Brasilien har verdensrekord i kejsersnit

Kejsersnit er blevet et modefænomen i Brasilien, selvom det medfører store sundhedsrisici for både mor og barn. Landets sundhedsvæsen slår nu alarm.

Over halvdelen eller hele 54 procent af brasilianske børn kommer i dag til verden ved kejsersnit, hvilket er ny verdensrekord. Det viser en rapport fra verdenssundhedsorganisationen, WHO. Til sammenligning er det i Danmark kun 21 procent eller knap hvert femte barn, som fødes ved kejsersnit.

Men kejsersnit skal som udgangspunkt kun anvendes i nødstilfælde under særligt komplicerede fødsler. Derfor anbefaler WHO, at andelen af kejsersnit bør ligge på omkring 15 procent. Kejsersnit er nemlig forbundet med store sundhedsrisici for både barnet og kvinden.

Ifølge WHO har børn undfanget ved kejsersnit ofte vejrtrækningsproblemer efter fødslen og større tilbøjelighed til at udvikle allergier, overvægt og diabetes senere i livet. Samtidig risikerer moren uheldige sammenvoksninger og problemer ved senere fødsler, herunder fosterdød.

Den kraftige stigning i kejsersnit har fået det brasilianske sundhedsvæsen til at slå alarm. I samarbejde med regeringen har man netop sat gang i en landsdækkende kampagne for at reducere antallet af kejsersnit. Regeringen er også i gang med et lovindgreb, som skal forbyde kejsersnit på offentlige hospitaler, med mindre det kan dokumenteres, at kejsersnit er absolut nødvendigt.

”Vi har alt for mange kejsersnit, og de skal bringes ned af hensyn til den enkelte mor og barnets sundhed. De mange kejsersnit er en trussel mod landets generelle sundhed og må ikke blive det normale,” udtalte en talsmand fra sundhedsvæsnet et pressemøde.

Men eksperter frygter, at endnu flere brasilianske kvinder vil få kejsersnit i fremtiden. Hovedparten af kejsersnittene finder nemlig sted på private klinikker, som regeringen ikke kan forbyde at foretage kejsersnit. Hele 84 procent af fødslerne på private klinikker sker ved kejsersnit.

Det hænger blandt andet sammen med, at der er opstået en myte om, at kejsersnit er moderne og bedst for alle parter, mens naturlige fødsler hører fortiden til. Det fortæller Paulo Menez, der er sociolog med speciale i sundhed, ved Sao Paulo Universitet.

”Kejsersnit har vundet indpas som den nye og bekvemme metode, der skånsomt bringer barnet til verden. Tendensen forstærkes af, at klinikker og læger ofte presser gravide kvinder til at vælge kejsersnit, fordi de kan tjene flere penge på det,” siger han.

Mange private fødeklinikker betaler lægerne pr. leveret fødsel. Derved tjener både fødselslægen og klinikken betydeligt mere på at foretage kejsersnit frem for naturlige fødsler. På klinikken i Liberdace har lægen Alvaro Clement, der står for Tatiane Gomez’ fødsel, bragt mere end 3.000 børn til verden. Langt de fleste er sket ved kejsersnit. På en normal vagt kan han bistå mellem nul og to naturlige fødsler. Men ved kejsersnit kan han nå op til otte fødsler på en vagt. Han afviser dog, at han decideret anbefaler kvinderne kejsersnit.

”Selvom jeg tjener mere på kejsersnit, lader jeg det være helt op til kvinden at bestemme. Men langt de fleste ønsker at betale for kejsersnit og derved undgå smerter og selv kunne planlægge rammerne,” siger Alvaro Clement.

More from Jonas Fruensgaard

Brasilien har verdensrekord i kejsersnit

Kejsersnit er blevet et modefænomen i Brasilien, selvom det medfører store sundhedsrisici...
Læs mere