HYTTEBYEN

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet navngivet efter mig. Her overnattede jeg en god uges tid, mens jeg skildrede menneskene og livet på det midlertidige asylcenter.

I anledningen af 100året for Grundlovsændringerne i 1915 havde jeg fået til opgave af Folketinget at fortolke begrebet deltagelse. Jeg ville gerne sætte fokus på Danmarks deltagelse i europæisk asylpolitik, som den kommer til udtryk i et dansk asylcenter og desuden skildre en gruppe mennesker, som kæmper for netop at få lov til at deltage.

Jeg havde ikke forudset, at det ville blive så personligt for mig dette møde. At jeg skulle opleve at blive taget så godt imod af flygtningene på asylcentret i Hjørring og siden at opleve selv samme folk blive udvist. Den katastrofe det var for hver enkelt person.

Jeg kan endnu genkalde mig følelsen af at holde om ham, mens han græder. Den store, rystende krop som sad lige der ved mit spisebord. Han havde ikke forstået, hvad der skete i går hos Udlændingestyrelsen, og nu da vi havde gennemgået hans papirer, stod det klart at hans fremtid igen var uvis. På papirerne havde de stavet hans navn forkert, og jeg kunne læse, at han havde ytret utilfredshed med ikke at have fået en tolk, som kunne tale hans eget sprog. Alligevel havde Udlændingestyrelsen nok informationer til at udvise ham til et andet europæisk land, fremgik det af papirerne. Hans krop var fugtig af angst og gråd. Han sagde, at han ikke længere kunne holde sig oppe, at han ikke havde kræfter til at leve videre.

Disse billeder blev taget i februar måned, hvor jeg mødte flygtningene i Hyttebyen for første gang. De viser ansigterne på nogle af de få hundrede tusinde, som må betragtes at være de heldige få, som kommer til Europa, ud af den store mængde flygtninge som på verdensplan er fordrevet fra deres hjem. Billederne viser ventetiden og hverdagen for asylansøgere i den nordjyske by.

De portrætterede fremstår kun med deres fornavn af hensyn til deres families og egen sikkerhed.

Alle asylansøgere, som kommer til Danmark, bliver som noget af det første registreret af politiet. Mange flygtninge har dårlige erfaringer med myndighederne i deres hjemlande, og derfor finder nogle denne registrering skræmmende. Politiet fotograferer asylansøgeren og registrerer dennes fingeraftryk. På baggrund af denne registrering får asylansøgeren udstedt et id-kort og dermed tildelt et ID-nummer, som de kan legitimere sig med. ”Der, hvor jeg kommer fra, arbejder man. Jeg er ikke vant til ikke at lave noget.” Ernest bestyrer Shop Sunshine, han hjælper til i køkkenet på en lokal efterskole, modtager undervisning i dansk og træner i et fitnesscenter fem gange om ugen. ”Når jeg laver noget, har jeg ikke tid til at tænke. Når jeg har tid til at tænke, bliver jeg urolig.” Ernest er siden billedet blev taget blevet udvist. (Tv)
Alle asylansøgere, som kommer til Danmark, bliver som noget af det første registreret af politiet. Mange flygtninge har dårlige erfaringer med myndighederne i deres hjemlande, og derfor finder nogle denne registrering skræmmende. Politiet fotograferer asylansøgeren og registrerer dennes fingeraftryk. På baggrund af denne registrering får asylansøgeren udstedt et id-kort og dermed tildelt et ID-nummer, som de kan legitimere sig med.

”Der, hvor jeg kommer fra, arbejder man. Jeg er ikke vant til ikke at lave noget.” Ernest bestyrer Shop Sunshine, han hjælper til i køkkenet på en lokal efterskole, modtager undervisning i dansk og træner i et fitnesscenter fem gange om ugen. ”Når jeg laver noget, har jeg ikke tid til at tænke. Når jeg har tid til at tænke, bliver jeg urolig.”
Ernest er siden billedet blev taget blevet udvist. (Th)

Siden efteråret 2014 har Hyttebyen fungeret som midlertidigt asylcenter for omkring 220 flygtninge fra primært Syrien og Eritrea. Her bor ingen børn eller ældre, da de fysiske rammer er for ringe. Flygtningene sover i køjesenge i små to- eller firemandshytter. De deler toilet og bad samt køkken. I hver hytte er der tv, så de kan se nyheder fra deres hjemlande. Deres nuværende tv-pakke inkluderer ikke dansk tv. Abdul fra Mali er en af de få fransktalende flygtninge i Hyttebyen. De fleste flygtninge er fra Syrien eller Eritrea. Ud over opslagstavlen er der ingenting på væggene i opholdsrummet. Asylcenteret består af små, midlertidige hjem, et computerrum og dette opholdsrum, hvor man kan spille billard og bordfodbold.
Siden efteråret 2014 har Hyttebyen fungeret som midlertidigt asylcenter for omkring 220 flygtninge fra primært Syrien og Eritrea. Her bor ingen børn eller ældre, da de fysiske rammer er for ringe. Flygtningene sover i køjesenge i små to- eller firemandshytter. De deler toilet og bad samt køkken. I hver hytte er der tv, så de kan se nyheder fra deres hjemlande. Deres nuværende tv-pakke inkluderer ikke dansk tv.

Abdul fra Mali er en af de få fransktalende flygtninge i Hyttebyen. De fleste flygtninge er fra Syrien eller Eritrea. Ud over opslagstavlen er der ingenting på væggene i opholdsrummet. Asylcenteret består af små, midlertidige hjem, et computerrum og dette opholdsrum, hvor man kan spille billard og bordfodbold.

”Hvis du er stille, kan du høre havet. Men de fleste af os kom hertil over havet, så vi har ikke lyst til at lytte for meget til det.” Hver fredag kører Janice fra Hyttebyen til Tornby Klitplantage i Hirtshals med bilen fuld af flygtninge. Hun er frivillig og har i dag fået Jamil, Hektor, Derrick (th.) og Mohamed (tv.) med i bilen. Hun forsøger hver uge at få nogle nye med og allerhelst flygtninge fra forskellige lande. Stedet her kaldes også for Yxenborg, hvor frivillige danskere arrangerer rollespil og andre udendørs fritidsaktiviteter. ”Vi har det sjovt her og bruger en masse energi. Der er ikke altid meget at lave i Hyttebyen, så vi er virkelig glade for at få lov til at komme herud. Her skaber vi relationer til danskere og til hinanden,” fortæller Mohamed. Fire gange om ugen mødes omkring 40 kristne flygtninge fra Eritrea i en lejlighed i Hjørring for at holde gudstjeneste. De kommer fra forskellige asylcentre i byen. Gudstjenesten bliver transmitteret fra et asylcenter i Kolding via en mobiltelefon, som er tilkoblet et sæt højtalere. Forbindelsen er nogle gange så dårlig, at de må afbryde gudstjenesten. I lejligheden bor fire kvinder og en tre måneder gammel baby. Barnets mor, Mekeret, var højgravid, da hun flygtede. Hun gik til fods fra Eritrea til Sudan, hvor hun blev samlet op af menneskesmuglere, som kørte hende til Libyen, og som arrangerede hendes rejse med båd til Europa. I soveværelset ved siden af, sover hendes barn, mens der bliver messet og sunget.
”Hvis du er stille, kan du høre havet. Men de fleste af os kom hertil over havet, så vi har ikke lyst til at lytte for meget til det.” Hver fredag kører Janice fra Hyttebyen til Tornby Klitplantage i Hirtshals med bilen fuld af flygtninge. Hun er frivillig og har i dag fået Jamil, Hektor, Derrick (th.) og Mohamed (tv.) med i bilen. Hun forsøger hver uge at få nogle nye med og allerhelst flygtninge fra forskellige lande. Stedet her kaldes også for Yxenborg, hvor frivillige danskere arrangerer rollespil og andre udendørs fritidsaktiviteter. ”Vi har det sjovt her og bruger en masse energi. Der er ikke altid meget at lave i Hyttebyen, så vi er virkelig glade for at få lov til at komme herud. Her skaber vi relationer til danskere og til hinanden,” fortæller Mohamed.

Fire gange om ugen mødes omkring 40 kristne flygtninge fra Eritrea i en lejlighed i Hjørring for at holde gudstjeneste. De kommer fra forskellige asylcentre i byen. Gudstjenesten bliver transmitteret fra et asylcenter i Kolding via en mobiltelefon, som er tilkoblet et sæt højtalere. Forbindelsen er nogle gange så dårlig, at de må afbryde gudstjenesten. I lejligheden bor fire kvinder og en tre måneder gammel baby. Barnets mor, Mekeret, var højgravid, da hun flygtede. Hun gik til fods fra Eritrea til Sudan, hvor hun blev samlet op af menneskesmuglere, som kørte hende til Libyen, og som arrangerede hendes rejse med båd til Europa. I soveværelset ved siden af, sover hendes barn, mens der bliver messet og sunget.

Ambulancen henter en gravid kvinde, som har haft kraftige mavesmerter i 4 dage. Det hele startede med en telefonsamtale mellem den gravide og hendes børn, som hun har måttet rejse fra. Hun var utrøstelig, græd, rystede og besvimede, fordi hun vidste, at hun ikke ville se sine børn i lang tid.
Ambulancen henter en gravid kvinde, som har haft kraftige mavesmerter i 4 dage. Det hele startede med en telefonsamtale mellem den gravide og hendes børn, som hun har måttet rejse fra. Hun var utrøstelig, græd, rystede og besvimede, fordi hun vidste, at hun ikke ville se sine børn i lang tid.
Jusra, Obah og Luula foran deres hytte. De er flygtet fra vold og tvangsægteskab i Somalia. Luula smøger ærmerne op og viser sine ar. Ciayane har næsten altid armensk fjernsyn kørende. Hun taler kun armensk, og i en lang periode kunne hun ikke tale med nogen, fordi der ikke er tilknyttet tolke til asylcenteret. Ved et rent tilfælde opdagede en anden armensk asylansøger hendes navn, og Ciayane fik endelig en at tale med.
Jusra, Obah og Luula foran deres hytte. De er flygtet fra vold og tvangsægteskab i Somalia. Luula smøger ærmerne op og viser sine ar.

Ciayane har næsten altid armensk fjernsyn kørende. Hun taler kun armensk, og i en lang periode kunne hun ikke tale med nogen, fordi der ikke er tilknyttet tolke til asylcenteret. Ved et rent tilfælde opdagede en anden armensk asylansøger hendes navn, og Ciayane fik endelig en at tale med.

Jusra er flygtet fra Eritrea, da hendes stedfar ville giftes med hende. Hun var forelsket og havde hemmeligt giftet sig med en anden. Jusra frygtede for sit liv, hvis hendes stedfar skulle finde ud af det. Hendes onkel hjalp hende med at flygte. Houssen, Tareq, Omer, Manhal, Abu Hamsa og Issa har inviteret to danske familier til middag i deres hytte. I køkkenet er der ikke bordplads nok til aftenens store mængder mad, så gulv og opvaskebaljer må tages i brug.
Jusra er flygtet fra Eritrea, da hendes stedfar ville giftes med hende. Hun var forelsket og havde hemmeligt giftet sig med en anden. Jusra frygtede for sit liv, hvis hendes stedfar skulle finde ud af det. Hendes onkel hjalp hende med at flygte.

Houssen, Tareq, Omer, Manhal, Abu Hamsa og Issa har inviteret to danske familier til middag i deres hytte. I køkkenet er der ikke bordplads nok til aftenens store mængder mad, så gulv og opvaskebaljer må tages i brug.

Et par lokale inviterer Derrick med i svømmehallen en gang om ugen, selvom han ikke kan svømme, men han nyder den ugentlige tur. Han er 22 år gammel og kommer oprindeligt fra Rwanda, hvor hans far og brødre blev dræbt. Derrick har boet næsten hele sit liv som flygtning i Uganda. ”Jeg er glad for at være i sikkerhed, for folk bliver dræbt derhjemme. Jeg er taknemmelig for at være et sted, hvor der er fred og retfærdighed. Denne sikkerhed giver mig håb. Jeg vil gerne uddannes. Jeg er min mors eneste overlevende søn, så jeg vil gerne færdiggøre noget og gøre hende stolt. ” Siden billedet blev taget er Derrick blevet udvist. Ved ankomsten til Hyttebyen får asylansøgerne en kasse med køkkenudstyr, da de selv står for madlavning. En nyankommne, enlig voksen får 882,84 kr. hver anden uge. Beløbet skal dække udgifter til mad og alle øvrige fornødenheder. Senere sættes beløbet op med ca. 300 kr.
Et par lokale inviterer Derrick med i svømmehallen en gang om ugen – selv om han ikke kan svømme, nyder han den ugentlige tur. Derrick er 22 år gammel og kommer oprindeligt fra Rwanda, hvor hans far og brødre blev dræbt. Derrick har boet næsten hele sit liv som flygtning i Uganda. ”Jeg er glad for at være i sikkerhed, for folk bliver dræbt derhjemme. Jeg er taknemmelig for at være et sted, hvor der er fred og retfærdighed. Denne sikkerhed giver mig håb. Jeg vil gerne uddannes. Jeg er min mors eneste overlevende søn, så jeg vil gerne færdiggøre noget og gøre hende stolt. ”
Siden billedet blev taget er Derrick blevet udvist.

Ved ankomsten til Hyttebyen får asylansøgerne en kasse med køkkenudstyr, da de selv står for madlavning. En nyankommen, enlig voksen får 882,84 kr. hver anden uge. Beløbet skal dække udgifter til mad og alle øvrige fornødenheder. Senere sættes beløbet op med ca. 300 kr.

Hektor har ventet i mere end 5 måneder på at få sin sag afklaret. Han har kone og to sønner i Aleppo, Syrien. Hvis han får opholdstilladelse, må han vente med at søge om familiesammenføring, til han har været her i 1 år. Hektor har siden fået opholdstilladelse og venter nu på at få sin familie til Danmark. Omer er 19 år. Hans familie er blevet spredt, siden han flygtede fra Syrien. Hans mor sendte ham dette billede. Det viser hans onkel og fætter, der blev ramt af en bombe, mens de var ude for at hente brød i Damaskus. Omer er siden flygtet fra Danmark, da han fik afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse.
Hektor har ventet i mere end 5 måneder på at få sin sag afklaret. Han har kone og to sønner i Aleppo, Syrien. Hvis han får opholdstilladelse, må han vente med at søge om familiesammenføring, til han har været her i 1 år.

Hektor har siden fået opholdstilladelse og venter nu på at få sin familie til Danmark.
Omer er 19 år. Hans familie er blevet spredt, siden han flygtede fra Syrien. Hans mor sendte ham dette billede. Det viser hans onkel og fætter, der blev ramt af en bombe, mens de var ude for at hente brød i Damaskus. Omer er siden flygtet fra Danmark, da han fik afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse.

Det er fredag, og 23-årige Robin fra Eritrea bliver klippet af Certis, som er uddannet frisør. I aften har de besluttet sig for at tage i byen i Hjørring. Rigspolitiet er stoppet med at offentliggøre antallet af afviste asylansøgere, som forsvinder inden deres udrejse fra Danmark. Tallet fremgik indtil 2011 af Rigspolitiets årlige statusrapport om afviste asylansøgere. Her blev de omtalt som: »et større antal personer, som er skønnet udrejst«. Rigspolitiet har opgivet at skønne om antallet, da tallet ikke var nøjagtigt. Nogle afviste asylansøgere dukkede op igen, enten fundet af politiet, eller ved at de tilbagesendtes til Danmark fra et andet EU-land i medfør af Dublinforordningen.
Det er fredag, og 23-årige Robin fra Eritrea bliver klippet af Certis, som er uddannet frisør. I aften har de besluttet sig for at tage i byen i Hjørring.

Rigspolitiet er stoppet med at offentliggøre antallet af afviste asylansøgere, som forsvinder inden deres udrejse fra Danmark. Tallet fremgik indtil 2011 af Rigspolitiets årlige statusrapport om afviste asylansøgere. Her blev de omtalt som: »et større antal personer, som er skønnet udrejst«. Rigspolitiet har opgivet at skønne om antallet, da tallet ikke var nøjagtigt. Nogle afviste asylansøgere dukkede op igen, enten fundet af politiet, eller ved at de tilbagesendtes til Danmark fra et andet EU-land i medfør af Dublinforordningen.

Fotoserien er en del af netudgavens tema om flygtninge

More from Sofie Klougart

HYTTEBYEN

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet...
Læs mere