Kommentar: Stop hating – start claiming!

Feel free to use this image just link to www.rentvine.com

Der er bred enighed om at firmaer skal betale skat af deres profit, som en slags tak for at få lov til at operere i Danmark. Problemet er at mange store firmaer, som tjener penge på at sælge til danskerne, bruger meget energi på aggressiv skatteplanlægning. Det omdirigerer i sidste ende penge til de store selskaber, som ellers var på vej mod den danske statskasse. Øv bøv.

Det er efterhånden en yndet sport at pege forargede fingre af de amoralske, usympatiske slipsedrenge, der tager offentlig transport, lige så ofte som vi andre bestiller Uber-helikoptere. Men al den shaming og naming har bare ikke givet flere penge i statskassen. Desværre. For politikerene lader til at konkurrere om, hvem der kan få den danske statskasse til at se mest tom ud.

Fremtidsudsigterne, ja de lover jævnt stigende udgifter til flygtninge fra sydøst, en mild men stabilt voksende ældrebyrde og i det hele taget en udmagret velfærdsstat, der er sat i ringen overfor en konkurrencestat fra en anden vægtklasse.

Man får nærmest en fornemmelse af, at vi er et land i forfald, hvis man lytter alt for meget til den offentlige debat. Men vores samfund producerer masser af værdi, den havner bare i de forkerte hænder.

Forargelsen leder ingen steder hen
En gang imellem smækker DR en forargende dokumentar på, om hvordan store internationale firmaer og danske rigmænd fra Nordsjælland snyder det danske skattesystem for milliarder af kroner hvert år. Man taber kæben, forarges og hader slipsedrengene, som man plejer. Måske boykotter man endda Starbucks, og køber kaffen fra en lokal butik i stedet. Eller annullere ordren fra Amazon, der ellers lige kunne redde julen, og finder noget i kælderen i stedet. Eller skifter sin ellers trofaste søgemaskine, Google, ud med… Bing? Yahoo? Yandex?

Man rammer muren, trækker på skuldrene og hæfter sig ved hadet til slipsedrengen.

Det løser bare ikke problemet. Haters will be haters, slipsedrenge will be slipsedrenge. Firmaer er sat i verden for at skabe profit. Det er en grundsten i vores kapitalistiske system som vi nu engang indretter vores samfund efter. Om det er hensigtsmæssig kan godt diskuteres. At det er sådan, kan også, men lad os nu bare antage at firmaer søger at maksimere profit. Den er langt ude, jeg ved det godt, men følg tanken lidt. Hvis firmaer søger at maksimere profit, er det en logisk følge, at de også forsøger at minimere ”udgifter” til skattebetaling. Det er der et ord for: Skatteplanlægning.

Det er lovligt, effektivt og profitabelt. Derfor er det helt logisk, at slipsedrengene får ordre om at finde en vej uden om at betale skat i lande med høje skattetakster. Godt for den danske statskasse? Nej. Godt for firmaerne? Ja. Uundgåeligt? Nej.

Don’t hate the player. Hate the game!
For at få sat en stopper for skatteplanlægning, der snyder lande med høje skattesatser, må man ændre spillets regler, ikke spillerne.

Enter Magrethe Vestager. Hende kan man regne med! Sammen med EU-Kommissionen fældede hun Fiat og Starbucks ulovlige skatteplanlægning, og er tilsyneladende i hælene på firmaer som Apple og Amazon. Desværre skulle der en whistleblower til, før denne jagt blev sat rigtig i gang. LuxLeaks udgav tusindvis af fortrolige dokumenter om firmaerne, der afslørede hvordan de havde fået lavet sig nogle yderst fordelagtige aftaler med skattemyndigheder i Europa, som resulterede i minimale skatteudgifter.

Men var det hele gået efter bogen, var de ulovlige aftaler forblevet hemmeligholdt af deres trofaste hemmelighedsvogtere i bl.a. Luxembourg. Desuden er dette et eksempel på ulovlig skatteplanlægning, altså skatteplanlægning, vi har lavet regler imod. Et langt større problemer er den lovlige del af skatteplanlægning, som lande ikke har kunnet blive enige om at lave effektive regler imod.

Hvad skal vi gøre?
Hvis velfærdstaten skal overleve det 21. århundrede, går det ikke at statskassen ikke tilføres dets berettigede skatteinput. Nogen med magt må tage arbejdshandskerne på og lægge deres netværksinteresser i skuffen for en stund. Os andre uden magt må eksplicit stille nogle kvalitetskrav til vores moderne skattesystemer.

Lige nu står vi overfor i al fald tre problemer:
1) Vi hater og shamer slipsedrenge i stedet for at bebrejde vores eget samfund, at vi stadig ikke har fået dæmmet op for mulighederne for ”uhensigtsmæssig skatteplanlægning”.
2) Vi afledes til at bekymre os om ulovlig skatteplanlægning, selvom det helt store problem er, at det meste skatteplanlægning er lige så lovligt som det er uhensigtsmæssigt.
3) Vi aner ikke hvad BEPS er, vi diskuterer det ikke i den offentlige debat og ingen hylder potentialet i projektet.

Hvad BEPS er? Slå det op på Google. Eller Bing det.

More from Adam Hoffmeyer

Kommentar: Stop hating – start claiming!

Der er bred enighed om at firmaer skal betale skat af deres...
Læs mere