Hjerterum giver glade festivalgæster

Foto: Morten Rygaard

Allerede på parkeringspladsen stod det klart, at Heartland Festival 2017 var markant anderledes end 2016-udgaven. Vi forlod den halvtomme parkeringsplads med beskeden om, at alle pladser var betalt og reserverede hjemmefra. Derfra kørte vi to kilometer væk fra festivalen. Her kunne vi parkere gratis og tage en shuttlebus til festivalpladsen – en shuttlebus der »skulle gå hele tiden,« som det blev beskrevet af de frivillige parkeringsvagter. Desværre viste det sig, at »hele tiden« er det samme som hvert tyvende minut. Og hvert tyvende minut er det samme som sjældent på en kaotisk parkeringsplads, som er ved at fyldes op af forventningsfulde gæster.

Heller ikke NorthSide 2017 mindede ret meget om NorthSide 2016. Et skybrud truer på vejrudsigten fredag den 9. juni. Da vi ankommer til Ådalen er det dog kun de farverige regnslag, der vidner om det frygtelige vejr, der er på vej. Få timer senere står vi med mudder til anklerne og danser foran Blå Scene, hvor MØ spiller. Det er sandsynligt, at de få mennesker, der ikke lod til at være samlet foran Blå Scene stod i kø til toiletter eller mad – for der var sort af mennesker på dette års NorthSide. Det var en udfordring overhovedet at komme ind ad festivalens eneste indgang. Stemningen blev ikke bedre af, at festivalen var helt tavs, når flere gæster gennem de sociale medier opfordrede til at lægge mere flis ud, hvilket ville afhjælpe en del af det mudder, som gæsterne skvattede rundt i. NorthSide syntes i det hele taget at være dårligt forberedt og ikke gearet til de mange ekstra mennesker, der blev lukket ind i år.

Begge festivaler var udsolgt, flere bands fra Heartland gik igen på NorthSide, segmentet på de to festivaler var ikke synderligt forskelligt og begge festivaler havde aldrig haft flere besøgende end i år. Men udover vejret, hvad var så forskellen på de to festivaler? Følelsen.

Pengemaskinefølelsen

Efter Heartlands kaotiske parkeringsplads ramtes vi af høje, tykke, grønne hække og lysekronerne i træerne, der førte os til pladsen. Området omkring Heartland er eventyrligt i sig selv, men på festivalen omfavner man det eventyrlige og det magiske. Festivalens gæster er altid underholdt, og har altid noget at kigge på. Udklædte mennesker laver ildshows og puster sæbebobler, træer og bænke er oplyste og flash mobs opstår og opbrydes forskellige steder på festivalpladsen – alt sammen omgivet af de store gamle træer og Egeskov Slot. Som gæst går man rundt med en følelse af, at man får mere, end man behøver.

En markant anden følelse, end den gæsterne synes at have på NorthSide. Her måtte man følge med strømmen af enorme menneskemænger – hvis man da ikke lige stod i kø. »Heldigvis« indbød vejret ikke til, at man satte sig på græsset foran scenerne, for det var simpelthen ikke en mulighed, når man stod så tæt, som man gjorde på NorthSide 2017. Og det gør bare noget ved stemningen at være alt for mange mennesker på en festival. Hvor man på Heartland har følelsen af, at få mere end man har betalt for, går man rundt i Ådalen og har følelsen af, at man ikke helt får dét, man har betalt for.

Foto: Morten Rygaard

NorthSide – lyt og lær

Heartland gik i år fra 6.000 deltagere til 12.000 om dagen. Med én festival i ryggen har Heartland gentænkt deres udbud fra sidste år, og tilpasset festivalen til en fordobling. Festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen fortæller:

»Sidste år var vi 6.000 mennesker om dagen, og vi var ikke udsolgt. I år har overgået vores forventninger. Vi har udsolgt og er dermed 12.000 mennesker på pladsen hver dag,« siger han. Men på trods af, at en udsolgt festival var langt over forventningerne, har folkene bag Heartland alligevel gjort nogle ændringer, som gør det nemmere at have plads til de mange mennesker:

»For eksempel har vi i år to talktelte. Et med plads til 3.000 og et med plads til 1.200. Sidste år havde vi kun det lille telt, hvilket gjorde, at flere måtte stå i kø forgæves, fordi vores talks var så populære,« siger Ulrik Ørum-Petersen.

Selvom de to festivaler ikke direkte kan sammenlignes rent størrelsesmæssigt, med NorthSide Festival med over 40.000 deltagere, kan NorthSide alligevel lære noget af Heartlands måde at måle kapacitet på:

»Vi har målt kapaciteten efter, hvor mange der kan stå foran hovedscenen. Hvis der kan stå 14.000 nytter det ikke noget at lukke 14.000 ind, som står fuldstændigt mast foran scenen,« forklarede Ulrik Ørum-Petersen. Og blot dét at publikum har plads til at røre sig foran scene gør Heartland Festival til noget specielt og giver gæsterne en anden følelse end andre danske festivaler kan have tendens til. Som gæst føler man sig ikke som en del af en pengemaskine, men derimod har man stor respekt for de mennesker, der har gjort så meget for, at gæsterne får den bedst mulige oplevelse. Arrangørerne bag Heartland har taget skridtet videre og gjort mere, end de behøvede. Forhåbentlig kan de to festivaler på sigt lære noget af hinanden.

More from Anna Riisgaard Nielsen

Festivalgæster laver solhilsner mod tortur

På dette års Heartland Festival finder jeg mig selv siddende med lukkede...
Læs mere