The Beatles’ mange dødsfald

Adskillige konspirationsteorier er gennem årene opstået om The Beatles. Foto: Linda McCartney

I disse tider med fake news, alternative fakta og konstant fygende konspirationsteorier, har vi taget et kig tilbage til en tid, hvor befolkningens fantasi var mindst lige så livlig, som den er i dag.

For omkring 50 år siden var The Beatles musikverdens ubestridte konger, og som det ofte er, når mennesker bliver så kendte, som det var tilfældet med de fire Liverpool-drenge, så følger de mere tvivlsomme, men ikke desto mindre sejlivede, rygter lige i hælene.

Blandt de mange rygter, der for evigt vil klæbe til The Beatles, er de mange teorier omkring, hvem og hvor mange af de originale medlemmer af bandet, der afgik ved døden, inden de fire officielt gik hver til sit d. 10. april 1970. Få et indblik i nogle af dem her.

Paul McCartneys mange dødsfald

”Macca” er nok den Beatle, der har flest konspirationsteorier klæbende til sit navn. Utallige historier florerer omkring, hvordan han døde op til flere gange i løbet af bandets levetid, hvoraf nogle er mere velkendte end andre.

På det berømte cover til mesterværket Abbey Road fra 1969 ses bandet komme gående over fodgængerfeltet udenfor Abbey Road-studiet. Paul McCartney ses barfodet på asfalten, hvilket nogle så som bevis på, at han var afgået ved døden, og erstattet af en dobbeltgænger. Teorien var, at John Lennon, der gik forrest, var klædt som en præst helt i hvidt. Ringo Starr skulle være klædt som en bedemand, og George Harrison som en graver. McCartney, lige efter Lennon, skulle efter sigende være klædt som et lig, i jakkesæt og uden sko.

Det ikoniske cover til Abbey Road. Foto: Apple

På samme pladecover ses i baggrunden en VW Bobbel med den, ifølge nogle, afslørende nummerplade ”LMW 28IF”. Dette skulle være en henvisning til, at McCartney ville være fyldt 28 år inden pladens udgivelse, hvis han ikke var død. Til trods for, at han i virkeligheden kun var 27 år, da pladen udkom. Samme teori nævnes af flere kilder også om John Lennon, der ville være fyldt 29 år kort efter Abbey Roads udgivelse.

Men allerede flere år tidligere, var ideen om, at McCartney var død blevet en del af historien om The Beatles. Den ikoniske plade Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band fra 1967 er ifølge konspirationsteorierne proppet med beviser på McCartneys død. Allerede på åbningsnummeret præsenteres McCartney som ”the one and only Billy Shears”, hvilket nogle ser som bevis på, at The Beatles selv annoncerer, at McCartney er død, og blevet erstattet af en vis Billy Shears, der efter sigende skulle have vundet en look-a-like-konkurrence. Yderligere ”bevis” ses i sangen A Day in Life, hvor teksten bl.a. lyder ”He blew his mind out in a car”, der henviser til teorierne om, at McCartney er død enten ved selvmord eller i et trafikuheld.

Derudover er der også coveret til Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, hvor der i nederste højre side ses en blomsterdekoration, der har en vis lighed med McCartneys bas. Dette skulle indikere endnu en henvisning fra bandet om hans død. John Lennon forklarede senere, at det var en hilsen til den afdøde ex-Beatle Stuart Sutcliffe, bandets første bassist, der døde inden The Beatles fik deres gennembrud.

Den nye John Lennon

Til trods for, at den engleøjede Paul McCartney løb med de fleste dødsteorier, er de tre andre også døde 1960’erne, ifølge flere teorier.

På coveret til Help! fra 1965 vil mange tro, at bandet skriver ordet ”help” med semafor-tegn(med signalflag, red.). Det passer dog ikke, for efter at have set resultatet, brød ingen af de fire sig om billedet rent grafisk. I stedet endte de med at skrive NUJV, hvilket endte som cover. Dette satte med det samme gang i ny spekulation; nemlig at John Lennon var død. Teorien var, at bandets semafor-tegn stod for New Unknown John Vocalist, og sås derfor hos nogle som et bevis for Johns død, og at også han var blevet afløst af en look-a-like.

På coveret til Help! skrev medlemmerne NUJV med semafor-tegn. Foto: Parlophone.

På pladen Revolver fra 1966 synger John Lennon ”I know what it’s like to be dead”, hvilket han ganske rigtigt ville vide, hvis han var død allerede inden Help! udkom året forinden.

Harrisons kistesøm

Teorierne omkring George Harrison er knap så mange som Lennon og McCartney, men ikke desto mindre har det krævet både fantasi og øje for detalje at finde på dem. På coveret til A Hard Days Night ses Harrison som den eneste på et billede med ryggen til kameraet, hvilket indikerer, at han har vendt ryggen til livet, og som den eneste med en cigaret, hvilken ifølge teoretikerne skal ses som et kistesøm.

På coveret til singlen Long Tall Sally er Harrison den eneste, der har en læderfrakke på, i modsætning til de tre andre, der er ens klædt. Dette opfattede nogle som et tegn på, at bandet ville vise, at der var kommet en ny Harrison ind i bandet.

Ringo var den første

Og så er der selvfølgelig Ringo Starr, der som altid må tage prisen som den mindst profilerede. Til gengæld fik han æren af at være den første, der efter sigende skulle være død. Første gang allerede i 1963, da The Beatles kun lige var påbegyndt deres fantastiske succes.

Coveret til singlen Long Tall Sally satte gang i spekulationerne om George Harrisons død. Foto: Parlophone.

På coveret af With The Beatles fra 1963 er Ringos ansigt ikke på linje med de tre andre, hvilket ifølge nogle kun kan ses som et tegn på, at han var død allerede her. I forbindelse med denne teori, er der den ganske fantastiske forlængelse, nemlig, at den førnævnte Billy Shears i virkeligheden erstattede Ringo, og ikke Paul McCartney. Vel at mærke den udgave af Ringo, der tog over efter den originale Ringo, der døde i 1963. Da det er Ringo, der synger ”With a Little Help From My Friends” efter introduktionen af Billy Shears på Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band anser nogle ham derfor for at være afløseren til minimum én udgave af Ringo.

Det vil være synd at sige, at vi her har taget alle teorier om John, Paul, George og Ringos mange fantasifulde dødsfald med. Så meget plads har vi ganske enkelt ikke. Men har man mod på selv at udforske internettets mange herligheder, er det en sand guldgrube af uendeligt mange teorier om dødsfald, skjulte meddelelser, religiøse motiver og selvfølgelig masser af referencer til forskellige former for narkotika.

 

Skrevet af
More from Klaus Thodsen

Skal monarkiet stødes fra tronen?

De har regeret fra tronerne på landets store slotte i mere end...
Læs mere