Sæt Lyd På Smag #3 Smagsapparatet II

I denne podcastserie zoomer vi ind på, hvordan smag forstås som en æstetisk oplevelse, som når vi lytter til et velorkesteret stykke musik eller betragter et farverigt maleri. Ligesom vi i de tilfælde lytter snarere end hører og betragter snarere end ser, så smager vi måske efterhånden hellere end vi spiser eller ernæres. Det er der i hvert fald folk, der forsøger at få os til.

Nu hvor vi har gang i smagsapparatet i disse podcasts, er det vel relevant at spørge: Smager lyd egentlig af noget?

Vi kan kende langelænderen på knækket, men betyder det noget for smagen, hvor højt den knækker, eller hvordan chipsene knaser mellem tænderne? Hvorfor foretrækker du Bloody Marys i det støjende fly på vej til Mallorca? Gør det en forskel, om man sidder i en støjende kantine eller med Mozart på pladeafspilleren? Og når nu vi er i gang med det med lyde og smag, kan man så smage navnene på maden? Og smager maden anderledes for en hørehæmmet?

Tredje afsnit af Sæt Lyd på Smag giver svar på sådanne undringer ved igen at zoome ind på smagsapparatet, og denne gang i særdeleshed på høresansen. Det er nemlig høresansen, hvis effekt forskerne er allermest uenige om. En ivrig fortaler for dens effekt er psykologen Charles Spence, der har vundet en IG Nobelpris* for hans forskning. Og han bakkes op af kokken Jozef Youssef, der bruger Spences observationer som inspiration til at skabe sansepakkede smagsoplevelser i sin pop-up restaurant i London.
Måske kan du også blive inspireret. Lyt med når vi skruer op for lyden på smagsapparatet

* IG Nobelprisen gives til forskning, der først får folk til at grine og dernæst til at tænke. Prisen uddeles af nobelpristagere, og selvom den ikke kommer med en stor pengepræmie betragtes den med ære. I podcasten omtales den fejlagtigt blot som Nobelprisen i Ernæring.

Listen to “Sæt Lyd På Smag #3 Smagsapparatet II” on Spreaker.

Ekstramateriale
Bitter Listen to “Sæt Lyd På Smag Tillæg – Bitter” on Spreaker.

Salt Listen to “Sæt Lyd På Smag Tillæg – Salt” on Spreaker.

Sur Listen to “Sæt Lyd På Smag Tillæg – Sur” on Spreaker.

Sød Listen to “Sæt Lyd På Smag Tillæg – Sød” on Spreaker.

Tak, fordi du kigger forbi. Læs så mange gratis artikler, du vil, og husk at downloade og aktivere din add blocker. Hos Netudgaven gør det ingen forskel. Det gør det til gengæld, hvis du hjælper os med at lave anderledes journalistik med vores mikro-abonnementsmodel. 15 kr om måneden er seriøst cool. 

More from Lotte Knakkergaard Nielsen

Sæt Lyd På Smag #4 Smagsfællesskabet

I denne podcastserie zoomer vi ind på, hvordan smag forstås som en...
Læs mere