Søren Berlev: En gang til med feeling

Berlev's Rock 'n' Roll Hotel. Fra venstre: Erik Winther, guitarist, Esben Hegelund, vokal, Søren Berlev, trommeslager og Søren Fjalland, bassist. Foto: Klaus Thodsen.

”Søren Berlev, hvad fanden har han lavet de seneste 40 år?” Det var omtrent reaktionen her på musikredaktionen, da vi fandt ud af, at Søren Berlev, som for evigt er blevet en del af dansk kulturarv som trommeslager i Gasolin’, nu var på trapperne med ny musik.

Sammen med resten af sit nye band, Berlev’s Rock ’n’ Roll Hotel, holder 67-årige Søren Berlev en tirsdag aften i december hof i privaten i Husum i de københavnske forstæder, hvor han har indrettet sit eget øvelokale. Her har de fire medlemmer af bandet de seneste måneder øvet og indspillet den kommende single, og en lang række andre numre, der har hobet sig op gennem de sidste snart fyrre år.

Grunden til, at jeg ville være kendt var, så jeg kunne leve af at spille musik.

”Nogle af numrene er gamle, andre har jeg skrevet for nyligt. Men alle er nogle, jeg har skrevet løbende i tiden efter Gasolin. I stedet for, at det ligger og samler støv på en hylde, så ville jeg hellere gøre noget ud af det, for en gangs skyld, og lave et band omkring det. Og det har også taget rigtig lang tid at nå hertil,” fortæller Søren Berlev.

Bandets første single Let’s Go to the Movies udkommer i dag på diverse streamingtjenester. Den bliver fulgt op af endnu en single i det nye år, inden der efter planen skal udkomme et album i foråret 2018.

Tydelige rødder i 1970’er-rocken

Vi får lov til at høre de kommende singler som ligger klar. Let’s Go to the Movies åbner med et riff som vækker minder om AC/DC i deres storhedstid. Bag de hårde riffs ligger Berlevs karakteristiske trommer, der giver genkendelsens glæde med det samme. Noget vi har savnet, gennem de sidste årtier.

I det hele taget lægger bandet ikke skjul på, at de alle er rundet af klassisk rockmusik og, at de ikke prøver at genopfinde den dybe tallerken.

”Der er ikke særlig mange i dag der spiller rock ’n’ roll lige ud ad landevejen. Der er altid et eller andet indie-element inde over. Vi prøver ikke at lyde som fortiden, men har fundet vores egen lyd og stil,” siger forsanger Esben Hegelund.

Esben Hegelund tager sig af vokalen, da Søren Berlev alligevel er for meget trommeslager til at kunne undvære sine elskede trommer. Foto: Klaus Thodsen.

Alle numrene er skrevet af Søren Berlev. Men inden de har nået deres endelige form har alle medlemmer sat deres fingeraftryk på dem. Det er vigtigt at alle bidrager, så længe de bare husker en enkelt ting:

”Jeg kommer med nogle akkorder, nogle tekster, nogle breaks og så videre, og så spiller vi det. Når vi så først er i gang, så bliver der jo selvfølgelig skruet lidt her og der og alle bidrager. Og det må alle gerne, så længe feelingen i nummeret bliver bibeholdt hele vejen igennem,” siger Søren Berlev.

Han fortæller desuden om, hvordan han selv har prøvet at stå i forgrunden for et band, men at han måtte indse, at han befinder sig bedst bag trommesættet med de to stortrommer.

”Jeg har jo prøvet et par gange at står forrest på scenen og synge. Og altså, performancemæssigt gik det godt, men vokalmæssigt skulle jeg nok have brugt lidt mere tid på det. Jeg har vist for stor kærlighed til mine trommer”, erkender han og roser i samme omgang den nye forsanger:

”Esben kan jo ikke lade være med at være showman. Det kræver den slags musik vi spiller. Det er rockmusik og der skal altså stå en forsanger som tager stafetten og får fat i publikum ude foran. Det hører med til den genre her. Det skal være fysisk på scenen,” siger Søren Berlev.

Det rette line-up

Mens snakken efterhånden bevæger sig udover de stillede spørgsmål, kommer vi også tilbage i tiden, og får løftet lidt af sløret for, hvad aftenens hovedperson har bedrevet de sidste mange år. Efter tiden med Gasolin’ rykkede Søren Berlev teltpælene op og rykkede til USA med sin amerikanske kone.

Opholdet bød på utallige flytninger rundt i det store land, og bragte trommeslageren fra San Francisco til både Nashville og up-state New York i jagten efter det rigtige band og det store gennembrud. Ingen af delene blev dog til noget, og i midten 1980’erne var han tilbage i København.

Det rigtige band fandt han aldrig i USA, men selvom der har været godt med udskiftning i Berlev’s Rock ’n’ Roll Hotel, mærker man tydeligt hovedpersonens tillid og glæde ved de mennesker, han nu har samlet omkring sig. Seneste medlem ombord er bassisten Søren Fjalland.

Aldersspredningen i bandet er mildest talt stor, men det virker ikke sådan, når de fire først begynder at snakke musik henover bordet. Der er en klassisk øvelokalestemning. og der bliver røget tobak, drukket øl og diskuteret musik om bordet. Der er en følelse af musketérånd, og ikke blot en musiker og hans backingband.

Ægte bandstemning omkring bordet i Søren Berlevs hus. Foto: Klaus Thodsen.

”Vi har fundet den endelige udgave af bandet nu. Og ja, det er også meget vigtigt, at vi fungerer socialt. Og noget andet sjovt er jo, at vi er ret forskellige aldersgrupper. Men det mærker vi slet ikke til når vi er sammen, ” fortæller Søren Berlev som supplereres af guitaristen Erik Winther:

”Man kan aldrig kompensere for sammenspillethed, uanset hvor dygtige folk så er,” siger han med henvisning til de kunstnere, som hyrer studiemusikere ind til lejligheden.

Berømmelsen giver frihed, men er ikke et mål

Selvom Søren Berlev med sin fortid i tidernes største danske band kan give bandet en smule ekstra opmærksomhed, så er han opmærksom på at holde musikken i fokus.

”Jeg kan huske fra, jeg var helt ung. Grunden til, at jeg ville være kendt var, så jeg kunne leve af at spille musik. Det var ikke for at være kendt for at være kendt. Der skal jo betales husleje, så man vil selvfølgelig gerne tjene nogle penge på det, så man ikke skal bekymre sig om at gå på arbejde fra 08 til 16 hver dag,” fortæller Søren Berlev.

Med det nye band har han som nævnt fundet en gruppe af ligesindede, som bidrager til at optimere de enkelte sange.

”Vi er begyndt at arbejde sammen som et rigtigt band,” siger Esben Hegelund og afbrydes af Søren Berlev:

”Ja, lige præcis. Det har jeg savnet meget længe…”

 

Lyt til den første single, Let’s Go to the Movies herunder:

 

 

More from Klaus Thodsen og Emil Vendelbo Johansen

Søren Berlev: En gang til med feeling

”Søren Berlev, hvad fanden har han lavet de seneste 40 år?” Det...
Læs mere