Gagas skjulte budskaber

Søndag nat (dansk tid) blev det endnu en gang tid til den helt store februartradition, nemlig Super Bowl-finalen. En sportstradition der bliver set af over 100 millioner mennesker og er kendt for det enorme ”over-the-top” underholdende halftime show, hvor kun de bedste af de bedste musikalske kunstnere får lov at optræde.

Med det enorme seertal har det berømte NFL Halftime show ofte været brugt af kunstnere til at provokere eller chokere. Du husker måske M.I.A.’s meget omtalte langefinger fra 2012, eller måske Janet Jacksons blottede højre bryst i 2004.

I år havde seere og publikum fornøjelsen af at opleve Lady Gaga og der var da også lidt mumlen i krogene om, hvorvidt hun ville bruge sin skærmtid på at komme med politiske budskaber. I The Washington Post har man efterfølgende kunne læse, at Lady Gaga undgik politisk provokation under sin optræden. Spørgsmålet er bare om Gaga virkelig ikke på nogen måde fik inkorporeret en form for politisk statement? Denne artikel er et forsøg på, gennem en analyse af trackliste, lysshow og koreografi, at finde frem til Lady Gagas skjulte politiske budskaber.

Musikalsk billede på et splittet USA

Lady Gaga starter sin optræden med en mini-medley bestående af to sange. Dette henholdsvis den patriotiske sang ”God Bless America” fra 1918, skrevet af Irving Berlin og ”This Land Is Your Land” af protestsanger Woody Guthrie. En meget tydelig politisk markør af, hvordan USA er i disse dage, under en måned efter Trumps indsættelse som ny præsident. Et, altså, meget splittet USA, hvor patriotismen er blomstret med en voldsom fornyet kraft og dennes ligeså store modspiller, i form af modstanden mod indrejseforbud, samt en holdning om at USA tilhører alle.

Under denne showstart, som mest af alt minder om et dybfølt nationalsangs-øjeblik, danner himlen over Gaga et stjernebillede af det amerikanske flag, hvorefter hun kaster sig ud fra taget og ned på en opsats, som er en del af scenen. Her udbryder hun ordene ”Over the edge”, stiller sig i en power positur og har et alvorligt ansigtsudtryk, hvorefter tonerne fra “Pokerface” får publikum til at gå amok og Gagas egentlige show begynder for alvor.

Standhaftigt pokerfjæs

At lægge ud med ”Pokerface” er, for undertegnede, særligt bemærkelsesværdigt, både eftersom ordene ”Can’t read my/can’t read my/no he can’t read my pokerface (she’s gonna let nobody)” indgår og som er tegn på, at Gaga har skjult sine politiske budskaber. Ikke nok med det, lyder blandt andet også ordene: ”I’ll get him hot/show him what I’ve got”, fra den energiske sangerinde, der samtidig, på akrobatisk vis, drejer rundt i luften i den sele hun stadig hænger i. Denne fritsvævende koreografi kan ses som et symbol på Gagas frihed til at bevæge og ytre sig frit, hvor der ikke er nogen der kan holde hende tilbage. I dette øjeblik har hun magten.

”Pokerface” bliver efterfulgt af de genkendelige toner fra ”Born This Way”. En sang der først og fremmest hylder folks forskellighed og særligt LGBT+-miljøet. En af de minoritetsmiljøer, som Lady Gaga er kendt for at støtte og som blandt andet står til at miste en del rettigheder og udsat for en voldsom diskrimination under Trumps lederskab. Derudover kan denne sang, i kølvandet på Trumps nylige indrejseforbud, ses som en kommentar på, at vi alle er født lige uanset race, seksualitet, køn og religion, samt at vi skal acceptere og respektere hinanden, som det udtrykkes senere med ordene ,”No matter black, white or beige/Chola or orient made/I’m on the right track, baby/I was born to be brave”.

Fra frustration til opfordring om at holde hovedet højt

Fra ”Born This Way” ledes vi videre gennem track listen til ”Telephone”. En sang der måske umiddelbart virker malplaceret i forhold til denne ”protestperformance”. I denne forbindelse repræsenterer den frustrationen blandt Trump-modstandere. Det høres da Gaga blandet andet synger ”Stop calling/ stop calling/ I dont wanna talk anymore”, men ses samtidig også i koreografien, hvor hun prøver at slippe fri fra den store sortklædte mand, der med et fast greb bærer rundt på hende, samtidig med at han ryster hende. Altså en følelse af at være låst fast og frustreret over at blive ved med at høre på endeløs ævl, uden egentlig at kunne stille noget op.

Følelsen af frustration og rastløshed bliver dog på sin vis forløst i sangen ”Just Dance”. Hvor håbløsheden opløses og et spinkelt håb om mod bliver plantet. ”Just dance, gonna be okay”, alt skal nok blive godt igen, så længe modet og humøret holdes oppe.

”We’re here to make you feel good”

Efter ”Just Dance” sætter Gaga sig ved sit klaver. Publikummet tættest på scenen har alle lamper der har et varmt, gult lys. Publikum begynder at gå rundt om scenen, så det mest af alt minder om et fakkeloptog. Imens siger Gaga, ”America. World. How are you doing tonight? We’re here to make you feel good. You wanna feel good with us?” Hvorefter hun synger ”Million Reasons” fra hendes seneste album Joanne. Et album der for alvor hylder den meget traditionelle amerikanske country genre. Det er tydeligt at Gaga ikke vil skabe en unødvendig og direkte provokation, men gennem sin performance derimod ønsker at samle og forene publikum og seere om musikken i de 13 minutter hendes show varer. ”Million Reasons” beskriver kort sagt, hvor nemt det nogen gange kan føles at give op, men at dette aldrig er vejen frem. Dermed en indirekte opfordring til at fortsætte modstanden mod Trump, uanset hvor sort det ser ud.

Det hele kulminerer i showets sidste sang ”Bad Romance”, hvor både Gaga og alle hendes dansere er klædt i hvidt fra top til tå og har placeret sig i midten af scenen, der er oplyst i en stærk rød farve. Under omkvædet veksler publikums lamper mellem skiftevis at blinke rød og blå, på en måde hvor de til sammen danner røde og blå streger.

Efter omkvædet skifter lamperne mellem kun at være blå og uden lys, samtidig med at publikum skiftevis tager lamperne op over hovedet og ned igen, så de danner striberne i det amerikanske flag. Hele denne seance vises fra oven og scenen lyser rød og er inddelt i små felter, hvor Gaga og hendes dansere alle er placeret i hver deres felt, så de symboliserer stjernerne i det amerikanske flag. De amerikanske nationalfarver lyser op gennem lampemængden for til sidst at blinke i alle regnbuens farver.

Lady Gaga er en exceptionel performer og kunstner og leverede et fremragende show, både for dem der opfangede hendes skjulte budskaber, men så sandelig også for dem, der bare så det som ren underholdning. Lady Gaga er helt igennem gennemført i alt hvad hun laver og det er en fornøjelse at se, hver gang hun optræder, for der er aldrig noget der er overladt til tilfældighederne.

Se hele showet her:

https://www.youtube.com/watch?v=txXwg712zw4&feature=player_embedded

More from Sebastian Lundqvist

Poesipuls #1 Menneskedyrs sympati med andre levende væsner

Menneskedyrs sympati med andre levende væsner af Ida Monrad Graunbøl Økopoesi og...
Læs mere