Netudgavens guide til Copenhagen Photo Festival

På nærved daglig basis hører vi konklusionen, at vi lever i et mediemættet samfund, et billedsamfund – et samfund, der oversvømmes af billeder; visuelle beviser på at vi spiser, motionerer, kysser, har tøj på, eksisterer. De fleste af dem er af ringe iPhone-kvalitet og tjener udelukkende andre formål: beviser, dokumentation, selviscenesættelse. Mens andre igen, de gode af dem altså, kan noget mere. Og det er netop det kunstfestivalen, Copenhagen Photo Festival sætter fokus på, når de åbner fotografiudstillinger i mange former og med forskellige tematikker i denne uge.

Om projektet skriver festivalarrangørerne selv, at deres “vision er at styrke vores evne til at tage stilling til fotografiet som udtryksform ved at kuratere, informere, debattere og engagere.” Hvor rigtigt det end måtte være, så er det også en festival, der kræver af sit publikum, at det informeres og engageres i omverden, fordi fotografiet som medium netop skabes med det eksistentielle vilkår, at noget skal have befundet sig foran linsen for at lade sig fotografere. Det har med andre ord en iboende virkelighed, som beskueren tvinges til at forholde sig til. Og at forholde sig, engagere sig og lade sig forarge, medrive, begejstres og nedtrykkes over verden derude, er – hvor klichefyldt det end måtte lyde disse dage – vigtigere end nogensinde.

Netudgavens fotoredaktør Frej Rosenstjerne har udvalgt fem, som du skal gøre dig tjenesten at kigge forbi, mens du har chancen. Den evigt uaktuelle Netudgaven kommer med tips på falderebet, så nogle af dem skal du skynde dig for at se.

Christian Vium: Revelations, foto: Copenhagen Photo Festival
Christian Vium: Revelations

Photo City, Nyborggade 13, 2100 København Ø, 1.-11. juni 2017

Festivalen har hovedsæde i Photo City på Østerbro, en nedlagt transformerstation og i sig selv et besøg værd. Her udstiller den danske fotograf Christian Vium en del af sit antropologiske forskningsprojekt “Temporal Dialogue”, der i denne konstellation er langt mere end en fotografiudstilling, som du kender den. Vium har gravet i arkiver samlet af vestlige opdagelsesrejser fra ekspeditioner i Brasiliens Amazonas og herefter opsøgt deres efterkommere. Udstillingen er altså lige dele bearbejdning af historien og en undersøgelse af nutidens forhold til samme, og den indeholder både videoinstallationer samt nye og gamle udstillinger.

Christian Klintholms: Intet nyt under solen

Barkas Engros, Sankt Jørgens Allé 7, 1615 København K Danmark, 2.-30. juni 2017

Christian Klintholm er født i 1990 og er bl.a. uddannet fra Københavns Universitet og den anerkendte fotografiskole Fatamorgana. Ved Copenhagen Photo Festival vises soloudstillingen “Intet nyt under solen”, en udstilling hvor der leges med det stadigt unikke formatet fotografi og den poesi, det rummer.

Jana Romanova: The Goddess Guide, foto: Copenhagen Photo Festival
Jana Romanova: The Goddess Guide

Photo City, Nyborggade 13, 2100 København Ø, 1.-11. juni 2017

Inden for forlader Østerbro igen skal du absolut forbi den russiske fotograf Jana Romanovas udstilling The Goddess Guide, som undersøger hvad feminitet betyder i et klassisk, traditionelt samfund, som Rusland var efter Sovjets fald. Et samfund, der i dagens Danmark ville udløse en shitstorm med forestillinger om, at piger og kvinder har rottehaller og lyserøde kjoler med flæser, og et samfund hvor Romanova bestemt ikke følte sig hjemme i sin egen feminitet, som for andre mest blev opfattet som en mangel. Det er en af den slags udstillinger, der måske vil få feminismekritikere til at mene, at vi er nogle forkælede brokkehoveder, når vi er utilfredse med tilstande i Danmark, men ikke mindst derfor både øjenåbnende og nødvendig.

Botanizing on the Asphalt – Nanna Debois Buhl, foto: Copenhagen Photo Festival
HERBARIUM – fotografi og botanik – Gruppeudstilling

Fotografisk Center, Staldgade 16, 1699 København V, 3. juni- 3. september 2017

I den gamle brune kødby ligger en lille gemt perle, som jeg personligt elsker at besøge, hvad jeg desværre gør alt for sjældent. Men nu er en oplagt mulighed med den netop åbnede gruppeudstilling, som handler om to af mine yndlingsting: planter og fotografi. Den er på mange måder også en af de slags udstillinger, der udfordrer mig, fordi jeg er en af de stakler, der lider under (mode-)fænomenet fear of holes, som særligt ofte udløses af de fuldstændig groteske strukturer planter har, som samtidig besidder en uendelig tiltrækningskraft, hvad fanger mit neurotiske selv i noget af en under cirkel. Udstillingen præsenterer værker af både danske og udenlandske fotografer, der beskæftiger sig med dette krydsfelt mellem botanisk kunst og fotografikunst. De deltagende kunstnere tæller Camilla Berner, Nanna Debois Buhl,  Andreas Greiner, Ulrik Heltoft, Miljohn Ruperto, Sanna Kannisto, Helene Schmitz og Diana Scherer.

Du kan finde hele festivalens program her, som også byder på events, talks og filmvisninger.

More from Camilla Zuleger

Del 1: Stress & litteratur

Vi tænker tit, at stress kan løses med mindfulness, gåture ved stranden...
Læs mere