Fremtidens bibliotek – et eftersyn

Til borgermødet på Københavns Hovedbibliotek d. 30. september lagde Jakob Heide Petersen, Chef for Københavns Hovedbibliotek og Biblioteksfaglig Afdeling, ud med at stille det retoriske spørgsmål: ”Hvad er det dog vi gør ved bibliotekerne? ” Det ser Netudgaven nærmere på i den kommende tid.

Bibliotekerne undergår for tiden store forandringer og forvandlinger. Ikke mindst siden den første bibliotekslov kom til verden i 1964, har boghusene skiftet ham og indvolde. Lidt overordnet kan man tale om at biblioteket er gået fra bogudlån til borgerservice – og helt bogstaveligt, eftersom bibliotekerne – både de nye og de murstensramte – nu er i fuld gang med at indsluse borgerservicefunktionen.

Med Københavns bibliotekspakke og strategi for fremtidens bibliotek; ”Styrk borgerne”, som blev lanceret i 2014, lægges der vægt på inddragelse af borgeren og fokus på borgerens behov. Men hvem er borgeren – og hvad er borgerens behov?

I den kommende tid ser Netudgaven nærmere på fremtidens bibliotek i forskellige formater. I denne intro, bringer vi en fotoreportage fra DOKK1 i Aarhus, hvor fremtiden allerede er landet, og stiller spørgsmålet; er borgeren et barn der ikke kan læse?

Aarhus’ nye legestue
Der er store armbevægelser og mange penge investeret i Aarhus seneste byggeri – byens nye hovedbibliotek og borgerkontor; DOKK 1, som åbnede i juni i år. Det skyder ud over vandet og ind i havnen – det forbinder byen med industrien og gør om end et udfordret forsøg på at skabe adgang til den havn, som har ligget uudnyttet hen – i hvert fald som socialt byrum – og er blevet forbigået i et manglende forsøg på at inddrage en af byens største byrumspotentialer. Nu er man på vej – om end DOKK1 mere flyder som et skib der lægger midlertidigt til kaj. Men det er stadig for tidligt at vurdere integrationen, og det skal slås fast, at DOKK1 imponerer, udstråler ambitioner og begejstrer arkitektonisk – lige fra parkeringsfunktionen der effektivt suger bilen ned i kælderen, så man nærmest føler sig bestjålet – til man står på ”kajen” og indsnuser det urbane havne miljø under en høj himmel.

DOKK1 er Aarhus’ største byggeri og Skandinaviens største offentlige bibliotek.

Fotoreportage; Er borgeren et barn der ikke kan læse?

Der har været mange involverede i beslutningsprocessen om husets navn, ikke mindst hundredevis af borgere, og en opslagstavle giver brugerne mulighed for at udtrykke deres meninger, , men har der også været hundredevis af borgere involveret i beslutningsprocessen om husets udformning og indretning?
Der har været mange involverede i beslutningsprocessen om husets navn, ikke mindst hundredevis af borgere, og en opslagstavle giver brugerne mulighed for at udtrykke deres meninger. Men har der også været hundredevis af borgere involveret i beslutningsprocessen om husets udformning og indretning?
Borgeren er udgangspunktet for udformning af biblioteket – men hvem er borgeren? Et skolebarn?
Borgeren er udgangspunktet for udformning af biblioteket – men hvem er borgeren? Kunne borgeren dække over flere typer af brugere?
Man kan lege stort set overalt i huset Og udenfor huset – det giver det en venlig stemning – men skaber også lidt tvivl om hvor man egentlig befinder sig – i en børnehave eller på et bibliotek?
Man kan lege stort set overalt i huset Og udenfor huset – det giver det en venlig stemning – men skaber også lidt tvivl om hvor man egentlig befinder sig – i en legestue eller på et bibliotek?
Børnene er fremtiden læsere, derfor er det vigtigt at få dem opdraget til at bruge biblioteket, siger de fleste bibliotekschefer – men hvem gider læse, hvis man kan sidde og spille foran en skærm der er større end ipad'n?
Børnene er fremtidens læsere, derfor er det vigtigt at få dem opdraget til at bruge biblioteket, siger de fleste bibliotekschefer – men hvem gider læse, hvis man kan sidde og spille foran en skærm der er større end ipad’n?
Huset er fyldt med legepladser i legepladsen - her en lille, sjov labyrint, hvor man skal gætte ting fra gamle dage, der er forsvundet ud af vores dagligdag.
Huset er fyldt med legepladser i legepladsen – her en lille, sjov labyrint, hvor man skal gætte ting fra gamle dage, der er forsvundet ud af vores dagligdag.
Rummene er sjovt indrettede med børneinspirerede møbler.
Rummene er sjovt indrettede med børneinspirerede møbler.
Rummene er udsmykkede med tegninger, der hænger rundt omkring fra loftet på en slags vasketøjssnore.
Der er udsmykket med tegninger, der hænger rundt omkring fra loftet på en slags vasketøjssnore.
Når man sidder udenfor og drikker sin kaffe – er det som at sidde på én stor legeplads. Der er 3-4 imponerende af slagsen hele vejen rundt om bygningen
Når man sidder udenfor og drikker sin kaffe – er det som at sidde på én stor legeplads. Der er 3-4 imponerende af slagsen hele vejen rundt om bygningen.
Der er mange ting der kan afholde en fra at åbne en bog, udover legepladser og interaktive sportspil er der de konventionelle brætspil. Jeg leder videre efter bøgerne - jeg skal nok finde dem!
Der er mange ting der kan afholde en fra at åbne en bog, udover legepladser og interaktive sportspil er der de konventionelle brætspil. Jeg leder videre efter bøgerne – jeg skal nok finde dem!
1% af budgettet skal efter sigende benyttes til kunstindkøb - er det mon et af dem? Det kan være noget naivistisk - jeg er dog ikke sikker
1% af budgettet skal efter sigende benyttes til kunstindkøb – er det mon et af dem? Det kan være noget naivistisk? – jeg er dog ikke sikker!
Så lykkedes det - en sofa og en masse bøger - eller tegneserier der det dog for det meste.
Så lykkedes det – en sofa og en masse bøger – eller tegneserier er det dog for det meste. Tilsyneladende heller ikke noget der trækker voldsomt.
Der er luft og lyst og god plads i den kæmpe bygning, hvor man i prinicppet kunne skate eller cykelhjule den rundt - og der er langt imellem bøgerne.
Der er luft og lyst og god plads i den kæmpe bygning, hvor man i prinicppet kunne skate eller cykelhjule den rundt – og der er langt imellem bøgerne, selv børnebøgerne. Men vi kalder det stadig bibliotek.
Der er smukke arkitektoniske detaljer, som man kan glæde sig over - og alt er lækkert, lige fra parkeringshus til toiletter. Men jeg er stadig lidt i tvivl om hvem huset er skabt til?
Der er smukke arkitektoniske detaljer, som man kan glæde sig over – og alt er lækkert, lige fra parkeringshus til toiletter. Men jeg er stadig lidt i tvivl om hvem huset er skabt til – er det et bibliotek eller er det en kæmpe legeplads?

Næste gang ser vi på nogle af de bagvedliggende motiver for hvorfor DOKK 1 og andre biblioteker, både de nybyggede og de gamle i gårde, ser ud som de gør. Hvad er det for overvejelser, der ligger til grund for udformingen, hvad er det for en ny rolle de skal spille og hvorfor? Hvad er det der gør, at biblioteket er blevet så svært genkendeligt – og er det en god ting?

Læs mere om DOKK 1.

Alle fotos: Annette Max Hansen.

Læs mere
Københavns Hovedbibliotek: Hvor blev bøgerne af?

More from Annette Max Hansen

Der er ikke meget plys tilbage i det teatersæde – på vandring med Metropolis Festival

På Metropolis Festival længes teatret efter ægthed og autenticitet, og den skal...
Læs mere