Royal i det 21. århundrede

Royal i det 21. aarhundrede
Hvis action og vilde dyr er din stil bør du slå et smut omkring Kronprinsen af Dubais Instagram-profil. (screenshot fra @faz3)

Den royale danske sommer blev skudt i gang med Kongehusets minutiøst planlagte indtog på de sociale medier. Netudgaven har kigget på, hvordan det er gået og lavet en guide over royal online underholdning til dem, der måtte mene, at det digitale danske Kongehus ikke rigtigt fænger. Vi har undersøgt det kongelige Instagram og Facebook og fundet et par kongelige, som med stor sandsynlighed får din indre royalist frem.

Det gik ikke ubemærket hen, da Dronning Margrethe og resten af den danske kongefamilie i slutningen af maj kom på de sociale medier, nærmere bestemt Facebook og Instagram. Med et billede af Dronningen taget af selveste Kronprins Frederik og en kort velkomstvideo, af Majestæten, der bevæger sig rundt i sit hjem, rykkede det danske kongehus et skridt nærmere befolkningen. Indtoget på de sociale medier vakte stor begejstring for mange, der var hurtige til at byde kongefamilien velkommen på Facebook:

Kun få af de mange kommentarer udtrykker skepsis over for Kongehusets nye tiltag, men uanset hvad man måtte mene om det danske monarki og dets tilstedeværelse på de sociale medier, må man sige, at de er kommet godt fra start.

På blot tre måneder har de fået over 95.000 likes på Facebook og mere end mere end 59.000 følgere på Instagram. Til sammenligning er det svenske kongehus nået op på ca. 458.000 likes på Facebook og 201.000 følgere på Instagram siden de kom på i 2011.

Om Kongehusets indtog på de sociale medier virkelig betyder, at kongefamilien rykker tættere på befolkningen, kan nok diskuteres. Måske giver det dem blot endnu mere kontrol over, hvilke begivenheder, der får mediernes og befolkningens opmærksomhed, når de selv sørger for at dele billeder fra diverse begivenheder så ofte som de gør. Det gør det let for folk at dyrke de historier, der bliver delt via Kongehusets egne kanaler frem for dem, der bliver delt af sladderbladene.

I længden er det dog trods alt sladder, fest og farver, der vækker størst interesse og lige nu er det primært billeder og videoer fra officielle besøg og opgaver, der præger Kongehusets Facebook- og Instagram-profiler. Det bliver det sandsynligvis ved med at være, men man kan håbe på, at der med tiden bliver åbnet op for flere private billeder og bag om scenen-øjeblikke.

I mellemtiden er der heldigvis et hav af andre muligheder for at få sin royale nysgerrighed stillet. Der er nemlig mange måder at være kongelig på på de sociale medier.

Fra party-prinsesse til projektleder og mor

Både det norske og det svenske kongehus har officielle Facebook-sider, der minder meget om den danske. Men i Sverige har kongefamiliens yngste datter, Prinsesse Madeleine også sin egen profil. Med et ry som festglad og forkælet og en brudt forlovelse oven i hatten, var prinsessens popularitet i 2010 ikke særlig høj. I 2012 fik hun så sin egen Facebook-side, hvor hun gør reklame for sit arbejde som projektleder for World Childhood Foundation, der er grundlagt af hendes mor, Dronning Silvia. Ud over at gøre reklame for sit job og organisationen, deler hun rigtigt mange billeder fra sin hverdag og særligt af sine børn, toårige Prinsesse Leonore og etårige Prins Nicolas. Med over 30.000 likes af et billede af Prins Nicolas på sin ét-års fødselsdag taler det for sig selv, hvor stort et hit de nuttede børnebilleder er blandt prinsessens følgere. Og i modsætning til andre kongeliges forsøg på at være personlige, får man faktisk indtryk af, at det er prinsessen selv, der er bag tasterne på profilen, og det gør det interessant at følge med.

’A mum and a wife with a really cool day job’

Selvom absolut intet er overladt til tilfældighederne, når det kommer til Dronning Rania af Jordan, er det alligevel spændende at følge hende på Instagram. Et PR-team med styr på alt sørger for, at hendes konto er fyldt med den perfekte blanding af karriere og privatliv. Her er lækre billeder af Dronningen, der møder andre royale, giver taler eller besøger ét af de mange projekter, hun er tilknyttet, billeder af Dronningen sammen med sin mand, Kong Abdullah, og billeder af både Dronningen og Kongen i mere afslappede omgivelser sammen med deres fire børn. Dronningen har ovenikøbet sin egen geniale tagline, der præcist beskriver, hvad indholdet på hendes sociale medie-profiler skal vise: ’A mum and a wife with a really cool day job’. Dronning Rania og Kong Abdullahs ældste søn, 22-årige Kronprins Hussein har i øvrigt også en Instagram-profil, der er værd at følge, hvis man gerne vil vide, hvordan livet ser ud for en kommende konge af Jordan.

نحتاج لتغيير طريقة تفكيرنا حول الأشياء التي اعتقدنا أننا نعرفها، وللشجاعة من أجل العمل مع أناس شعرنا تجاههم بالريبة… لتكن هذه فرصتنا للعمل بطريقة غير اعتيادية. وبناء تحالفات جديدة وشجاعة بين صداقات منسيّة وأعداء قدماء، وموارد غير مستثمرة. لتكن هذه فرصة للقادة السياسيين أن يجعلوا من محاربة الارهاب أولوية وان يتوحدوا. وعلى رجال الدين أن يتفقوا ويتوحدوا، وعلى الشعوب حول العالم أن تدرك ما الذي على المحك وتتوحد #الأردن #حب_الأردن #روما #ايطاليا We need a new way of thinking. Namely: courage to change our minds about things we thought we knew. Courage to work with people of whom we were once suspicious… So let this be an opportunity for business unusual. For bold coalitions between lapsed friends, old foes and untapped resources. For political leaders to prioritize this fight…and unify. For religious leaders to seek consensus…and unify. For people to understand what’s at stake…and unify #Jordan #LoveJO #Rome #Italy

A photo posted by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Vovepels, kronprins, digter og eventyrer

Hvis action og vilde dyr er mere din stil bør du slå et smut omkring Kronprinsen af Dubais Instagram-profil. Hans fulde navn er Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, men på Instagram går han under sit noget kortere kunstnernavn Fazza. På Fazzas profil er der ikke lagt skjul på, at det giver en kæmpestor økonomisk frihed at være Kronprins af Dubai. Det betyder tid og plads til både faldskærmsudspring, ørkenrally, snorkling og at have små babytigere og -løver i stuen og kronprinsens Instagram-profilen er fyldt med billeder fra alle disse eventyr. Fazza er dog ikke blot til de vilde og voldsomme ting. Han bruger også tid på at skrive digte, hvilket han har lært af sin far, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Kronprinsen har skrevet digte siden han var barn. Desværre er ingen af dem oversat fra arabisk, men du kan høre ham læse op i denne Youtube-video.

What we think, we become! @XDubai #spartanrace 26.2.2016

A photo posted by Fazza (@faz3) on

My Ghost 5.3.2016 #ghost ?

A photo posted by Fazza (@faz3) on

De tre musketerer

Det britiske kongehus er ikke til at komme udenom, men selve kongehusets Facebook-side er ikke specielt interessant at følge. Det havde det måske været, hvis Dronning Elizabeths mand, 95-årige Prins Philip, havde stået for at administrere den. Den aldrende herre er nemlig berygtet for sin skarpe tunge, upassende og politisk ukorrekte kommentarer. Det sker ikke sjældent, at han får folk til både at krumme tæer og grine højt. Fx da han sagde til den daværende diktator af Paraguay, General Stroessner, at ”det er en fornøjelse at være i et land, der ikke regeres af dets folk”, eller da han mødte en 13-årig håbefuld astronaut og sagde ”det vil nok være godt for dig at tabe dig lidt”. Om sin egen datter Prinsesse Anne har han sagt: ”Hvis ikke det er noget, der prutter eller æder hø, er hun ikke interesseret”.

Men når man nu ikke kan få Prins Philips kommentarer i sit Facebook-feed, kan man i stedet kigge lidt på den yngre generation af britiske kongelige. På @kensigtonroyal, kan man følge med i hvad Prins William, Kate og Prins Harry har gang i. Her er der også billeder af nuttede børn og fra diverse officielle pligter og arrangementer. Man kunne godt ønske sig lidt mere action og folkelighed, men når man er barnebarn af en monark og bror til den kommende konge af Storbritannien, går den slags ikke. Det lærte Prins Harry på den hårde måde, da han måtte lukke sin personlige Facebook-profil i 2012. Han havde ellers forsøgt at være anonym og havde oprettet profilen under navnet Spike Wells. Spike lignede imidlertid Prins Harry voldsomt, og da en række nøgenbilleder af prinsen fra en fest i Las Vegas begyndte at florere, var det slut med de digitale udskejelser. Heldigvis er der andre royale, der får lov at være lidt mere festlige på de sociale medier.

A humbling experience at the 5000 Poppies Garden @The_RHS #RHSChelsea #chelseaflowershow

A photo posted by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

De royale festaber

I Monaco kan man godt få lov at være sig selv på Instagram, selvom man er barnebarn af en monark. Det hjælper god nok lidt, at man ikke bærer titlen prins, eller prinsesse og det gør Pauline Ducruet ikke. Pauline er datter af Prinsesse Stéphanie og barnebarn af ikonet Grace Kelly. Hendes Instagram-konto er én stor fest og fyldt med farverige billeder af Pauline og vennerne til diverse vilde begivenheder og på ferier, som de fleste af os dødelige skal spare sammen til længe for at få råd til.

CRAY – CRAY ? @juliapittorino @alicedupont @giuliamazzo ❤️

A photo posted by Pauline Ducruet (@paulinedcrt) on

All we do is Do labin' ?? #COACHELLA #cantstopwontstop #DOLAB @maximegiaccardi @nicolassuissa @cam_bibi

A photo posted by Pauline Ducruet (@paulinedcrt) on

New ride ! JK !! ✌?️❣ #roadtrip #australia #middleofnowhere #theyseemerollin #theyhatin

A photo posted by Pauline Ducruet (@paulinedcrt) on

I samme dur som Pauline finder vi 19-årige Prinsesse Maria-Olympia eller bare Olympia, som hun bliver kaldt. Olympia er barnebarn af den tidligere Kong Konstantin og Dronning Marie af Grækenland, så det kan diskuteres, hvorvidt hun egentlig kan betragtes som prinsesse, når nu Grækenland ikke længere er et monarki. Der er dog ingen tvivl om, at hun er en prinsesse af Instagram. Olympia har over 91.000 følgere og hendes profil flyder over med smarte designerkjoler, cool venner, fester og sjov med familien.

Goldfinger | @michaelkors

A photo posted by olympiagreece (@olympiagreece) on

Let's just call this shapes

A photo posted by olympiagreece (@olympiagreece) on

?? @achi_of_greece

A photo posted by olympiagreece (@olympiagreece) on

Dragekongen og Dragedronningen

I den mere stille og rolige ende finder man Jetsun Pema, Dronningen af Bhutan. Hun er gift med Kong Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Oversætter man Kongen og Dronningens bhutanesiske titler direkte (Druk Gyalpo og Druk Gyaltsuen) betyder det Dragekongen og Dragedronningen. Landet er lille og ikke særligt kendt. Derfor hører man heller ikke meget om verdens yngste kongepar, der fik en søn i begyndelsen af februar i år. Men på Dronningens Instagram-profil kan man få et lillebitte indblik i det royale pars liv. Her er billeder af dragekongen og -dronningen til officielle begivenheder i farveriger templer sammen med deres søn i en frodig majsmark, til møder med befolkningen og ude i de bjergtagende bhutanesiske landskaber. Billederne er ubeskriveligt smukke og værd at bladre igennem uanset, hvor lidt royalist man er!

10 April 2016, Chari: His Majesty The King offered 6 sandalwood boxes to the Chari Monastery. The sandalwood boxes will be used to store the precious relics in the monastery, including the treasures of Zhabdrung Ngawang Namgyel. His Majesty personally carried one of the 55-kg boxes up to the monastery, which is located on a hill in Dodeyna, about an hour's walk from the road. The Tshugla Lopen of the Zhung Dratshang said that the act of a King Himself carrying an object which would be used for such a holy purpose, was in itself a most sacred and extraordinary event– one which would accumulate great merit and bring immense benefit to the people and country. The Chari Monastery was among the first monasteries built in Bhutan by Zhabdrung Ngawang Namgyel in the 17th Century, and it was from here that he established the Drukpa Monastic order in Bhutan. The Zhabdrung spent several years in retreat at the monastery during his lifetime. #Bhutan #KingJigmeKhesar #ChariMonastery #Zhabdrung #blessed

A photo posted by Her Majesty Queen Jetsun Pema (@her_majesty_queen_of_bhutan) on

Kun for sjov

Hvis det bliver en tand for seriøst med alle de ægte royale, byder nettet heldigvis også på en masse mere useriøse sites, hvor man kan more sig kongeligt. Normalt fremstår den britiske Dronning Elizabeth meget korrekt, måske sågar en anelse stramtandet, men på parodikontoen @Queen_UK på Twitter findes en anden slags britisk dronning. Én mere ærlig slags, der ikke går af vejen for at sætte de britiske politikere på plads og holder af at fejre ’Gin o’clock’ hver dag kl. 17. På zverige.com/kingkong/ har nogen gjort os den tjeneste at photoshoppe nogle helt specielle hatte ind på billeder af Sveriges Kong Carl Gustaf. Det er gjort ganske flot, og det er svært ikke at trække på smilebåndet, når man scroller igennem billederne. God fornøjelse.

More from Rikke Oberlin Flarup

Royal i det 21. århundrede

Den royale danske sommer blev skudt i gang med Kongehusets minutiøst planlagte...
Læs mere