fotoliste, efterhånden som de kommer ind. Påklæderskerne står klar til at hjælpe modellerne med tøjskift. Alt denne forberedelse og så er hele herligheden overstået så hurtigt.

Efter showet blandes publikum med modeller, påklædersker og makeupartister for at lykønske Jean Phillip. Flere bemærker, at kollektionen var mindre end den plejer at være. ”Jeg var nødt til at gøre det mere konkret” fortæller han om grunden til at også showet var kortere end det hidtil har været. Også lykønskningerne er hurtigt overståede. Snart har modeller og påklædersker forladt etablissementet. Den nyligt afslørede kollektion pakkes ned. Tilbage bliver makeupartister og frisører klar til at style og sminke det næste hold af modeller, der to timer senere skal fremvise Nicholas Nybros kollektion.

More from Pernille Hammershøj Madsen

Jean Phillip tur/retur og ind bag syningerne i modens verden

Københavns modeuge rullede sin røde løber ud i sidste uge. Tre dage...
Læs mere