De nye, de gamle og fuldtidsdukken

Deltagerne i årets Melodi Grand Prix Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1

Den danske underholdningspresse var mødt talstærkt op i DR Koncerthuset, da Danmarks Radio torsdag løftede sløret for, hvem der skal dyste mod hinanden til årets Melodi Grand Prix i Jyske Bank Boxen i Herning 25. februar og dernæst repræsentere nationen til 2017-udgaven af Eurovision Song Contest i Ukraine i maj.

Og der blev fra DR og underholdningschef Jan Lagermand Lundmes side ikke lagt skjul på, at denne gang skulle de forrige års syngende musikalske lussinger ændres til succes. For Danmark skal hele vejen til finalen, når slaget skal stå senere på året i den Ukraines hovedstad Kiev.

Netudgavens musikredaktion var endnu engang kravlet ned fra 1970’er-rockens elfenbenstårn, og begav sig ud på en af folkelighedens helligste arenaer. Familien Danmark-pop og den korteste vej til musikalsk glemsel, ja, fordomme skortede det bestemt ikke på fra vores side. Det var, som da vi dækkede P3 Guld, endnu en udebane, der skulle erobres.

Så der sad vi, med notesblokkene klar og ventede på de kommende Grand Prix-stjerner, alt imens en blød spansk udgave af Gloria Gaynors gamle discohit I Will Survive fungerede som ventetone.

Stjerner og novicer

Førstegangsdeltageren Ida Una. Foto: Klaus Thodsen

”De 10 solister er blevet udvalgt af seerne, af medlemmer af musikbranchen og af en jury fra DR,” fortalte Grand Prix-kommentatoren, Ole Tøpholm der også kunne løfte lidt af sløret for, hvordan man fra dansk side ville indkassere finalebilletten.

Alle sange er gennemtestet af flere sangere, og eksperterne er i sidste ende blevet enige om, at lige netop disse 10 solister, er de bedste til de 10 udvalgte sange. Den tidligere X-Factor-vinder, Thomas Ring, har som den eneste selv skrevet og komponeret sang og musik, mens de resterende ni er skrevet af forskellige grupper komponister.

Flere af solisterne har tidligere været igennem møllen til store sang-konkurrencer. Udover de hjemlige X-Factor deltagere kan nævnes fuldtidsdukken Sada Vidoo, der fik en del opmærksomhed, da hun stillede op i den britiske udgave af X-Factor. Dansk-australieren Anja Nissen løb med sejren i den australske udgave af The Voice, og svenske Johanna Beijbom som har deltaget som korpige for både Sverige, Malta og Georgien.

En af de helt uprøvede solister, der stiller op i Grand Prix-feltet er den 19-årige sønderjyde Ida Una, der som musiker er et ganske ubeskrevet blad.

”Jeg har spillet i et par små bands, og optrådt lidt sammen med min kæreste. Så jeg blev megastolt, da jeg blev spurgt om jeg ville synge en af sangene. Jeg havde jo ikke selv søgt ind,” lød det fra den unge sangerinde som til daglig læser på HF, og som er blevet opdaget af sangskriverparret Peter Bjørnskov og Lene Dissing, efter at have lagt videoer op på sociale medier, hvor hun synger og spiller diverse covernumre.

“Jeg vil gerne satse på musikken. Det er nok mest for mine forældres skyld, at jeg tager HF. For at have en plan B. Men, en plan B fungerer ikke rigtigt for mig,” udtalte hun selvsikkert.

Et show som deler vandene

Melodi Grand Prix er den af de ting som folk ofte elsker eller elsker at hade. Det er nemt at gennemskue hvem der hader showet. Det er selvsagt kultureliten, men hvem er så Melodi Grand Prix’ kerneseere? Hvem er det, der køber billet til showet, eller holder store Grand Prix-fester for at fejre aftenen?

For 30-40 år siden var der ikke mange, heller ikke i DR, som sagde højt, at de elskede Melodi Grand Prix

Annemette Kirkegaard er lektor, ph.d. ved Musikvidenskab på Københavns Universitet og har beskæftiget sig indgående med Melodi Grand Prix.

“Man kan ikke sige entydigt hvilke typer mennesker, der ser Melodi Grand Prix. Det rammer ret bredt. Nogle har showet som en familietradition, man mødes om hvert år. Nogen siger dog, at det er lidt større i Jylland end det er på Sjælland”, fortæller hun.

Annemette Kirkegaard fortæller desuden, at kulturelitens foragt for det folkelige show er en helt klassisk historie, som er set før.

“Melodi Grand Prix startede som en schlager-festival og den genre har altid været ugleset hos kultureliten. Så på den måde hænger diskussionen om Melodi Grand Prix sammen med diskussionen om dansktoppen,” fortæller hun.

Kærlighed til showet

Den svenske deltager, Johanna Beijbom.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Den svenske deltager, Johanna Beijbom.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

2017-udgaven af Melodi Grand Prix bliver på flere måder et jubilæum. Det er 60 år siden, at den første udgave konkurrencen første gang løb af stablen herhjemme, hvor Gustav Winckler og Birthe Wilke løb med sejren med sangen Skibet Skal Sejle i Nat.

Årets værter er skuespiller Johannes Nymark og Annette Heick, som i den grad er vokset op med sangkonkurrencen som en del af Heick-dynastiet, der har leveret et utal af sange gennem årene.

Hun er glad for, at DR med tiden har omfavnet Melodi Grand Prixet.

“For 30-40 år siden var der ikke mange, heller ikke i DR, som sagde højt, at de elskede Melodi Grand Prix,” lød det fra hende, som opfølger til underholdningschefens indledende kærlighedserklæring til showet.

De 10 sange bliver endeligt offentliggjort 20. februar, en lille uges tid inden det store show finder sted 25. februar i Jyske Bank Boxen i Herning.

More from Klaus Thodsen og Emil Vendelbo Johansen

Liste: Tre festivaler uden camping og urinstøv

Selvom vi her på Netudgaven bare knuselsker astmafremkaldende urinstøvkyer, tilmudrede soveposer og...
Læs mere