Hvem ejer byen?

Det nyeste afsnit af arkitekturpodcasten BYLYD forener hele to af Netudgavens tidligere By&Rum-redaktører. Tobias Moe er vært og redaktør for BYLYD, og Kasper Lægring er en af de to debattører, der diskuterer ejerskabet til byen – hvem ejer grundene, hvem forvalter dem, og kunne det gøres anderledes. Ifølge Kasper har ejerskabskonstruktioner som By&Havn været med til at skabe en “boligfanatisme” i de nye områder af København, hvor der til gengæld er alt for få andre funktioner og udtryk i bygningsmassen. Den anden debattør i studiet er Socialdemokraternes boligordfører, Kaare Dybvad, der melder hus forbi og kalder kritikken fra Kasper og andre ligesindede ‘akademikere’ for uprioriteret.

Derudover besøger BYLYD Københavns nye byudviklingsområde i Nordhavn, hvor byrådgiver Søren Møller Christensen beskriver, hvordan ejerskabskonstruktionerne påvirker byens og byrummenes kvalitet. Han siger blandt andet:

“Problemet i nogle af de områder, vi bygger nu, det er, at der bare er boliger overalt. Jeg savner undtagelserne. Det kan være at bevare noget gammelt og historisk, som diskussionen har kredset om på Vesterbro. Det kan også være, herude i Nordhavn, at man tager nogle af de smukkeste steder og fx planter en skov i stedet for at bygge boliger.”

Hvad mener du? Skal byudviklingen være en pengemaskine, eller er den til for at sikre rum til fællesskab? Lyt med her og bland dig i debatten på facebook.

BYLYD er udgivet i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og støttet af Dreyers Fond.

Skrevet af
More from Tobias Moe

BYLYD på flugt

Den nye udgave af podcasten BYLYD tager et fysisk greb om flygtningekrisen...
Læs mere