Rundt om Matador: Albert Arnesens død

Manufakturhandler Albert Arnesen(i midten) afgår ved døden i episode fem. Her ses han flankeret af sine to ansatte frk. Jørgensen og hr. Schwann. Foto: DR

Matador er et af danskernes helt store samlingspunkter, og serien er fyldt til randen med et fantastisk persongalleri, gode historier, intriger og uafklarede spørgsmål. Et af disse finder sted i episode fem, Den enes død, hvor manufakturhandler Albert Arnesen afgår ved døden.

”Han er død! Han lå og var død!”

Sådan siger en forfærdet Vicky Arnesen, efter hun er stormet ned i Damernes Magasin, da hun finder Albert død i deres lejlighed ovenover butikken. Og det sætter gang i Korsbæk, hvor hele byen bliver deltagere i gættelegen og sladderen omkring, hvordan i alverden Albert Arnesen mon døde.

Albert er kort forinden chokeret og forvirret stavret ud af Korsbæk Bank, hvor han af sin gode ven, Bankdirektør Varnæs, har fået afslag på endnu et lån, da hans økonomi allerede er helt til rotterne. Albert har tydeligvis regnet med en hjælpende hånd fra banken, men denne gang bliver kassen smækket i, for ham Varnæs kan jo ikke stampe mod bestyrelsen, og derfor er spillet ude for Albert, der kan se frem til at gå konkurs, og at Damernes Magasin må lukke og slukke.

I lejligheden bliver han som altid overset og ignoreret af Vicky, der er mere optaget af at skulle til køreprøve, og som nøjes med bare at irettesætte ham, da han har aske på maven og lugter af dårlig sherry. Herefter går Albert lidt rundt i lejligheden, inden han forsvinder ud af billedet, og man hører en lyd, der kan være en skuffe der åbnes, eller måske noget der tages ned fra væggen.

De første rygter

Rygterne begynder at svirre allerede samme dag. Laura fortæller Agnes om dagens drama, og konkluderer, at det nok var gas, der tog livet af Arnesen. Da hun tænker efter, husker hun endda at kunne lugte gas i luften i Damernes Magasin. Denne gaslugt er dog, så vidt vi ved, ikke blevet bemærket af andre, heller ikke af frøken Jørgensen og hr. Schwann, og Lauras vidneudsagn må anses for at være tvivlsomt.

Tilbage står spørgsmålet om, hvad Arnesen laver, efter han er gået ud af billedet i lejligheden. Hvad tager han op af skuffen, ned fra væggen eller hvad denne lyd nu engang er. Er det lyden af Arnesen, der falder død om?

På gaden sladrer konsulinde Holm og Møgherne, om at Arnesen måske har skudt sig selv med en af oberst Hackels tjenestepistoler, som han åbenbart har haft liggende. ”Flere mener, de har hørt et knald,” som Misse Møghe siger til konsulinden. Fra den anden side af gaden kommer Ingeborg på visit, og efter en god start på snakken med Vicky Arnesen ender hun med at blive smidt ud igen. Herefter forsøger hun hos Doktor Hansen at få svar på, hvad Arnesen døde af. Hjertestop, lyder beskeden, hvilket jo, når det kommer til stykket, er det, alle dør af.

De rigtige Matadornørder vil måske kende til historien, om at Arnesen kort forinden har købt en ny og meget skarp barberkniv; en oplysning der insinuerer selvmord. Dette blev dog klippet ud af selve serien. Grundlæggende er disse de mest oplagte og accepterede teorier omkring Arnesens pludselige død.

Hvad skete der så?

Lad os starte med teorien om, at Albert Arnesen skulle have taget livet af sig selv med en af oberstens tjenestepistoler. Dette virker ikke umiddelbart som en troværdig teori. Ganske vist påstår Misse Møghe, at flere mener, de har hørt et knald fra en pistol. Samtidig er det ikke utænkeligt, at Arnesen skulle have en af oberstens gamle pistoler. Men hverken frk. Jørgensen eller hr. Schwann lader til at have hørt pistolskud, hvilket de burde have gjort, hvis det var rigtigt. Frk. Jørgensen besvimer, ved oplysningen om Arnesens død, hvilket hun næppe ville have gjort, hvis hun vidste det i forvejen.

Dernæst har vi teorien omkring hjertestoppet, som Doktor Hansen fortæller Ingeborg. Med tanke på Arnesens mentale tilstand af stress og chok, hans lurende drikfældighed, hans generelt dårlige livsstil, så er det ikke utænkeligt, at dette kunne gøre en ende på ham netop denne dag. Dog må det siges, at det er et meget belejligt hjertestop, der kommer så kort efter dårligt nyt fra banken. Teorien kan altså hverken bevises eller modbevises, samtidig med at det nok er den kedeligste af alle muligheder.

Tilbage står spørgsmålet om, hvad Arnesen laver, efter han er gået ud af billedet i lejligheden. Hvad tager han op af skuffen, ned fra væggen eller hvad denne lyd nu engang er. Er det lyden af Arnesen, der falder død om?

Da Vicky stormer ned i butikken, nævner hun ikke, at han har skudt sig. Ej heller nævner hun noget om, at der var blod over det hele, som der uden tvivl ville være, hvis Arnesen endte havde skudt sig eller f.eks. skåret sine håndled op. ”Han lå og var død!” Dermed kan han næppe heller have hængt, da han dermed ikke ville ligge og være død.

Tilbage står også, om det ikke hurtigt ville være sluppet ud, hvis Arnesen var blevet bragt ned fra lejligheden med hovedet skudt i stykker eller håndleddene skåret op. Om ikke ”det opløb”, som Laura fortæller om, ville have set noget, der ville lægge sladder og spekulation i graven.

Albert Arnesens dødsårsag må siges fortsat at være uopklaret efter 86 år.

 

Skrevet af
More from Klaus Thodsen

Under radaren: Bang

Når man som band bliver beskrevet som en krydsning mellem Led Zeppelin...
Læs mere