X-Factor: Drømmen er dit eget ansvar

X-Factor har været en seersucces siden 2008. Foto: Klaus Thodsen

Hvis man ynder at bruge ordet ”fadbamse” om sin øl i glas, så er man pr. automatik udelukket fra det gode selskab i rigtig mange sammenhænge. På samme måde er det, hvis man siger, at man elsker at se X-Factor, så er man også udelukket fra det musikinteresserede miljø rigtig mange steder. Sådan er det, og sådan vil det formentlig blive ved med at være, så længe Danmarks Radio fortsætter produktionen.

X-Factor er og bliver elsket og hadet, men ligegyldigt hvor meget det ene segment korser sig over det andet, så ligger én ting fast: X-Factor er og bliver en kæmpe succes. Mellem en og halvanden million seere følger troligt med uge efter uge, når landets håbefulde, talentfulde og knapt så talentfulde, sangfugle kæmper om at nå helt til tops i konkurrencen, der har kørt siden 2008.

Når spotlyset slukkes

Iklæder man sig de historiske briller, og ser nærmere på, hvordan det er gået landets talentshowsdeltagere, når tv-studiets kulørte lamper er slukket, er det dog så som så med succeshistorierne. Langt de fleste er røget ud i glemslens mørke, og kun enkelte har kunnet holde fat i en musikalsk karriere.

Årets deltagere og dommere i X-Factor. Foto: Klaus Thodsen.

”Helt grundlæggende, så er dem, der klarer sig langt, dem der vil det mest. Ikke bare dem, der kan. Talent har den forpligtelse, at man skal gøre noget ved det. Du får ikke en succesfuld karriere ved at vente på, at nogen skaber den for dig.” siger den længstsiddende dommer Remee, der selv startede som rapper og sangskriver i popgruppen Sound of Seduction i starten af 1990’erne.

Han medgiver, at der er langt imellem succeshistorierne for tidligere deltagere, men ser samtidig de to som adskilte. X-Factor er et show for musikalsk talent, mens de virkelige verden er, ja, den virkelige verden. Dommerenes forpligtelse er derfor, at udvikle de
res respektive talent efter bedste evne, men give dem en karriere der rækker ud over X-Factor, er deltagernes eget ansvar.

Dommerne imellem er der en fælles bevidsthed omkring, hvad deres ansvar er under og efter showet. De påtager sig ansvaret for deltagernes udvikling, så længe showet kører, men derefter er det op til sangerne selv at forfølge drømmen.

“Mit ansvar ligger i at sørge for at mine deltagere har det godt under selve forløbet. Det skal være rart at være med, men når tv-kameraerne slukkes, så bliver man s
om udgangspunkt glemt. Man bliver ikke superstjerne af det her. Det her giver dem en smagsprøve på det, og så er det bagefter op til deltagerne selv, hvordan de forvalter deres talent. Man kan ikke bare skabe den slags på et halvt år.” siger den 33-årige sangerinde Mette Lindberg, som til daglig synger i The Asteroids Galaxy Tour og er i gang med sin anden sæson som dommer i programmet.

Begge dommere nævner også den massive presseomtale og medieopmærksomhed, som følger med X-Factor, som en afgørende ting for mange af deltagerne, Mens nogle får tændt ekstra op under deres lyst til en karriere indenfor musikken, bliver andre skræmt væk af den. Men for Remee er opmærksomheden en af de ting, man må lære at overkomme, hvis man vil slå igennem, også når lysene slukkes i DRs studie 5.

“Sådan er det jo. Det er hårdt, og det er ikke for alle. Jeg kan godt forstå, at nogle ikke ønsker at tage skridtet fuldt ud. Det er jo også X-Factor, at man udvikler sig til at forstå, at det her ikke er noget, man vil fortsætte med. Respekt for det.”

Udvikling er nøglen

De tre dommere: Blachman, Lindberg og Remee. Foto: Danmarks Radio

”Alle mennesker er i sig selv unikke, og det gør, at vi allesammen er spændende på vores egen måde. Det er det, X-Factor kan, og det er derfor, det bliver ved med at være spændende at følge med i. Man følger et menneskes udvikling, og man har nogle at holde med, når man sidder og ser med.” siger Remee.

I Danmark har vi siden årtusindeskiftet haft en lang række talentshows på tv-skærmen, men ingen har vist sig så sejlivede og så succesfulde som DRs X-Factor, der igennem snart 10 år har haft et solidt tag om danskernes fredag aften.

“For mig handler X-Factor om udvikling af mennesker. Alle kommer ind med forskellige ting i bagagen, og nogle er helt uprøvede, men med et talent. Det er også det, der er min motivation for at fortsætte. Jeg elsker at kunne være med til at udvikle de her mennesker, og se dem vokse med opgaven,” siger den længtsiddende dommer Remee.

Hele showet styres af værten Sofie Linde, som lægger sig i forlængelse af Remee, når talen falder på hvorfor X-Factors succes har vist sig så langvarig.

“Opskriften er den samme, men det er med nye ingredienser hvert år. Det er menneskene som definerer programmet og skaber det egentlige indhold,” siger Sofie Linde.

Hun bakkes op at den nyeste dommer i flokken, sangerinden Mette Lindberg. Showets brede appel er, ifølge hende, netop et af dets styrker.

“Jeg synes, at det er vildt sjovt at lave det her program. Man har en enorm magt over, hvad der sker. Vi former fredagsunderholdningen med vores grupper af deltagere. Tænk, at få lov til at være en del af et kæmpeshow, og så give folk noget de måske ikke vidste, de ville have,” lyder det fra sangerinden.

Hun fortæller desuden, at hun med opgaven som dommer og mentor også lærer en del om sig selv.

“Det giver en enorm selvindsigt at blive konfronteret med de valg, jeg tager. Det kan være i forhold til sangvalg, dans, osv. Mange ting er rutine som jeg ikke normalt tænker over, men så skal jeg tænkte tilbage på dengang, jeg selv var urutineret. Man forstår nogle ting bedre, når man lærer fra sig.”

More from Klaus Thodsen og Emil Vendelbo Johansen

Liste: Tre festivaler uden camping og urinstøv

Selvom vi her på Netudgaven bare knuselsker astmafremkaldende urinstøvkyer, tilmudrede soveposer og...
Læs mere