En kolossal weekend

Emma Ruth Rundle på Lounge-scenen. Foto: Klaus Thodsen

Netudgaven har kontor på Vega på Vesterbro i København, og må dagligt kante sig vej forbi lange rækker af store sortrudede tourbusser, for at komme ind og ud fra kontoret. Èt band kan sagtens fylde hele fortovet foran bygningen, for der skal jo også være plads til lastbiler og trailere fyldt med gear, og hvad der nu ellers hører sig til, når man er omrejsende i koncerter.

Så allerede inden A Colossal Weekend startede, var det en anderledes oplevelse at komme ned på gaden, og se fem-seks bands holde parkeret i hver deres VW Transporter, på den plads, der normalt dårligt nok kan facilitere én kunstner. Det satte sådan set scenen meget godt for hele weekenden, der blev besat af rockmusikkens oversete sjæle, som henter deres inspiration fra nicherne, som er bevidst radiofjendtlige, og som bevidst undgår musikkens regler og normer.

Dedikerede fans kom langvejsfra

Nicherne har den styrke, at den i høj grad trækker kenderne, nørderne og fanatikerne ud på spillestederne. Og de tager gerne turen langvejs fra, Således kunne man på festivalen møde fans der kom fra Sverige, Frankrig, Israel og endda fra Australien. Og selvom folk kom langvejs fra, kan det næsten kun have været turen værd for så passionerede fans. Hele festivalen blev sparket i gang af de hårdtslående spaniere fra Toundra, der med deres hårdtslående instrumentale rock gjorde deres bedst for at flå den interimistiske Lounge-scene, der var oprettet under Lille Vega, fra hinanden.

Deafheaven leverede en fremragende koncert. Foto: Klaus Thodsen.

Til trods for at det denne weekend var nichernes stjerner, der indtog Vega, var det godt og vel 600 mand store publikum indstillet på at lade festen flyde rundt mellem festivalens tre scener, hvor den ene koncert afløste den anden hele weekenden. For uindviede i genrerne var der meget at lære, men for de mere velbevandrede var det snarere et luksusproblem at få det hele med. Skulle man droppe det sidste kvarter af Emma Ruth Rundles fremragende og tungsindige koncert, eller skulle man i stedet misse et kvarter af italienske Valerian Swings vilde rockshow, der gav tinnitus til alle på Ideal Bar? Vi valgte den første løsning.

Som det så ofte er tilfældet med koncerter, hvor musikkens udtryk er i den hårde og aggressive ende, så står stemningen blandt publikum i skærende kontrast til musikkens. Metalfolket indtager klart førstepladsen som det venligste og høfligste koncertpublikum. A Colossal Weekend ændrede bestemt ikke på det indtryk. Samtidig var der blandt de 600 fremmødte pli nok til at holde højlydt snakken ude i barområderne, og ikke midt i salen.

Nichepræget uden at være elitært

Siden sit store gennembrud på alverdens musikscener i starten af 00’erne, hvor bands som Godspeed You! Black Emperor, Sigur Ros og Mogwai viste vejen, er genren på mange måder løbet tør for energi. Der kommer fortsat en del nye bands inden for genren, men få har nået de højder, der så lovende viste sig i horisonten i starten af årtusindet. Flere bands, der startede som postrock, har bevæget sig videre og er langsomt gledet over i andre stilarter, andre udtryk. Danske Lis Er Stille, der måtte aflyse deres koncert på årets festival, er bare ét af de bands, der er gledet over i den mere progressive rock, og som i dag mest bærer elementer af postrocken.

Ser man på A Colossal Weekends plakat, var det også en blandet forsamling af genrer. Fra den klassiske postrock hos Yndi Halda, over mathrockerne fra Valerian Swing, til blackgaze-pionererne fra Alcest.

Der er absolut noget fantastisk over landets største festivaler som har programmer som rammer bredt og fører forskellige publikummer sammen. Men, her på redaktionen har vi i den grad også en forkærlighed for de mindre nichefestivaler med mere stramt kuraterede musikprogrammer. Her skeles ikke meget til hitlisteplaceringer og bredde, men fokuseres på musik for kendere og samtidig på en stemning som får nye lyttere til at føle sig taget godt i hånden. Sidstnævnte sikrer netop, at det ikke bliver en lukket fest.

Tak, fordi du kigger forbi. Læs så mange gratis artikler, du vil, og husk at downloade og aktivere din add blocker. Hos Netudgaven gør det ingen forskel. Det gør det til gengæld, hvis du hjælper os med at lave anderledes journalistik med vores mikro-abonnementsmodel. 15 kr om måneden er seriøst cool.

More from Klaus Thodsen og Emil Vendelbo Johansen

Musikredaktionens Roskilde-anbefalinger

Det fulde program for dette års Roskilde Festival rummer som altid noget...
Læs mere