Donald Trump – manden der deler USA

Ved Iowa Caucus, den 1. februar, afgives de første stemmer i kampen om at blive nomineret som republikansk præsidentkandidat. Den kontroversielle milliardær og byggematador Donald Trump fører solidt i meningsmålingerne. Søren Stenbøg har været i de amerikanske sydstater South og North Carolina for at se nærmere på fænomenet som lige nu deler USA.

Rock Hill, South Carolina | Charlotte, North Carolina
Den 8. januar på Oakland Avenue i Rock Hill, South Carolina holder en endeløs række af biler i kø. Alle på vej til den lokale arena, Winthrop Coliseum. Dagen forinden udspillede samme scene sig 1500 kilometer nordligere, i Burlington, Vermont, hvor flere tusinde mennesker ligeledes havde holdt i kø for at se det show, som nu var kommet til Rock Hill. I Vermont endte det med, at mange måtte gå skuffede hjem, da den lokale hal simpelthen ikke havde plads til alle.

Foran arenaen i Rock Hill står en større gruppe mænd og kvinder, der med røde trøjer og kasketter til forveksling ligner en flok danske roligans på vej til landskamp. Den eneste synlige forskel er, at påskriften på de røde klæder, i dette tilfælde, bærer statements som ”BOMB THE HELL OUT OF ISIS”, ”WE ARE THE SILENT MAJORITY” og mest gennemgående: “MAKE AMERICA GREAT AGAIN”.

Inde i salen har mere end 5000 mennesker fundet deres pladser. Og til arrangementets start kan hovedpersonen, til tonerne af Survivors ”Eye of the Tiger”, træde ind på scenen. Som en anden romersk kejser, bliver han hyldet fra alle hjørner i salen. Og han kan efter en massiv applaus adressere aftenens to første emner: For det første den flere mil lange bilkø foran arenaen. For det andet de seneste meningsmålinger, hvor han med egne ord ”dræber alle de andre”.

TRUMP1
Trump på vej på talerstolen. Foto: Søren Stenbøg

Det har ikke gået mange næser forbi, at milliardæren og flere årtiers amerikanske tv-personlighed, Donald J. Trump, har meldt sig i kampen om, at blive USA’s næste præsident.
I de fleste internationale medier har Trumps kontroversielle udtalelser om at illegale ”mexicanere er voldtægtsmænd”, og at ikke-amerikanske ”muslimer skal nægtes indrejse i USA”, skabt en endeløs strøm af overskrifter og fordømmelse.

Men ud over de voldsomme udmeldinger om immigranter, har Trump ved brug af en benhård og gennemgående elitekritik fået rockstjernestatus hos en stor del af den amerikanske befolkning.

The Silent Majority
Til arrangementet i Rock Hill har arrangørerne fået trykt papbannere med titlen ”The silent majority stands with Trump”. Eller på dansk: ”Det tavse flertal støtter Trump”. Begrebet om ”det tavse flertal” er gennem tiden blevet benyttet af forskellige politikere verden rundt. Blandt andet USA’s tidligere præsident Richard Nixon, der i sin tid brugte begrebet, da han appellerede til de amerikanere, som ikke var modstandere af Vietnamkrigen.

USA-ekspert, og folketingskandidat for Venstre, Mads Fuglede, beskriver gruppen, der i dag forstår sig som ”the silent majority”, som en gruppe med en særlig fortælling, der handler om, at der er en elite i samfundet, som taler ned til dem. Den elite gør altid deres liv ringere. ”The silent majority” lever fra lønseddel til lønseddel og tilhører arbejderklassen. De er ikke magtbærende i samfundet, men de repræsenterer mange flere mennesker end man umiddelbart forestiller sig.

Trump banker løs på systemet
Mads Fuglede mener, at Trump optræder på en måde, som ”the silent majority” kan relatere til: ”Trump har fundet et budskab som går rent ind til denne her gruppe. Og det er at banke løs på systemet, og angribe alt og alle. Han er bevidst politisk ukorrekt, og det elsker de her folk. De opfatter det som befriende, at han ikke pakker tingene ind. Og de ser ham, på en eller anden mærkelig måde, som en af deres. Det er deri fascinationen er”.

Trumps ligefremhed har gjort ham interessant for mange amerikanere. En af dem er Edith Walker. Hun er taget til taget til Rock Hill, sammen med sin mand. Edith Walker har ikke besluttet sig for, om hun vil stemme på Trump: ”Jeg kan godt lide ham. Normale politikere siger en masse ting, som de så ikke følger. Sådan er Trump ikke” siger hun.

Og Edith Walker er ikke ene om at være begejstret. Under sin tale får Trump flere gange Winthrop Coliseum til at koge. Blandt andet, da han adresserer de “miserable mennesker i pressen”. Ved en let henstilling får Trump alle 5000 tilhørere til at vende sig hen mod presseområdet for at buhe af de fremmødte journalister.

trump3
En mand og hans menighed. Foto: Søren Stenbøg

Sammenligning med fascismen
Aftenens største bifald får Trump dog, da han efter en lang fortælling om Frankrigs immigrationsproblemer, rammer salen lige i hjertet ved at fortælle at USA ikke skal tage imod nogen syriske flygtninge. ”De kunne være ISIS”, som Trump fremhæver. I kølvandet på denne udtalelse skabes der let tumult i salen. En ung kvinde med hijab bliver smidt ud af en gruppe vagter. Ifølge dagbladet The Charlotte Observer er der tale om aktivisten Rose Hamid, som sammen med flere andre personer leverer en stille protest ved at rejse sig op i salen, bærende synlige gule stjerner på tøjet med påskriften ”Muslim”.

Med de gule stjerner drages en parallel til jødeforfølgelserne i 1930’ernes og -40’ernes totalitære Europa. Og netop sammenligningen af Trump med fascismen er tidligere blevet fremført af flere liberale medier. Eksempelvis Huffington Post, der efter Trumps forslag om indrejseforbud for muslimer trykte en artikel med overskriften: ”Trump goes full fascist”.

Trump udnytter kritik
Men de hårde beskyldninger mod Trump kan have styrket hans popularitet. Det mener Mads Fuglede: ”Trump kender sin rolle og han ved, at hvis han siger ting som er på kanten, så er der nogen, som vil fremstille det som racisme. De der svarer til Politiken eller Information i USA vil sige ”gud hvor er han forfærdelig”. Og jo mere disse medier siger det, jo mere sidder der nogle vælgere og siger ”jeg mener sgu da også de her ting”. Det giver Trump nogle gratis overskrifter, og en opbakning i et vælgerkorps, som er trætte af at få at vide, at deres synspunkter er forkerte.
Beskyldninger mod Trump får derfor en omvendt effekt. Og netop derfor kan han godt lide, at sige de her ting. Trump er mere bevidst end vi vil bilde os ind, og han må efterhånden tænke: Kan jeg få dem til at gå i den her fælde hver eneste dag? Og ja, det kan han.”

Kritikken af Trump er dog også, i en mere moderat udgave, blevet fremført fra konservative kredse i USA. Efter forslaget om, at forbyde muslimsk indrejse tog talsmand i Repræsentanternes Hus, republikanske Paul Ryan, kraftig afstand og udtalte, at forslaget var i strid med amerikanske værdier. Og flere af Trumps republikanske modkandidater, heriblandt Jeb Bush, har ligeledes lagt afstand til forslaget.

”Trump prøver at starte en krig inden for de samme familier”
45 kilometer fra Rock Hill, i storbyen Charlotte, North Carolina, sidder amerikansk muslimske Mohamed Moustafa bag rattet i sin taxa. Han er selv CEO ved Universal Cap i Charlotte, og er en nær bekendt til Rose Hamid, der udførte protesten under rallyet i Rock Hill. Og han støtter hendes kamp mod Trump.

Mohamed Moustafa fortæller at han, ligesom Trump, mener at USA skal gøre mere for at sikre sine grænser og han understreger, at han altid har stemt på det republikanske parti. Dog giver han ikke meget for Trumps udtalelser om muslimer: ”Jeg er muslim og gift med en kristen. Vi har børn sammen. Mange amerikanske muslimer er gift med kristne. Det som Trump prøver, er at starte en krig inden for de samme familier”.

”Prøv og se derover” siger Moustafa og peger på to unge mennesker, på den anden side af vejen. ”En muslimsk pige stiger ud af en taxa med en kristen dreng. Hvis du fortæller mig, at Trump kan starte en krig mellem kristne og muslimer, så tror jeg ikke på det”.

Trump4
Mohamed Moustafa bag rattet i sin taxa. Han er muslim og gift med en kristen. “Det som Trump prøver, er at starte en krig inden for de samme familier”, fortæller han. Foto: Søren Stenbøg

Første slag står den 1. februar
Frem mod det republikanske primærvalg har der været en strøm af meningsmålinger, hvoraf Donald Trump har været i førertrøjen i langt de fleste. Den første rigtige test skal stå ved Iowa Caucus d. 1. februar, hvor lokale republikanere i staten Iowa stemmer om hvem de helst ser repræsentere partiet. Her ligger det til et tæt løb mellem Trump og Texas senator Ted Cruz.
I den sammenhæng kan det være afgørende, at Trump d. 19. januar blev anbefalet af den tidligere vicepræsidentskandidat Sarah Palin, for hun står stærkt blandt de konservative kristne vælgere, som Ted Cruz ellers i høj grad appellerer til.

Meget kan dog ændre sig, hvis den etablerede del af det republikanske parti kan samles om én kandidat, som kan udfordre Trump og Cruz. Indtil videre er det bedste bud senator fra Florida, Marco Rubio, der ifølge flere målinger også er den kandidat, som vil stå stærkest over for Demokraternes favorit Hillary Clinton. Det endelige præsidentvalg afholdes d. 8. november.

More from Søren Stenbøg

Donald Trump – manden der deler USA

Ved Iowa Caucus, den 1. februar, afgives de første stemmer i kampen...
Læs mere