Forfatterne spirer i Gellerup

De seneste år er der begyndt at spire et forfattervækstlag i Gellerupområdet nær Århus. Et netværk af forfattere, der er både dygtige og meget aktive, danske og udenlandske talenter, der dog ikke er særligt kendte – endnu.

Blokkens algegrå beton

For nogle er Gellerup kendt og berygtet for et ret negativt omdømme. Men bag det rå ydre findes nogle uslebne diamanter. Diamanter, der med deres kreative talenter udforsker og bidrager både visuelt, skriftligt og auditivt. Man kan sige, at Gellerup-området endnu ikke er blevet opdaget for dets mange smukke talenter.

Nogle af de talenter kan opdages i bogserien Små bjerge af beton (Jorinde & Joringel), som indtil videre rummer fem bøger om Gellerup. Alle forfatterne kommer fra Gellerup eller har boet der, bl.a. Hanne Højgaard Viemose, Lars Bo Nørgaard, Mads Mygind, Homam Mohammed Amin og andre unge fra skoler i området.

“En fyr på min alder står på parkeringspladsen ved bazaren
han ridser i en bil med en nøgle
da jeg passerer ham, siger han
bare rolig, det er min egen bil”
(Mads Mygind, “Jeg stiger på en bus ud af Gellerup”)

En anden af de mange talenter i Gellerup-området er forfatter Martin ”Tidsrøver” Nørgaard. Han debuterede sidste år med digtsamlingen Dagene løber halt (Forlaget Snepryd), og Gellerup-området er, hvor han har sit tilhørsforhold og sit liv.

“Nu kommer der regn
og skyer af bly
smelter min udsigt
falder i med blokkens
algegrå beton
og støber mit blik
til kalenderbladenes
æselører”

Martin har boet i Gellerup med sin familie i over fem år, og de er faldet godt til. ”Enten får man en forkærlighed for stedet, eller også gør man ikke”, siger Martin, der har set en mangfoldighed af tilflyttere komme og gå. Nogle bliver, men flere flytter hurtigt igen.

Serien Små bjerge af beton fra forlaget Jorinde & Joringel og Dagene løber halt fra Forlaget Snepryd.

Serien Små bjerge af beton fra forlaget Jorinde & Joringel, Emergens af Louise Bach &  Kaare Bergh og Dagene løber halt fra Forlaget Snepryd.

Netværk på kryds og tværs

Den åbenhed, der findes i Gellerup, ses blandt andet ved, at man mødes i grupper og på kryds og tværs af kulturer. Der findes et klart sammenhold hos dem, der tilhører stedet, og de har åbne arme over for udefrakommende. Sammenholdet inviterer både lokale foreninger, kirken, biblioteker, det lokale politi, storcentret m.fl. ind for at hjælpe med løsninger på problemer. Det tætte sammenhold og åbenheden bidrager alt sammen til, at området bliver endnu mere attraktivt.

De mange talenter i Gellerupområdet inkluderer også et forfatternetværk. Et forfatternetværk, der aktivt bidrager til samfundet med deres ord og kreativitet. Ikke fordi det er et officielt netværk, men blot et netværk hvor de lokale mødes og er kreative.

Vores lille landsby

Gellerupområdets infrastruktur er også under forandring. Store renoveringer og nye bygninger har betydet mindre kriminalitet end tidligere, og mange ser en positiv ændring i forhold til livet i Gellerup. Det er på rette vej, og det sociale og kreative sammenhold i Gellerupområdet bidrager til det.

”Grunden til, at der er så meget kriminalitet i lige netop dette område, kan være, fordi beboerne keder sig. Der findes f.eks. intet supermarked her,” siger Carl Luis Hvilsom, som oprindeligt kommer fra København, men er flyttet til et kollektiv i Gellerup, mens han studerer journalistik i Århus og skriver tekster om bl.a. Gellerup.

Som ung studerende kan det være svært at finde en bolig i Århus-området. Derfor valgte Carl Luis sammen med et par af sine venner at flytte sammen i et kollektiv i Gellerup. ”Jeg ved ikke, om jeg var flyttet hertil, hvis ikke jeg havde mine venner med, men jeg er faktisk blevet lidt vild med stedet. Det er ligesom vores lille landsby – og det får jeg lyst til at skrive om,” siger Carl Luis. Den unge københavner har bidraget med teksten ”Koriander med K” til Gellerups nye tiltag i samarbejde med 365TEKSTER, som udgiver tekster uden om bøger.

12039385927402753992126312452758594138184n
Carl Luis Hvilsoms tekst “Koriander med K”, skrevet og udgivet i forbindelse med ATLAS OVER AARHUS’ åbne skriveværksteder.

Et kreativt fællesskab

Gellerup Bibliotek har arrangeret forskellige initiativer for de skriveglade lokale borgere. Hver tredje lørdag i 2016 afholder biblioteket et skriveværksted i samarbejde med 365TEKSTER og ATLAS OVER AARHUS. På skriveværkstedet er der både danske og udenlandske forfattere, som vil hjælpe de deltagende skribenter med deres helt egne historier om Gellerup. Teksterne bliver til 365 historier, som bliver udgivet på de steder, historierne handler om, nemlig i Brabrand- og Gellerup-området. Projektet har allerede været meget populært og har tiltrukket mange spændende folk, der hver for sig har skrevet deres egne historier til Gellerup.

Forfatteren Louise Bach deltager også i 365TEKSTER, selvom hun for længst er fraflyttet Gellerup. ”Gellerup er sådan et åbent og hyggeligt sted, hvor alle kender hinanden,” siger Louise og fortsætter: ”Gellerup fascinerer mig, og jeg besøger tit stedet for at få inspiration til min skrivning.”

“Jeg lukker mig inde her
og forpupper mig i abstraktioner
frastødt af hverdagens klaustrofobiske intimitet
der fortrænger alle tanker i gyder, kældre, i skakter.”
(Fra Emergens af Louise Bach og Kaare Bergh)

Louise er et af de kreative individer, der har en forkærlighed for stedet, og derfor kigger hun forbi en gang imellem for få lidt inspiration til skrivningen. ”Det er så råt og anderledes, at man ikke kan undgå at bliver inspireret kreativt.”

Skrevet af
More from Nadja Joenson

Forfatterne spirer i Gellerup

De seneste år er der begyndt at spire et forfattervækstlag i Gellerupområdet...
Læs mere