Retorikerens guide til Facebooks følelser

Hvis du føler dig overvældet over de mange nye måder at udtrykke følelser på, så fortvivl ej. Her kommer retorikerens guide til Facebooks nye symboler.

Like

Du er et vanemenneske og synes, det er noget nymodens pjat med alle de nye følelser, ligesom du stadig insisterer på at give hånd frem for det utilstedelige kram til alle og enhver. Og som du tit pointerer til middagsselskaber, så er det også bare Facebooks måde at indsamle endnu mere viden om dig på, og du har kun foragt for de mennesker, som så naivt lader sig overvåge.

Anbefaling: Kast dig ud i noget nyt, og mærk den frydefulde fornemmelse af selvoverskridelse. Du kan betragte Facebook som en legeplads, hvor du i forholdsvis sikre rammer kan prøve grænseoverskridende følelser af – hate, love og græd af grin! Måske vil det også smitte af i privatlivet, så du bliver lidt mere tilnærmelig og til næste middagsselskab forsøger dig med de åbne arme. En endnu bedre strategi vil dog være bare at springe direkte ud i de åbne arme IRL– så deler du kun ud af dine følelser til venner og ikke til firmaer, der bare vil have dine penge…

Vred

Du har altid følt en indestængt vrede over at skulle ’like’ alt fra ligegyldige kager over politiker-fadæser til sultende børn. Nu behøver du ikke længere at rase ud i kommentarfeltet, men kan gøre det med et hurtigt og tilfredsstillende hate. På den måde kan du komme meget hurtigere igennem din Facebook-hærgen (dette vil uden tvivl kunne mærkes på effektiviteten på arbejdspladserne). Pas dog på, at du ikke i stedet kommer til at overreagere ude i virkeligheden, der godt kan slå lidt hårdere tilbage.

Anbefaling: Brug kun Vred-knappen sammen med ligesindede og i tilfælde, hvor det er umuligt at forestille sig, at nogen kan være uenig med dig, fx i opslag om Facebooks privatlivsindstillinger. Dette gælder dog kun, hvis du ønsker en problemfri og glidende manøvre gennem Facebook – hvis du derimod gerne vil råbes af og råbe endnu højere selv, opfordres du i den grad til at bruge vred i uhæmmet grad, særligt de mest upassende steder som fx ved billeder af børnefødselsdage og næstekærlige gerninger.

Vild med

Tidligere har du møjsommeligt tastet det besværlige og tidsskrævende <3 ved alt fra håbløse kager over politiske sejre til baby- og bryllupsbilleder. Du lever stadig i efterslæbet fra 60’ernes kærlighedsmantra og tror fuldt og fast på, at <3 er den eneste vej til en bedre verden, også selvom kærligheden blot praktiseres som emoji. Nu kan du hurtigt dele ud af din grænseløse love, og måske venter kærlighedsrevolutionen lige om næste update?

Anbefaling: Brug din kærlighed med måde, vi ved alle, at et hjerte smidt til højre og venstre hurtigt devaluerer sig selv, ligesom kæresten ikke er særlig vild med, at du går og siger ”jeg elsker dig” til alle mulige andre end ham/hende.

Haha

Her er det vigtigt at bemærke, at det ikke bare er en ”I’m smiling politely”-knap, men en direkte ”I’m wetting my pants-ruller-rundt-på-gulvet-og-græder-af-grin”-knap. Før har du brugt utrolige kræfter på at kaste hovedet tilbage og grine jordskælvsrystende over særligt videoer med katte, der kompulsivt kaster sig ned i kasser. Nu kan du lægge alle de besværligheder og fysisk krævende reaktioner på hylden og blot klikke på haha. Det forbrænder godt nok væsentlig færre kalorier, så planlæg evt. en ekstra ugentlig tur i træningscenteret.

Anbefaling: At græde af grin er naturligvis mest passende i intenderet morsomme sammenhænge og frarådes fuldstændig i tragiske situationer som sultende flygtninge eller mishandlede dyr. Man skal dog ikke undervurdere hahas satiriske funktion, fx vil den være meget anvendelig ved politiske skandaler som bilags- og ministerrod og i grupper som Danes for Donald Trump. Her kan den virke som et velplaceret retorisk svirp, uden du behøver at lægge nogen spidsfindig tankekraft for dagen.

Ked*

Du har altid haft svært ved at forholde dig til de oprigtige opdateringer om mistet kærlighed, dødsfald og verdens uretfærdigheder. At ’like’ en tragisk hændelse som fx et dødsfald er at gå over grænsen for enhver smagfuldhed, og du har derfor hurtigt scrollet videre i feedet, eller er blevet overvældet af følelser og skrevet en lang kommentar, måske endda en pb.

Anbefaling: Her er der ingen hjælp at hente; at ’kede’ et dødsfald er fuldstændig lige så usmageligt, og du må indstille dig på fortsat at leve i ubehaget ved livets katastrofer. Ked-knappen er melankolikerens Vred-knap, og du kan derfor bruge den i alle tilfælde, hvor du bliver mistrøstig på samfundets vegne over ligegyldigheder, fx når DSB igen aflyser tog pga. de uforudsigelige og helt breaking news-agtige vejrfænomener som sne, frost, varme eller regn.

* Facebook har på dansk oversat knappen til ”ked”, og allerede her vil enhver kritisk sprogbruger være mistænkelig over for, hvilken funktion den egentlig skal varetage.

Wow

Nej, det er ikke en forkortelse for World of Warcraft, selvom det utvivlsomt er et lige så basalt menneskeligt udtryk. For hvor moderne udråbet ”wow” end lyder, så stammer det faktisk helt tilbage fra skotsk i 1500-tallet, så føl dig ikke alt for meget med på noderne, når du klikker på de løftede øjenbryn ved fundet af endnu et ukendt havdyr som den selvlysende ninjahaj. Sagerne speges dog af, at wow både bruges som udtryk for overraskelse, typisk positiv, og misbilligelse, og heller ikke The Oxford English Dictionary kan hjælpe med at opklare den mere præcise betydning: ”Wow: An exclamation, variously expressing aversion, surprise or admiration, sorrow or commiseration, or mere asseveration” – det vil altså sige tæt på alle menneskelige grundfølelser …

Anbefaling: Wow kan du altså bruge ved alt fra opdateringer om, at din folkeskolekæreste lige har modtaget Nobelprisen, til udtryk for din misbilligelse af for få økologiske varer i dit supermarked. Vær ikke karrig med dine wows – hvis dine venner er dig positivt stemt, tolker de det rigtigt, og alle er glade; hvis de er dig negativt stemt, kan I få en lang diskussion om symbolets semiotiske betydning i kommentarfeltet – og så får vi alligevel brugt det gode, gamle skriftsprog, som jo trods alt er ret meget mere nuanceret end Facebooks 6 symboler…

More from Christel Sunesen

Retorikerens guide til Facebooks følelser

Hvis du føler dig overvældet over de mange nye måder at udtrykke...
Læs mere